Hlavní navigace

Grafické programy na internetu

1. 12. 2008

Sdílet

Nemáte na svém počítači nainstalovaný žádný dobrý grafický program? Žádný problém, na webu je jich k dispozi...


Nemáte na svém počítači nainstalovaný žádný dobrý grafický program? Žádný problém, na webu je jich k dispozici celá řada. Jak ale vybrat ten nejlepší?

Harry McCracken

Králem grafických programů je bezesporu Adobe Photoshop, vynikající a všeho schopná, ale také drahá a složitá digitální temná komora. Jednodušší programy, například odlehčená verze Photoshopu s názvem Elements, či Corel Paint Shop Pro, se nyní prodávají zhruba za 80 dolarů, což sice není žádná horentní suma, ale stále jsou to slušné peníze. Žádným z těchto programů se navíc nedají jednoduše upravovat fotografie uložené přímo na oblíbených serverech Facebook, Flickr, Picasa apod.
Jako dar z nebes proto působí nové editační programy uložené na webových serverech a spouštěné přímo v internetovém prohlížeči. Může je používat libovolný majitel počítače s internetovým připojením. Tyto programy umožňují úpravu snímků uložených na webu, takže je nemusíte před úpravou stahovat, stejně dobře si ale poradí i se soubory uloženými na pevném disku počítače. A ze všeho nejlepší je cena těchto aplikací: jejich použití je totiž vesměs zcela zdarma.
Jenže všechno dobré má i svou horší stránku a webové grafické programy mají i své nevýhody. Žádný z nich nenabízí tolik funkcí a nástrojů jako Photoshop Elements či Paint Shop, většina z nich neumožňuje ani tisk fotografií. Některé editory jsou navíc hodně pomalé, případně se obtížně ovládají. A na internetovém připojení jsou navíc závislí nejen jejich uživatelé, ale i poskytovatelé – když například v červenci došlo k výpadku jednoho z úložišť společnosti Amazon s označením S3, znamenalo to i odstávku některých grafických programů.
Přesto kvalitní webové programy nabízejí až překvapivě povedené nástroje, slušný výkon a univerzální možnosti využití. Pro tento test jsme si vybrali šest aplikací: FlauntR, FotoFlexer, Photoshop Express, Picnik, Picture2Life a Splashup. Ve všech případech jsou k dispozici základní editační funkce (ořez, změna velikosti, úprava barev) a přinejmenším pár dalších zajímavých efektů (různé kreativní filtry apod.).
Všechny programy umožňují práci s fotografiemi umístěnými na webu, přinejmenším na třech nejpoužívanějších serverech (viz přehled technických údajů). Téměř všechny jsou také zcela zdarma – výjimkou je Picnik, který některé funkce nabízí jen ve verzi Premium za 25 dolarů ročně. U programů FotoFlexer, Picture2Life a u bezplatné verze Picniku se musíme smířit s reklamami, FlauntR, Photoshop Express ani Splashup reklamy nezobrazují.
Z celé šestice se kvalitou jasně vymykají aplikace FotoFlexer a Picnik, u druhého jmenovaného programu jsme navíc ocenili neobyčejně povedené uživatelské rozhraní. Pokud potřebujete program na jednoduché úpravy fotografií na webu či na disku, lze Picnik s čistým srdcem doporučit.
Následující text názorně ukazuje některé přednosti i nedostatky jednotlivých aplikací.

Picnik

Pro: Vynikající uživatelské rozhraní, díky němuž se skvěle pracuje s vrstvami a dalšími pokročilými funkcemi.
Proti: Některé funkce, například editace při zobrazení na celém displeji, jsou k dispozici jen v placené verzi.
Název Picnik budí velmi příjemné asociace a výrobci tomu chytře přizpůsobili i uživatelské rozhraní aplikace. Na pozadí se zobrazí stébla trávy a modré nebe, celý program působí na pohled mile hravým dojmem. A pod elegantním zevnějškem se navíc skrývá až překvapivě vyspělá výbava. Pravda, bezplatné verzi chybějí některé z funkcí, které najdeme u placené varianty Premium za 25 dolarů ročně, i tak se nám ale Picnik líbil ze všech šesti programů nejvíce.
V bezplatné verzi je k dispozici méně nástrojů než u dalšího povedeného programu FotoFlexer, ostatní aplikace ale Picnik překonává. Všechny nabízené funkce navíc fungují bezchybně. Zvláštní pochvalu zaslouží nástroje pro výběr a použití nejrůznějších obrazových efektů. Nechybí ani náhled ukazující, jak se příslušný efekt po použití na dané fotografii projeví.
Aplikace si pamatuje poslední upravovaný snímek a automaticky ho při dalším otevření načte. Ještě lepší je, že u posledních pěti upravovaných fotografií lze všechny úpravy zrušit, a to dokonce i po jejich uploadu na fotoservery typu Flickr nebo Photobucket.
Jako jediný z testovaných programů umožňuje Picnik tisk fotografií. Navzdory jednoduchému uživatelskému rozhraní má také nejlépe propracovaný systém nápovědy – u jednotlivých funkcí lze rozbalit jejich stručné vysvětlivky.
Během práce na tomto článku uvolnili výrobci nový nástroj nazvaný Picnik Basket, který funguje podobně jako vrstvy v aplikaci FotoFlexer. Nelze s nimi pracovat v takovém rozsahu jako s vrstvami ve Photoshopu, můžeme ale z prohlížeče do pracovního okna přetáhnout až pět různých snímků a pak na nich zkoušet různá kouzla a efekty. Výsledkem může být působivá koláž.
Fotografie musí být uložené na disku nebo na jiném webovém serveru, na rozdíl od ostatních programů totiž Picnik nenabízí žádné úložiště. S aplikacemi jiných výrobců ale spolupracuje zcela bez problémů.
Jedinou funkcí, kterou Picnik v bezplatné verzi nenabízí a která nám u něj chyběla, je možnost úpravy fotografií při zobrazení přes celou obrazovku. Její část totiž neustále zabírá neodstranitelná reklama. U ostatních testovaných programů (s výjimkou Picture2Life) možnost úprav v plném zobrazení existuje.
V placené verzi ovšem žádné reklamy nejsou. Kromě toho nabízí i další výhody, například více fontů a možnost ručního ovládání úrovní a křivek jako ve Photoshopu. Při práci s nástrojem Picnik Basket se na rozdíl od bezplatné verze nemusíme omezovat na pouhou pětici snímků, lze libovolně procházet veškeré dříve upravené fotografie a jakékoli úpravy rušit. Náročným fotografům lze proto placený program za 25 dolarů ročně vřele doporučit, běžní uživatelé ovšem nemusí zaplatit ani korunu a budou rovněž spokojeni.

FotoFlexer

Pro: Spousta pokročilých funkcí a povedené uživatelské rozhraní.
Proti: Program není optimalizovaný pro fotografie ve vysokém rozlišení. Po uložení a zavření snímku nelze dále upravovat vrstvy ani efekty.
O programu FotoFlexer jeho výrobci tvrdí, že se jedná o nejvyspělejší on-line grafický program na světě. A není divu – aplikace skutečně nabízí velmi působivou funkční výbavu včetně několika nástrojů, které u žádné konkurence nenajdeme.
Pravda, po dlouhém váhání bychom asi dali přednost poněkud elegantnějšímu a propracovanějšímu Picniku, na stříbrnou medaili by ale ambiciózní FotoFlexer dosáhl bez problémů.
Podobně jako konkurenční programy FlauntR či Picture2Life je i FotoFlexer plný zajímavých nástrojů na úpravu fotografií, od těch obvyklých (odstranění červených očí) až po raritní (třpytící se fonty). S FotoFlexerem se ale pracuje mnohem snáze než se jmenovanými aplikacemi – hlavní zásluhu na tom má povedené uživatelské rozhraní, v němž jsou jednotlivé nástroje (efekty, dekorace, zkreslení apod.) přehledně roztříděny do panelů.
V porovnání s mnohými jinými webovými aplikacemi nabízí FotoFlexer skvělé možnosti práce s vrstvami. Podobné možnosti nabízí i konkurenční Splashup, tam ale ovládání vrstev připomíná spíše Photoshop a není tak intuitivní. U FotoFlexeru lze umístit různé snímky do jediného souboru, naaranžovat je podle libosti a poté vrstvu po vrstvě upravit pomocí speciálních efektů. To ocení zejména tvůrci nejrůznějších koláží.
Nejlákavější funkce FotoFlexeru se skrývají v panelu s příznačným názvem Geek (slovo označuje technického nadšence, či poněkud expresivněji počítačového maniaka). Například nástroj Smart Resize umožňuje velmi zajímavý způsob úpravy fotografie – stačí označit nežádoucí prvky (například postavy, které náhodně vešly do záběru) a program je vymaže, přitom ale vše okolo zachová. V podstatě se tedy jedná o jakési automatické klonovací razítko. Funguje to samozřejmě jen v případě, že lze okolní pixely naklonovat bez zvláštních problémů, ale občas se to může opravdu hodit.
Vzhledem k bohatým funkcím programu a také k neomezenému prostoru na ukládání fotografií trochu zamrzí, že FotoFlexer neumožňuje návrat k provedeným změnám po uložení snímku. Na rozdíl od aplikací Picnik či Splashup se tak nelze vrátit k editaci vrstev, efektů apod.
V základním nastavení program rovněž zmenšuje snímky ve vysokém rozlišení při jejich načítání a navíc o tom uživatele jasně neinformuje. Lze zvolit možnost upravovat snímky v plném rozlišení, v takovém případě ovšem program jasně varuje, že o svou práci můžete přijít. Pokud ale své fotografie nehodláte tisknout a spokojíte se s jejich vystavováním na webu, neměla by vám změna rozlišení vadit.

Photoshop Express

Pro: Vestavěný modul pro katalogizaci fotografií, příjemné uživatelské rozhraní, neomezené možnosti při rušení úprav.
Proti: Chybí základní funkce (vkládání textu, tvorba rámečků apod.).
Relativně nová aplikace Photoshop Express samozřejmě pochází z dílny Adobe, rozhodně ale nepatří k nejvyspělejším webovým grafickým programům a se skutečným Photoshopem ji příliš srovnávat nelze. V některých oblastech působí velmi přesvědčivě, chybí jí ovšem některé velmi důležité základní funkce.
Velkou výhodou webového Photoshopu je velmi povedený modul pro ukládání a katalogizaci fotografií. K dispozici jsou 2 GB úložného prostoru, uživatelé mohou vyrábět soukromá i veřejně přístupná alba a také třírozměrné slideshow. Známé komunitní servery jako Flickr nebo SmugMug nabízejí lepší možnosti sdílení fotografií, jako katalogizační program je ale Photoshop Express skvělý.
Uživatelské rozhraní vůbec nepřipomíná Photoshop ani Photoshop Elements, to ale neznamená, že by se nepovedlo – propracovanější systém ovládání nabízí ze všech testovaných programů jen Picnik. Po výběru nástroje pro úpravu expozice nebo doostření se zobrazí náhledy, na nichž je vidět, jak bude fotografie po různých typech úprav vypadat. Náhledy jsou, pravda, poněkud menší a efekt na nich není nijak výrazně vidět, stačí na ně ale kliknout a demonstrační obrázek se zvětší na celou plochu monitoru. Pochvalu zaslouží i bleskurychlá aplikace efektů, dokonce i při úpravách fotografií ve vysokém rozlišení.
Velmi se nám líbila i možnost zrušit více úprav najednou. Uživatelé se tak mohou pustit do libovolných experimentů beze strachu, že své drahocenné snímky zničí. Historie úprav se zobrazí v náhledech, stačí kliknout a můžeme se vrátit do libovolné fáze práce. V podstatě se jedná o fotografický ekvivalent zálohovacího nástroje Time Machine, na který nedají dopustit majitelé počítačů Apple s operačním systémem OS X 10.5 Leopard.
Na druhou stranu ale Photoshop Express nabízí ve srovnání s jinými aplikacemi jen minimum funkcí a efektů k úpravě fotografií. Do snímků nelze ani vkládat texty nebo k nim přidávat rámečky. Také na práci s vrstvami bychom se těšili marně. Webový Photoshop tak působí dojmem, jakoby se firma Adobe ve své snaze o výtečný on-line grafický program zastavila v půli cesty (ale zanedlouho může být navíc vše jinak – během testování byl Express oficiálně k dispozici pouze v betaverzi).

Splashup

Pro: Vrstvy a výběry, jak je známe z Photoshopu.
Proti: Relativně málo efektů, problémy s rychlostí a spolehlivostí, chybí on-line nápověda.
Pokud by existovala speciální ceny pro webový grafický program, který se maximálně podobá Photoshopu, docela určitě by ji získala aplikace Splashup (dříve Fauxto). Rozbalovací menu, plovoucí palety, typické funkce umístěné na stejných místech, to vše působí velmi povědomě. Nemusí to ale být vždy jen výhodou – uživatelské rozhraní Photoshopu není zrovna intuitivní a FotoFlexer i Picnik se ovládají snáze.
Podstatně lepší dojem v nás vzbudila funkční výbava. Splashup nabízí řadu nástrojů typických spíše pro vybavenější desktopové aplikace, u webových programů jsou ale stále ještě spíše příjemným překvapením. Jako jediný z testovaných programů umožňuje Splashup vybrat část snímku a aplikovat zvolenou úpravu jen na tento výběr, také práce s vrstvami jakoby Photoshopu z oka vypadla. Do jednoho souboru lze zkopírovat více obrázků a každý z nich poté upravovat jako samostatnou vrstvu. Program navíc podobně jako Photoshop používá vlastní formát, takže se k úpravám můžeme libovolně vracet. Najednou lze otevřít více snímků, nemusíte tedy fotografie ukládat po každé úpravě.
Je velká škoda, že program nemá žádnou nápovědu – příkaz Launch Help (Spustit nápovědu) v menu Help nelze použít. V určitých oblastech se aplikace bez problémů vyrovná drahým desktopovým programům, na druhou stranu ale asi příliš neosloví zájemce o snadné ovládání. Splashup nabízí podstatně méně efektů než konkurence a fotografie navíc nelze opatřit rámečkem.
Chyběly nám i povedené fonty, které nabízí například FotoFlexer nebo Picnik. Splashup jich má jen 12 a žádný z nich nás zrovna neuchvátil. Maximální velikost písma je 72 bodů, což je u fotografií ve vysokém rozlišení málo. Ani ve spolupráci s fotoservery Splashup nijak neexceluje, rozumí si jen se třemi z nich (FotoFlexer i Picnik naproti tomu podporují hned osm serverů). Tato spolupráce není bez chyb – po uploadu fotografií na server Flickr se snímky otevíraly jen velmi pomalu a některé z nich se dokonce nezobrazily vůbec.
Podle výrobců se momentálně pracuje na nové verzi programu, což je jistě dobrá zpráva. Zatím ale doporučujeme spíše FotoFlexer či Picnik – pokud tedy k životu nutně nepotřebujete ovládání ve stylu Photoshopu.

FlauntR

Pro: Hodně funkcí a nástrojů, bohatá nabídka fontů a klipartů.
Proti: Nepovedené uživatelské rozhraní, některé operace nelze vrátit.
Líbí se vám moderní kouzla s počítačovou grafikou? Pak si s programem FlauntR užijete – nabídka nejrůznějších obrazových efektů, fontů, klipartů, rámečků a dalších nástrojů je skutečně vyčerpávající. Program umožňuje vytvářet slideshow a přetvářet fotografie v avatary pro nejrůznější komunitní servery nebo v tapety pro mobilní telefony. Vlastní fotografie lze upravovat podle barevných schémat převzatých ze slavných obrazů, můžete vytvářet elektronické pohlednice nebo napodobovat titulní stránky známých časopisů.
Práce se samotnou aplikací ale bohužel zdaleka tak radostná není. Nejrůznější funkce se skrývají v několika podprogramech (StylR, EditR, TextR apod.). Vůbec není na první pohled jasné, v jakém podprogramu se potřebná funkce nachází, přepínání mezi podprogramy navíc nějakou dobu trvá. Tlačítko pro zrušení posledních operací se objevuje a zase mizí podle toho, kde se zrovna nacházíte, a ovládací prvky efektů se zobrazují v tak malém okně, že se špatně hledají.
A ještě jedna výtka: FlauntR funguje jen na počítačích s Windows. Všechny ostatní programy zvládají bez problémů i MacOS, jak se na správné webové aplikace sluší, ale tento nikoli.
FlauntR sice zdaleka není tak nepovedený jako Picture2Life, postrádá ale eleganci a výkon FotoFlexeru, Photoshopu Express či Picniku. Výrobci jsou si toho patrně vědomi a stále svůj program označují za alfa verzi, byť je k dispozici již od roku 2007.

Picture2Life

Pro: Spousta funkcí, možnost tvorby koláží a slideshow, možnost sdílení fotografií.
Proti: Hodně nepovedené uživatelské rozhraní a pomalé reakce.
Při práci s betaverzí aplikace Picture2Life jsme občas cítili silnou lítost – program má jistě své přednosti, místy dokonce výrazné. Jenže se ztrácejí v nepovedeném a navíc zoufale pomalém uživatelském rozhraní.
Napřed však dobré zprávy: funkční výbava je opravdu nabitá, k dispozici je mimo jiné snad nejširší nabídka efektů ze všech testovaných programů. Velkou pochvalu zaslouží nástroj pro vytváření koláží, umožňující skládat více snímků do připravených nebo vlastnoručně vyrobených šablon. Podobně jako Photoshop Express má i Picture2Life vestavěné nástroje pro ukládání, katalogizaci a sdílení fotografií. Velmi se nám líbila možnost uložit sekvenci úprav (např. ořez, převod do sépiového tónu a rámeček), kterou pak lze aplikovat jediným kliknutím i na jiné snímky.
A teď ta horší stránka. Načtení snímků z Flickru je tak složité a matoucí, že jsme měli ze začátku pocit, že se nám snímky nepodařilo importovat, ačkoli bylo vše úspěšně hotovo. Jako jediný z testovaných programů Picture2Life nenabízí náhled, jak bude snímek vypadat po zamýšlené úpravě (na druhou stranu lze aspoň snadno zrušit poslední operaci). Fotografie si můžeme prohlížet v plné velikosti, chybí ale tlačítka pro jejich zvětšování a zmenšování. V režimu úprav navíc mizí ikona nápovědy a tlačítka se slibným označením Learn More, na něž jsme spoléhali, vůbec nereagují. (Výrobci nyní údajně pracují na nápravě těchto chyb a vylepšují i celkovou podobu uživatelského rozhraní.)
Podobně jako konkurenční FotoFlexer, i Picture2Life automaticky zmenšuje fotografie ve vysokém rozlišení, což samozřejmě urychluje jejich následné úpravy. Nejvyšším rozlišením, v němž lze v programu pracovat, je 1 600 × 1 200 pixelů. Přes uvedené slibné vlastnosti se jedná o celkově nepříliš dotaženou aplikaci, která na konkurenční programy ve většině ohledů prostě nestačí.

Chcete desktopový grafický program zdarma? Zkuste Paint.Net

Nejlepší současné webové editory nabízejí relativně rychlou a jednoduchou úpravu fotografií na základní úrovni. Pokud ale potřebujete pokročilé úpravy, doporučujeme spíše některý z programů nainstalovaný na pevném disku počítače. Desktopové aplikace jsou zatím stále výkonnější, flexibilnější a rychlejší než jejich webové protějšky, některé z nich jsou navíc rovněž k dispozici zadarmo.
S Google Picasa 2 se skvěle pracuje, má ale málo funkcí. Opačný případ je GIMP – výkon jako z Photoshopu, na jeho ovládání by ale člověk málem potřeboval speciální několikatýdenní kurz. Z bezplatných desktopových programů nám tak vychází nejlépe černý kůň jménem Paint.Net.
Uživatelským rozhraním připomíná Photoshop a chvíli tak trvá, než se s ním laik naučí pracovat. Na druhou stranu umožňuje úpravy na úrovni, na niž webové editory většinou nedosáhnou. Lze v něm otevřít víc fotografií současně, podporuje práci s vrstvami a nabízí více než tři desítky nejrůznějších nástrojů a efektů. Navíc si rozumí s fotografiemi v podstatě v libovolném rozlišení a umožňuje je i tisknout. A pomocí plug-inů k němu můžeme přidávat i nástroje jiných výrobců.
Na druhou stranu tu nenajdeme kliparty nebo hotové rámečky, program nenabízí integraci s webovými fotoservery a neumožňuje (na rozdíl třeba od Photoshop Elements) ani katalogizaci snímků. Přesto se jedná o velmi dobrou aplikaci, a pokud nepotřebujete webový program, lze ji jen doporučit.Grafické programy na internetu
Testovali jsme šest webových grafických programů umožňujících snadnou a rychlou úpravu fotografií kdekoli a kdykoli. V následujícím přehledu najdete srovnání jejich technických specifikací.

1. Picnik
Počet možných úprav: 31, Vkládání textu: ano, Rámečky: ano, Vrstvy: ano, Zobrazení přes celý monitor: ne, Podpora tisku: ano, Podporované servery: Facebook, Flickr, Freewebs, MySpace, Photobucket, Picasa, Webshots, Yahoo
Závěr: Skvělé uživatelské rozhraní a velmi povedené funkce. Některé nástroje si ale užijí jen majitelé placené verze (25 dolarů ročně).

2. FotoFlexer
Počet možných úprav: 34, Vkládání textu: ano, Rámečky: ano, Vrstvy: ano, Zobrazení přes celý monitor: ano, Podpora tisku: ne, Podporované servery: Facebook, Flickr, MySpace, Phanfare, Photobucket, Picasa, Smugmug, Yahoo
Závěr: Spousta velmi zajímavých nástrojů a nadprůměrné uživatelské rozhraní. Úpravy v plném rozlišení jsou ale trochu pomalé.

3. Photoshop Express
Počet možných úprav: 6, Vkládání textu: ne, Rámečky: ne, Vrstvy: ne, Zobrazení přes celý monitor: ano, Podpora tisku: ne, Podporované servery: Facebook, Flickr, Photobucket, Picasa
Závěr: Potěší nástroj pro katalogizaci fotografií a možnost neomezeného rušení úprav, chybí ale pokročilejší funkce (např. vkládání textu).

4. Splashup
Počet možných úprav: 13, Vkládání textu: ano, Rámečky: ne, Vrstvy: ano, Zobrazení přes celý monitor: ano, Podpora tisku: ne, Podporované servery: Facebook, Flickr, Picasa
Závěr: Webový program nápadně připomínající Photoshop umožňuje například práci s vrstvami, některé konkurenční aplikace ale nabízejí více funkcí i snadnější ovládání.

5. FlauntR
Počet možných úprav: 33, Vkládání textu: ano, Rámečky: ano, Vrstvy: ne, Zobrazení přes celý monitor: ano, Podpora tisku: ne, Podporované servery: Bebo, Facebook, Flickr, Picasa
Závěr: Spousta zajímavých možností úprav, ale také nepříliš povedené a hlavně pomalé uživatelské rozhraní.

6. Picture2Life
Počet možných úprav: 33, Vkládání textu: ano, Rámečky: ano, Vrstvy: ne, Zobrazení přes celý monitor: ne, Podpora tisku: ne, Podporované servery: Facebook, Flickr, Webshots
Závěr: Bohaté možnosti úprav a pár zajímavých funkcí v jinak nepříliš podařené aplikaci. Hlavně nám vadilo nepovedené uživatelské rozhraní.

Byl pro vás článek přínosný?