Hlavní navigace

Google mění pravidla u neomezeného úložiště pro fotky. Co to znamená?

19. 12. 2020

Sdílet

 Autor: Google
Google upravil svá pravidla pro ukládání souborů u bezplatných účtů. Změna se projeví od 1. června 2021 a pocítí ji především uživatelé služby Google Photos.

Google ohlásil zásadní změnu své politiky ukládání fotografií a dalších dokument před měsícem. Pojďme si projít, co to bude znamenat pro uživatele služby.

Zjednodušeně řečeno – vše se od června 2021 začne počítat do vašeho celkového limitu úložiště, které u svého účtu máte. Po jeho vyčerpávání vám firma nabídne, abyste si nakonec u ní pořídili větší, tudíž placené uložiště. 

Co se dozvíte v článku
  1. Současná pravidla
  2. Co se změní od června 2021
  3. Co stojí Google One
  4. Jak se vyvarovat smazání účtu
  5. Jak si stáhnout své fotky a videa

Současná pravidla

Současný limit, který je na každém Google účtu k dispozici pro uživatelská data, je 15 GB. Do něj se nyní počítají data z GMailu nebo soubory na disku Google Drive.

V případě fotografií a videí je zatím praxe taková, že je Google v rámci služby Google Photos sice komprimuje do tzv. vysoké kvality (do limitu 16MP), lze je ale ukládat v neomezeném množství.

Do bezplatného ukládání se dnes nepočítají pouze snímky a videa, které uživatel nahrál v tzv. původním rozlišení.

Co se změní od června 2021

Od poloviny příštího roku výše uvedené přestane platit. Do základního limitu 15GB se nově budou počítat všechny uložené fotografie z Google Photos a zároveň i dokumenty vytvořené v rámci Docs, Sheets, Slides nebo Drawings.

Pokud uživatel kapacitu vyčerpá, nabídne mu Google předplacenou službu Google One. Netýká se to pouze majitelů mobilních telefonů z řady Pixel. Ti budou mít dál možnost bezplatně nahrávat neomezené množství fotek v maximální kvalitě.

Je tu ještě další změna. Google do svých pravidel přidal pravidlo, podle kterého společnosti smaže uživatelský účet, pokud bude déle než dva roky neaktivní. Data uložená na účtu čeká smazání. 

Co stojí Google One

Společnost Google své placené účty nabízí už nyní. Pojďme si tedy projít, jaké možnosti budete od 1. června 2021 mít.

  • 15 GB – základní bezplatný tarif
  • 100 GB – měsíční platba 60,– korun / roční platba 600,–
  • 200 GB - měsíční platba 80,– korun / roční platba 800,–
  • 2 TB - měsíční platba 300,– korun / roční platba 3000,–

příloha_ovladnete_sva_data

A jak společnost rozhodnutí okomentovala? „Lidé dnes ukládají online mnohem více dat, než kdykoli před tím – více jak 4,3 milionu GB je denně přidáno napříč službami Gmail, Google Drive a Photos,“ uvedli zástupci americké společnosti.

Jak se vyvarovat smazání účtu

Firma pro zájemce, kteří si nejsou jistí, jak často se ke svému účtu přihlašují a netuší, kolik na něm mají ještě místo, vytvořila speciální služby.

Jak si stáhnout své fotky a videa

Máte samozřejmě také možnost si své fotky a videa stáhnout a uložit třeba na lokální disk. K tomu slouží služba Google Takeout na adrese takeout.google.com.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pod autorským pojmem „Redakce“ se rozumí společná práce redaktorů serveru PCWorld.cz.