Hlavní navigace

Harry Potter a Fénixův řád

29. 8. 2007

Sdílet

Premiéru každého nového filmu o čarodějově učni s nachovou jizvou ve tvaru blesku na čele doprovází stejnojmenná počítačová hra. Nejinak tomu je i v případě páté kapitoly ságy J. K. Rowlingové nazvané Harry Potter a Fénixův řád.

Premiéru každého nového filmu o čarodějově učni s nachovou jizvou ve tvaru blesku na čele doprovází stejnojmenná počítačová hra. Nejinak tomu je i v případě páté kapitoly ságy J. K. Rowlingové nazvané Harry Potter a Fénixův řád.



Electronic Arts v této páté epizodě, jež běží na novém enginu a je kompletně lokalizována do češtiny, pozměnili koncept, nikoli žánr „potterovské“ herní série. Jde tedy opět o (dětem od sedmi let) určenou akční adventuru snímanou z pohledu třetí osoby a propojenou s klasickou „skákačkou“. Příběh velmi zhuštěně a skokově kopíruje děj osmisetstránkové knihy/dvouačtvrthodinového filmu, takže bez jejich znalostí je nesrozumitelný. Harry sice opakovaně přísahá, že je připraven ke každé špatnosti, v pátém ročníku Školy čar a kouzel v Bradavicích jej však čeká jinačí poslání. Jelikož nová profesorka obrany proti černé magii Dolores Umbridgeová odmítá na svých hodinách provádět praktickou výuku kouzel, Harry začne v Komnatě nejvyšší potřeby tajně cvičit ze tří desítek studentů složenou Brumbálovu armádu. Jedině tak se bude moci on i jeho spolužáci připravit na zkoušky NKÚ a především na souboj s lordem Voldemortem, jenž povstal z kostí otcova těla, masa služebníka a krve nepřítele...



„Kouzlo hry spočívá v důsledné evokaci magické „potterovské“ atmosféry: již od úvodní animace se ocitáme ve fantaskním světě za nástupištěm devět a tři čtvrtě.“



Ve hře ovládáte po většinu času Harryho (a krátce i Brumbála a Siriuse Blacka), kterého doprovází – počítačem ovládaní – Hermiona a Ron. Spolu s nimi budete neomezeně procházet labyrintem temných chodeb s přemísťujícími se schodišti, rozlehlými nádvořími i sály, knihovnami, učebnami a tajemnými komnatami sedmipatrového hradu v Bradavicích. Bez jakéhokoli loadování jednotlivých lokací můžete mašírovat ve volném prostoru z jednoho konce školy na druhý, od jedné postavy ke druhé (ať už půjde o studenty, profesory, kouzelníky, čarodějky, duchy nebo oživlé portréty) a v libovolném pořadí plnit zadané questy. Areál Bradavic je rozsáhlý, nicméně pro orientaci v něm slouží Pobertův plánek, díky kterému vás na hledané místo navedou jako GPS navigační stopy. Na zdech hradu navíc visí i několik očarovaných obrazů, které skrývají tajné zkratky.



Kromě základních úkolů je do hry včleněno také několik miniher (můžete si zkusit kouzelnické šachy, zacvrnkat tchoříčky či si zahrát pexeso Řachavý Petr). Zároveň objevujete, přemisťujete či opravujete různé předměty. Za to se vám bude zvyšovat čarovná moc a zároveň získáte body (tedy už nikoli ony příšerné Bertíkovy fazole) umožňující přístup k bonusům v Komnatě odměn. (V rámci Dne bez konce můžete všechny poklady dohledat i po skončení hry.) Před finálním střetnutím s Vy-víte-s-kým čeká Harryho několik soubojů se studenty se Zmijozelu, při nichž využije šest útočných i obranných kouzel. Ty – stejně jako šest nesoubojových magických triků – sesíláte „čarodějnými“ pohyby myši.



S ohledem na nízký věk, od jakého je hra dětem určena, nelze samozřejmě očekávat, že ve hře budou nějaké sofistikované hádanky v duchu série Broken Sword. Ve srovnání s knižní předlohou a potažmo i s pátým filmem, které příběh posunuly dále do hororového teritoria, není hra Harry Potter a Fénixův řád tak temná a strašidelná a naopak si udržuje i počátečního hravějšího ducha. A narozdíl od knihy i filmu je poměrně krátká. To však neznamená, že by nebyla zábavná i pro dospělé. Její kouzlo spočívá v důsledné evokaci magické „potterovské“ atmosféry. Již od úvodní animace se ocitáme ve fantaskním světě za nástupištěm devět a tři čtvrtě, který je identický s oním filmovým (ačkoli renderovaná videa oproti němu vypadají poněkud vybledle). Jak vidíte z okolních screenshotů, obličeje (proti předchozím čtyřem hrám detailněji vykreslených) pitoreskních postav jsou totožné s maskami hereckých aktérů a interaktivní a nejrůznějšími figurkami hojně zaplněné interiéry i exteriéry věrně kopírují scénografii filmových Bradavic. Ve hře se objeví také několik stejně nasnímaných sekvencí, nemluvě o doslovně převzatých dialozích. Mudlové ale toto vše nedocení a hra jim bude možná připadat poněkud dětinská a v momentech, kdy budou dokola pobíhat po chodbách, schodištích či cimbuří hradu, dokonce nudná a stereotypní. Rictusempra na ně!



příloha_ovladnete_sva_data

Hodnocení: 6,7
Žánr: akční adventura
Výrobce: Electronic Arts
Vydavatel: Electronic Arts
Distributor pro ČR: EA Czech
Lokalizace: dabing, titulky, manuál
Cena: 1399 Kč
Multiplayer: ne
Internet: harrypotter.ea.com

Hru si můžete zakoupit na serveru Hry.sw.cz za cenu 1247 Kč s DPH.

Byl pro vás článek přínosný?