Hlavní navigace

HD se šíří jako lavina

25. 10. 2008

Sdílet

Automaticky milujete vše, co má na sobě napsané HD alias High Definition? Pak jedete na té správné vlně, protože počet HD zařízení roste rychlým tempem.

Cloud24

Je to trochu paradox. Pokud si uděláte průzkum mezi běžnou populací, většina lidí vám odpoví, že neví, co to je High Definition. Přitom počet HD televizí a monitorů roste obrovskou rychlostí a jen za rok 2008 se prodá okolo 125 milionů těchto zařízení, což, jak jistě uznáte, je poměrně slušné číslo. V dalších letech má růst pokračovat, i když o něco pomaleji. Pro rok 2012 se počítá s 240 miliony prodaných HD zařízení ročně.

Poměrně vysoký prodej těchto zařízení dává smysl. Pokud se totiž podíváte do nabídek, tak nejen televizory a panely s rozlišením 1920×1080 px jsou označeny jako HD (Full HD), ale i menší televize s rozlišením 1680×1050 nesou označení HD Ready a tyto zařízení se do statistik počítají také. A právě jich se v současné době prodává největší množství.

Naše malá země je však v porovnání se zahraničím stále trochu pozadu co se týče High Definition. Zatímco počet HD vybavených domácností roste, je problém ve vysílání televize a rozšířenosti filmů. Blu-ray HD filmy se v našich končinách téměř neprodávají (kvůli nesmyslně vysoké ceně) a televizní signál se teprve začíná rozšiřovat v digitálním vysílání v klasickém rozlišení. Na to pravé HD si proto budeme muset zatím počkat, i když už dnes se občas objeví nějaká výjimka.

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?