Hlavní navigace

Hauppage WinTV-PVR-150 MCE

1. 9. 2006

Sdílet

Hledáte druhý tuner do svého počítače Media Center, nebo si chcete sami takovou sestavu postavit? Multimediální...


Hledáte druhý tuner do svého počítače Media Center, nebo si chcete sami takovou sestavu postavit?


Multimediální sestavy mají dva zásadní problémy: ty, které jsou standardně v prodeji, jen stěží splní současně všechny vaše požadavky na výkon, vzhled, výbavu a cenu. Naopak stavba počítače MCE doma je vlastně protizákonná, neboť Microsoft prodává Windows XP MCE pouze svým partnerům a nikoliv koncovým zákazníkům. Ponechme ale stranou otázku, kde jste instalační CD systému MCE sehnali (koneckonců možná že místo klasických MCE použijete jinou aplikaci typu Media Center či PVR). Nějaký software si každopádně sehnat musíte, protože cenově dostupná sada Hauppage je relativně levná mimo jiné i proto, že neobsahuje prakticky žádný software (na druhou stranu je nutné přiznat, že tunery Hauppage jsou standardně podporovány mnoha aplikacemi pro PVR/TiVO či Media Center).
Co tedy v krabici naleznete? V první řadě je to PCI analogový TV tuner s hardwarovým MPEG-2 enkodérem a integrovanou funkcí FM rádia. Sada je tedy vhodná spíše pro ty, kdo používají analogovou, nejspíše tedy kabelovou televizi. Celoplošné digitální vysílání se u nás plánuje, ale tři nebo čtyři roky můžete kartu bez problémů využít. Kromě anténních vstupů je možné ke kartě tuneru připojit i analogový A/V výstup z externího tuneru (například satelit UPC direct) či jiného zařízení (analogová nebo digitální videokamera, video apod.). Součástí sady je rovněž certifikované dálkové ovládání pro Windows MCE s infračerveným přenosem. Senzor dálkového ovládání se připojuje k portu USB a dodává se k němu i drobný IR vysílač, jehož pomocí je možné z PC ovládat přepínání programů třeba na zmíněném satelitním přijímači či set-top boxu.
Instalace tuneru je poměrně snadná, či spíše by měla být, nebýt uživatelské nepřívětivosti Windows XP MCE. V našem případě vše probíhalo zpočátku hladce po instalaci ovladačů aplikace Media Center tuner našla a uměla s ním pracovat. Bohužel po prvním vyhledání programů, které proběhlo svižně, jsme chtěli celou akci zopakovat (omylem jsme při nastavování některé kanály vymazali) v tu chvíli začalo Media Center stávkovat (pomalé vyhledávání, nefunkční změny pořadí kanálů) a jedinou pomocí byla kompletní reinstalace operačního systému. Když se nám vše s klením a spíláním podařilo zprovoznit, narazili jsme na další problém obraz v televizi byl sice kvalitní, ale měl poměrně slabý kontrast a jas, což je problém zejména v případě, používáte-li projektor. Bohužel jsme nepřišli na trik, jak upravit pouze kontrast a jas televizního obrazu (a to jsme zkoušeli i nastavení overlay v ovladačích grafické karty). V ostatních směrech fungoval tuner bezchybně a nadmíru spokojeni jsme byli s dálkovým ovládáním, které ač infračervené bez problému fungovalo z libovolného místa v pokoji, bez nutnosti přesného zaměření na přijímač umístěný pod plátnem u počítače.
Hauppage WinTV-PVR-150 MCE osloví ty, kdo si hodlají stavět Media Center sestavu sami, případně ty, kdo chtějí své PC doplnit o druhý tuner. Jak se ale ukázalo, instalace a nastavení nemusí být vždy bezproblémová, a tak bychom jej doporučili spíše těm zkušenějším. Cena je sice vyšší, než za kolik lze zakoupit běžné tunerové karty, za své peníze ale dostanete tuner s hardwarovým MPEG-2 enkodérem (při záznamu na disk je tak procesor zatěžován jen minimálně) a dálkovým ovládáním pro Windows XP MCE.

Hauppage WinTV-PVR-150 MCE

certifikace MCE
HW MPEG-2 enkodér
dálkové ovládání pro MCE
možné problémy při instalaci
problematické nastavení kontrastu a jasu TV obrazu
Cena vč. DPH: 2 355 Kč
K testu zapůjčila firma: Agem, www.agem.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku