Hlavní navigace

Google znemožní na Androidu aplikace na nahrávání hovorů

25. 4. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Google zakáže ve svém v Play Store aplikace pro záznam hovorů. Firma se o to snaží už delší dobu, ale teprve teď se ji to podaří definitivně.

Změna souvisí s novými zásadami Play Store, která začnou platit 11. května. Stanovují, jak se smí používat rozhraní Accessibility API. To je navržené pro osoby se zdravotním postižením, aplikace pro nahrávání hovorů toho ale zneužívají.

Nové zásady, které popisuje třeba magazín Engadget, jasně řeknou, které aplikace smí toto rozhraní použít. Aplikace na nahrávání osob bez jejich vědomí to nejsou. „Rozhraní Accessibility API není navrženo a nelze jej vyžadovat pro záznam zvuku vzdáleného hovoru,“ uvádí se v pravidlech.

Google se postupně snažil eliminovat nahrávání hovorů, aniž by druhá strana o tom věděla, už dříve, zdůvodňoval to obavami o soukromí. Už na Androidu 6 byla tato možnost z velké části zablokována, od Androidu 10 bylo omezeno i použití mikrofonu pro nahrávání hovorů. Poslední možností pro aplikace pro nahrávání hovorů bylo právě použití Accessibility API.

Byl pro vás článek přínosný?