Hlavní navigace

Google otevřel svůj speciální kampus, střecha budov připomíná dračí kůži

19. 5. 2022

Sdílet

 Autor: Iwan Baan / Google
Společnost Google tento týden otevřela svůj nový kampus Bay View. Najdete ho v americkém Montain View a má rozlohu 1,1 milionu metrů čtverečních. Je navržen s ohledem na udržitelný rozvoj.

Nový futuristický komplex je podle magazínu ZDN určen až pro čtyři tisíce zaměstnanců. Firma Google tvrdí, že nový kampus byl navržen s důrazem na „upřednostnění zážitků lidí v budově před vnější formou“.

„Při rozhovorech s našimi lidmi o tom, co požadují od pracoviště, jsme zjistili, že jsou spokojení, produktivní a kreativní, když se scházejí v týmech, ale zároveň mají k dispozici klidné prostory, kde se mohou soustředit na práci,“ uvedl viceprezident Google David Radcliffe.

„Horní patro je rozděleno na menší části, které jsou oddělené nádvořími a zároveň jsou propojené rampami, které postupně stoupají směrem do středu budovy. Díky této variabilitě mají jednotlivé týmy k dispozici vymezené prostory, které se mění podle jejich potřeb, ale jsou pořád v kontaktu s ostatními,“ vysvětluje Radcliffe.

Nový komplex má usnadnit zaměstnancům firmy, aby se postupně začali po dvou „covidových“ letech vracet do kanceláří. Rozlehlý areál proto nabízí zaměstnancům firmy prostory pro společné setkávání, tak i místo, kde si mohou v klidu sednout a řešit své úkoly. 

Detaily střechy budov komplexu Bay View.

Detaily střechy budov komplexu Bay View.

Autor: Iwan Baan / Google

Důraz je pochopitelně na udržitelnost. Kampus má proto střechu ze speciálního „solárního“ pláště. Jednotlivé panely, kterých je na devadesát tisíc, připomínají dračí kůži a dokáží vyrobit téměř sedm megawattů energie. Další elektřinu dodávají i nedaleké větrné elektrárny.

Cloud24

V areálu komplexu je i 17,3 akrů přírodních ploch, včetně mokrých luk, lesů a bažin. Retenční rybníky shromažďují vodu pro opětovné využití a poskytují prostor pro obnovu přírody. Mezitím se k vytápění a chlazení kampusu používá integrovaný geotermální systém.

Autor: Google

Stavba komplexu začala v roce v roce 2017 a firma v oblasti staví i další podobný kampus.

Byl pro vás článek přínosný?