Hlavní navigace

HD DVD v Japonsku prohrálo

22. 1. 2008

Sdílet

Formát HD DVD jasně prohrál bitvu o Japonsko. Podle posledních průzkumů se na jeden HD DVD přehrávač v Japonsku prodá devět Blu-ray přístrojů. To znamená jediné: HD DVD v Japonsku skončil.

příloha_ovladnete_sva_data

Průzkum proběhl v celkem 2300 obchodech s elektronikou po celém Japonsku a výsledky jsou šokující. Optické mechaniky HD DVD drží pouze 10% podíl na trhu, zbylých 90% pokrývá formát Blu-ray. Možná namítnete, že Sony, hlavní zastánce Blu-ray, je Japonská firma, jenže Toshiba, hlavní opora HD DVD, je také japonská firma, obě firmy jsou tedy na domácí půdě.

Japonsko samozřejmě není jediná a ani největší oblast, kde spolu HD DVD a Blu-ray vedou souboj, ale nutno říci, že ani v Severní Americe nebo Evropě na tom není HD DVD moc dobře a prodeje vede Blu-ray (v Česku vítězí BR na celé čáře). Velkou nevýhodou HD DVD také je, že od lisování HD filmů na tyto disky nedávno odstoupila téměř všechna velká filmová studia, HD DVD nakloněná zůstala pouze dvě studia.

V duchu prohry HD DVD se nesla i výstava společnosti Apple nazvaná MacWorld Expo, která se uskutečnila minulý týden. Společnost Apple zde mimo jiné prohlásila, že HD DVD prohrála válku. HD DVD to má prostě velmi nahnuté a už jen největší příznivci disků od Toshiby věří, že se dá dohromady.

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?