Hlavní navigace

Hackujeme webové kamery

1. 4. 2006

Sdílet

Nahlédněte do soukromí ostatních a uvidíte všechno, co chcete! (CD) Na internetu existují způsoby, jak se dostat ...


Nahlédněte do soukromí ostatních a uvidíte všechno, co chcete! (CD)

Na internetu existují způsoby, jak se dostat k webovým kamerám a fotografiím, které rozhodně nejsou určeny pro veřejnost. Vynikající služby vám při vyhledávání poskytne internetový vyhledávač Google, musíte však znát ty správné parametry...



Na internetu existují tisíce webových kamer, které jsou takzvaně otevřené neboli jinak řečeno komukoliv přístupné. Pravdou je, že se většinou jedná o webové kamery, které vůbec nebyly určeny k tomu, aby se k nim mohl dostat každý, kdo si jen vzpomene. Například můžete s jejich pomocí nahlédnout do cizích obývacích pokojů, zahrad, dvorků, místností, kde jsou umístěny servery, nebo třeba do firemních prostor, které jsou monitorovány právě webovými kamerami. To samé platí i o fotografiích, které by měly zůstat utajené. I ty najdete na internetu snáze a rychleji, než by se mohlo na první pohled zdát.

Otevřené webové kamery

Webovými kamerami v tomto článku nemyslíme malé webové kamery, které se připojují k počítači přes rozhraní USB, ale naopak kamery vyšších tříd, tzv. IP kamery. Jedná se o profesionální kamery s integrovaným webovým serverem. Ty se připojují přímo do počítačové sítě. Skutečnost, že mnohé z nich jsou veřejně přístupné, je problémem jejich majitelů. Nejsou totiž nijak chráněny před neoprávněným přístupem ani přístupovým heslem, ani rozsahem IP adres, které k těmto kamerám mohou přistupovat.
A právě tady přichází ke slovu Google. Z dosud ne zcela jasných důvodů jsou v jeho indexu adresy tisíců IP kamer. U mnoha z nich je zcela zjevné, že jejich majitel nemá o jejich výskytu v indexu Googlu ani tušení. Použijete-li při jejich vyhledávání ty správné parametry, pak na řadu z nich bezpochyby narazíte.
Při vyhledávání webových kamer se však obejdete i bez Googlu. Zdatnější programátoři si mohou vytvořit skript, který bude skenovat IP adresy z jistého rozsahu adres. Takový skript by ale měl také vždy prověřit, zda je webový server aktivní a zda je cesta, na které se nachází, typickou cestou pro webové kamery.
.Vyhledání otevřených webových kamer pomocí Googlu
Vyhledání otevřených webových kamer je v případě, pokud znáte ty správné parametry, velmi snadnou záležitostí. Tyto parametry se dají nalézt v nejrůznějších diskusních fórech a blozích. Velmi slibným výrazem je například slovo Liveapplet. Tento název mají kupříkladu přístupové stránky jednoho typu webových IP kamer. Při zadání tohoto výrazu do vyhledávače Google se objeví takřka 700 odkazů obsahující kamery. Samozřejmě, že na těchto stránkách jsou také kamery, u nichž sami uživatelé záměrně povolili, aby byly volně přístupné. Řada z nich ráda umožní celému světu, aby se podívali do jejich soukromí nebo do prostředí, v němž žijí. Brzy ale zjistíte, že u některých webových kamer je velmi nepravděpodobné, že by jejich majitelé stáli o to, aby si jejich snímky kdokoliv prohlížel.
Všechny stránky Liveapplet mají stejnou strukturu. Obsahují program v jazyku Java, kde se ve středu okna objevuje video z webové kamery. Pomocí tlačítka Start Control můžete sami kameru ovládat. Políčko nad tlačítkem se zbarví zeleně a počítadlo vám ukazuje, kolik času ještě máte na ovládání kamery. Pokud dané políčko zůstane šedé, pak právě tuto kameru ovládá jiný uživatel a jste zařazeni do fronty. Jakmile na vás přijde řada (objeví se zelená barva), pak můžete pohybovat kamerou pomocí vodorovných a svislých posuvníků. Pomocí svislého posuvníku vpravo pak můžete obraz přibližovat nebo oddalovat. Prostřednictvím malé ikonky s obrázkem obličeje vlevo od tohoto posuvníku pak můžete nastavovat úroveň osvětlení. Pokud si budete chtít nějaký snímek uložit, klepněte na tlačítko se symbolem fotoaparátu vlevo dole. Hned nato se otevře nové okno prohlížeče s obrázkem, který můžete klepnutím pravým tlačítkem myši a výběrem položky Uložit obrázek jako... uložit na pevný disk.
Pokud zůstanou stránky Liveappletu prázdné, pak jednou z příčin může být, že nemáte nainstalovaný jazyk Java, popřípadě používáte starou verzi. V tomto případě je třeba stáhnout prostředí Javy pro Windows 98/ME, 2000 a XP z adresy www.java.com (velikost do 16 MB) a nainstalovat ho.
.Další možnosti dotazování pro ještě lepší výsledky
Dotaz ve tvaru live view axis (včetně uvozovek) vám poskytne přes 20 000 adres s webovými kamerami, bohužel většina z nich se nedá ovládat. Zato zde najdete takřka vše, co se dá kamerami vůbec sledovat: letiště, různá pracoviště, dopravní křižovatky, místnosti se servery apod. Nadpis live view axis totiž obsahují standardní stránky mnoha IP kamer od firmy Axis.
Další kamery firmy Axis naleznete zadáním dotazu ve tvaru inurl:"axis-cgi/mjpg". Příkaz inurl: slouží k tomu, aby Google hledal pouze ty stránky, ve kterých se v internetové adrese vyskytuje určitý řetězec. V tomto případě musí adresa URL obsahovat řetězec axis-cgi/mjpg. Tento řetězec je typický pro některé IP kamery firmy Axis. Vzhledem k tomu, že řetězec odkazuje přímo na skript CGI, klepnutí na takový odkaz v Internet Exploreru vede k vyvolání dialogového okna pro stažení souboru. Pomocí CGI skriptu ale vytvořený proud videa sledovat nemůžete. Ve Firefoxu a v Opeře sice takový odkaz funguje správně, ale prohlížeče v tomto případě neukáží plynulé video, ale statický obrázek, který se neustále obnovuje a díky tomu neustále poblikává.
Existuje však jeden trik, který funguje jak v Internet Exploreru, tak v jiných prohlížečích. Neklepejte na odkaz levým tlačítkem myši, ale použijte pravé tlačítko a z kontextového menu vyberte příkaz Kopírovat zástupce (Internet Explorer), popřípadě Kopírovat adresu odkazu (Firefox, Opera). Vložte adresu odkazu pomocí klávesové zkratky <Ctrl><V> do adresního řádku prohlížeče a odstraňte z adresy část, která se nachází za třetím lomítkem. Například z adresy http://192.168.128.231:1698/axis-cgi/mjpg/video.cgi zůstane tvar http://192.168.128.231:1698/. Tím se dostanete přímo na internetovou stránku kamery, která ukazuje video naprosto bez problémů. V Internet Exploreru se možná objeví dotaz, jestli chcete spustit instalaci prvku ActiveX. Jeho instalace je pro korektní zobrazení videa nutná. V tomto případě tedy můžete s instalací tohoto prvku bez problémů souhlasit.
Pozor na falešný poplach upozorňující na spyware: Při vyhledávání prostřednictvím dotazu inurl:"axis-cgi/mjpg" zobrazuje Google z dosud nejasných příčin od jedenácté stránky s výsledky varování v angličtině. To upozorňuje na to, že by nějaký virus nebo spyware mohl firmě Google automaticky odesílat dotazy a že to může vypadat, jako kdyby tyto dotazy pocházely z vašeho počítače. Jako důsledek tohoto varování se vám odmítnou zobrazit další stránky s výsledky vyhledávání zadaného dotazu. Toto varování se však zobrazuje i na počítačích, které jsou skutečně stoprocentně čisté a bez spywaru, takže se bezpochyby jedná o chybu na straně Googlu.
Chtěli byste na internetu nalézt ještě více IP kamer? Žádný problém. Podívejte se do rámečku Skryté webové kamery: dotazování přes Google. Tam ještě jednou uvedeme výrazy, které máte zadávat do Googlu, a přidáme k nim ještě několik dalších.
Pokud zadáte do Googlu dotaz ve tvaru inurl:dyndns.org, získáte přístup převážně k soukromým webovým kamerám, neboť zejména soukromé osoby nezískávají od svých poskytovatelů internetového připojení žádnou pevnou IP adresu, a proto používají jako alternativu právě službu Dyndns.org.

Mapa světa s umístěním webových kamer

Skvělý nápad měl autor webu na adrese www.butterfat.net/goocam. Pomocí Googlu vyhledal stovky adres webových kamer a na základě jejich IP adres jim přiřadil odpovídající stát a tam, kde to bylo možné, dokonce i města. Tyto informace pak použil na mapě světa, kterou poskytuje služba Google Maps. Tuto mapu pak integroval do svých stránek. Pokud si tuto adresu načtete do prohlížeče, zobrazí se vám právě mapa světa s mnoha malými žlutými značkami. Každá z nich zde odpovídá jedné IP kameře. Pomocí posuvníku umístěného nalevo na mapě si můžete mapu zvětšovat. Když klepnete do mapy, podržíte tlačítko myši a se stisknutým tlačítkem budete pohybovat myší, mění se tím obsah výřezu mapy. Pomocí tří tlačítek vpravo nahoře se přepínáte mezi zobrazením ve formě mapy (tlačítko Map), satelitním snímkem (tlačítko Satellite) a satelitním snímkem s vyznačenými hranicemi států (tlačítko Hybrid).
Jakmile klepnete na žlutou značku, objeví se obraz dané kamery včetně odkazu na její původní adresu. Vzhledem k tomu, že autor stránky použil pro vyhledání kamer pomocí Googlu dotaz ve tvaru inurl:"axis-cgi/mjpg", dochází při zobrazení ke stejným problémům, které jsme již popisovali v předcházejícím tipu. I zde doporučujeme použít postup, který jsme již zmiňovali. Klepněte pravým tlačítkem myši na odkaz, zkopírujte jej a následně vložte do adresního řádku prohlížeče a odstraňte veškerý obsah za třetím lomítkem.

Přehledný seznam otevřených IP kamer

Práci, kterou musíte vynaložit na to, abyste vyhledali webové kamery, za vás dokáže udělat i někdo jiný. Mluvíme konkrétně o webu s adresou www.opentopia.com/hiddencam.php. Provozovatel této stránky pravidelně prohledává internet a sleduje, kde se objeví nějaká nová otevřená internetová kamera. Na svých stránkách uvádí seznam všech internetových kamer, včetně náhledu toho, co sledují, což je bezesporu velmi praktické. Jeho nejnovější objevy jsou v seznamu nejvýše. Máte však možnost webové kamery řadit i podle jiných kritérií, například podle návštěvnosti, podle hodnocení ostatních uživatelů, nebo můžete použít náhodné řazení. Pomocí rozbalovacího seznamu from můžete výběr omezit pouze na kamery nacházející se na území nějakého vybraného státu. Při klepnutí na náhled se otevře nové okno s aktuálním obrazem ve své původní velikosti. Pokud nechcete pouze statický obraz, ale pohyblivé obrázky, vyberte z rozbalovacího seznamu položku Regular Live Feed nebo Axis Active-X-Viewer a klepněte na tlačítko reload, které se nachází hned vedle. Pod obrázkem pak naleznete informace o webové kameře. Najdete zde například umístění kamery, pokud je samozřejmě uvedeno. Dále si můžete přečíst komentáře ostatních uživatelů a sami přidat vlastní. Na konci stránky konečně naleznete několik starších snímků, které server Opentopia uložil. V současné době se dá na tomto webu nalézt okolo 1 300 kamer.

Oficiálně přístupné webové kamery jsou také zajímavé

I na webových kamerách, které jsou záměrně označeny jako volně přístupné, se dá nalézt mnoho zajímavého. Můžete se například podívat, kolik sněhu leží na horách, nebo třeba pozorovat západ slunce na Ibize nic není nemožné. Mnoho soukromých osob se chce podělit s celým světem o svůj obývací pokoj. Při vyhledávání zajímavých internetových kamer vám pomohou adresy jako například www.webcamgalore.com/EN nebo www.onlinecamera.com. Na adrese www.
youtube.com ukazují uživatelé videa, která sami pomocí kamer natočili.
Přibližné umístění webové kamery, ať již oficiálně přístupné nebo neoficiální, naleznete pomocí služby www.hostip.info. Do políčka IP Address Lookup zadejte IP adresu webové kamery a klepněte na tlačítko Go. Objeví se státní vlajka a název státu. Pokud se před zadáním města objeví výraz (guessed), jedná se pouze o odhad. Klepnutím na odkaz Interactive IP Address Map pod státní vlajkou se dané místo zobrazí na mapě.
Pokud se webová kamera zpřístupňuje pod doménovým názvem, pak ani v tomto případě není problém zjistit její IP adresu a následně její umístění. Přesuňte se v internetovém prohlížeči na adresu www.network-tools.com a do políčka zadejte název domény, vyberte položku Lookup a klepněte na tlačítko Submit.
Snímky zobrazované webovou kamerou můžete nahrát pomocí programů, které umožňují filmovat obsah monitoru. Jednou z takových utilit je například Demostudio 2.1 pro Windows 95/98/ME, NT4, 2000 a XP. Jedná se o zdarma dostupnou utilitu, kterou naleznete , případně na adrese sourceforge.net/projects/
demostudio jako soubor DEMOSTUDIO.EXE o velikosti 2,1 MB.

Fotografie nejrůznějšího (i soukromého) charakteru

Na internetu však nejsou k vidění jen obrázky z webových kamer. Dá se zde najít spousta fotografií nejrůznějšího charakteru, a to tak snadno, až to není milé. Mohou za to nejrůznější výměnné služby a jejich uživatelé.

Fotografie získané na internetu pomocí výměnných služeb

Celá řada uživatelů poskytuje prostřednictvím výměnných služeb daleko více souborů, než by původně chtěli. A právě na takové fotografie se specializuje web www.fitography.com. Provozovatel tohoto webu každý den právě zde uveřejňuje 100 až 400 fotografií, které se mu podařilo získat právě pomocí výměnných služeb. Galerie obrázků jsou tříděny podle data a tematicky jsou velmi pestré. Ten, kdo na serveru fitography.com najde některou z fotografií, kterou vlastní, a bude ji chtít odstranit, může o odstranění požádat provozovatele webu prostřednictvím e-mailu. Samozřejmě nejlepší prevencí toho, aby se vaše fotografie nedostaly na internet, je důkladně se přesvědčit, které soubory pomocí vašeho programu pro výměnné služby vlastně sdílíte.

Soukromé fotografie zveřejněné pomocí internetové služby Flickr

Na internetových stránkách www.flickr.com je zřízena služba Flickr, pomocí níž lidé dávají své fotografie dobrovolně k dispozici všem, kdo stojí o to, si je prohlédnout. Ačkoliv je zde možnost ochrany před neoprávněným přístupem, přesto celá řada uživatelů zpřístupňuje svoje fotografie všem zájemcům. Tato služba dozajista potěší všechny, kteří se rádi dívají do soukromí ostatních, takříkajíc po česku šmírují. Pokud vás zajímají fotografie s konkrétním tématem, použijte políčko pro vyhledávání přímo na úvodní stránce. Pokud si jen chcete prohlížet fotografie, klepněte na odkaz Explore Flickr. Chcete-li vidět nejnovější fotografie, přesuňte se na adresu www.flickr.com/photos/ a pohybujte se po stránkách pomocí odkazu Earlier.
Další zajímavou možnost, jak prozkoumávat obsah, který služba Flickr poskytuje, nabízí www.flickrmap.com. Tato stránka třídí fotografie podle místa a země, odkud pocházejí, k jednotlivým fotografiím pak vytváří odkazy na mapě světa. Mapu světa můžete dokonce i zvětšovat.

Skryté webové kamery: dotazování přes Google Liveapplet

"live view axis"
inurl:"axis-cgi/mjpg"
inurl:jview.htm
inurl:"ViewerFrame?Mode="
inurl:"MultiCameraFrame?Mode="
"/control/userimage.html"
"V.Networks[Motion Picture(Java)]"
"Toshiba Network Camera User Login"
"/home/homeJ.html"
intitle:"snc-rz30 home"
+"mobotix m1" +"open menu"

Byl pro vás článek přínosný?