Hlavní navigace

HD DVD & Blu-ray Disc v jednom

1. 6. 2007

Sdílet

Zatímco po HD DVD není na českém trhu zatím ani vidu, ani slechu, neboť distribuční společnost Magic Box, hlavní z...


Zatímco po HD DVD není na českém trhu zatím ani vidu, ani slechu, neboť distribuční společnost Magic Box, hlavní zástupce tohoto formátu u nás, poněkud zaspala, Blu-ray disky už začínají plnit české prodejny. Pro početnou skupinu majitelů HD Ready televizorů tak vyvstává otázka: "Jaký přehrávač pořídit?" Doposud byly na trhu pouze přístroje schopné pracovat s jedním z HD formátů, jak si to jejich tvůrci bezpochyby přejí. Ale zkuste to vysvětlit Korejcům!
LG se svým Super Multi Blue přehrávačem BH100 přináší vůbec první řešení, u kterého nebudete muset přemýšlet nad tím, zda film vyšel na HD DVD či na Blu-ray disku. Přístroj nás svým designem "ze staré školy" příliš neoslovil, ale totéž lze říct i o libovolném korejském voze jde o výbavu a cenu, nikoliv o stylový zážitek z jízdy pardon, filmů. Přístroj nabízí plnou podporu pro Blu-ray disky a omezenou pro HD DVD. Omezenou v tom smyslu, že si přehrávač neporadí s prvky HDi, což ve výsledku znamená, že neumí pracovat s menu a interaktivními bonusy na HD DVD discích. Namísto toho načte své interní menu, pomocí kterého lze nastavit přehrávání. Chybějící podpora pro HDi měla za následek i to, že se na krabici přehrávače nikde nenachází oficiální logo HD DVD technologie. To ovšem nic nemění na tom, že na něm HD DVD disky přehrajete.
Načítání obou typů médií s obrazem ve vysokém rozlišení trvá samozřejmě o něco déle, než jsme zvyklí u běžných DVD. Tok dat je několikanásobně větší, tudíž si na delší čekání budeme muset zkrátka všichni zvyknout. Kvalita obrazu je samozřejmě vysoká a neliší se nijak od dalších přehrávačů zaměřených čistě na jeden HD formát. Nejlepším a nejjednodušším řešením, jak připojit tento kousek do sestavy domácího kina, je HDMI rozhraní, které dokáže vést obraz ve vysokém rozlišení spolu se zvukem. Samozřejmě nechybí ani komponentní výstupy pro kvalitní analogový přenos obrazu, ani optický a koaxiální výstup pro zvuk. Vzhledem k tomu, že optika ani koaxiál nejsou kapacitně schopné přenášet nové formáty zvuku jako DTS-HD či multikanálový nekomprimovaný PCM, je jejich použití v domácím kině nové generace značně omezující. Velmi nepříjemným překvapením je ovšem i to, že přehrávač nedokáže tento zvuk vést ani přes HDMI, které je toho běžně schopné. BH100 transkóduje veškeré stopy včetně Dolby Digital Plus do obyčejného Dolby Digital a požitek z vysoké kvality zvukového záznamu je tentam. Jediným řešením je použít analogové výstupy. V jejich případě zůstává jediným formátem, který z přehrávače nedostanete, Dolby TrueHD. Pokud tedy patříte mezi audiofily, budete si muset na univerzální HD/BD přehrávač ještě počkat. Přehrávač se také pyšní funkcí upsacalování obyčejného DVD do rozlišení až 1 080i. Díky zvětšení počtu bodů působí na HD Ready televizoru obraz lépe a je v něm méně šumu. Konkurenční přehrávače (převážně japonské provenience) to ale zvládají lépe u LG jsme si občas všimli pixelace obrazu. Celkově je Super Multi Blue Player od LG slušný přehrávač. Nikdo už mu nikdy nevezme jeho pozici prvního multiformátového HD přístroje, ale jeho prvenství nese i určitou daň. Vzhledem k nulovému rozšíření HD DVD u nás a zatím pomalu se rozjíždějícímu se Blu-rayi doporučujeme ještě počkat minimálně na druhou až třetí generaci tohoto modelu. U té už se určitě dočkáme lepší podpory kvalitního zvuku i HDi.

LG BH100

Univerzální Blu-ray a HD DVD přehrávač.
Funkční výbava
Konstrukce
omezená podpora HD DVD
degradace HD zvukového výstupu
Cena vč. DPH: 35 990 Kč
K testu zapůjčila firma: LG, cz.lge.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku