Hlavní navigace

Recenze: GoGEN PDXD859DVBT

7. 7. 2009

Sdílet

Přenosné zařízení značky GoGEN s poněkud složitým označením PDXD859DVBT je produktem, který v sobě kombinuje hned několik multimediálních funkcí.

GoGEN PDXD859DVBT

 

Tělo zařízení je vyrobeno z plastu, který je však dle našich zkušeností relativně odolný vůči poškrábání. Pravděpodobně nejčastěji bude GoGEN PDXD859DVBT používán pro účely přehrávání CD/DVD disků – podporován je zde jak klasický formát DVD, tak i jeho zapisovatelné i přepisovatelné varianty (DVD±R/RW).

Kromě toho zvládá testované zařízení pracovat také s formáty Video CD, Super Audio CD a CD-R/RW. Samotná čtecí mechanika je tichá a spolehlivá, v našem testovacím provozu načetla i poškrábané disky. Přehrávat lze video (DVD, DivX a Xvid) včetně českých titulků a hudbu ve formátu MP3. Navíc je zde k dispozici také funkce zobrazování fotografií ve formátu JPEG – tuto variantu oceníte například ve chvíli, kdy si chcete prohlédnout čerstvé fotografie na větším displeji než nabízí digitální fotoaparát.

Výše uvedené formáty souborů můžete přehrávat také prostřednictvím USB vstupu, do něhož lze zapojit například USB Flash disk, MP3 přehrávač nebo přenosný pevný disk. Jednou přístroj z neznámého důvodu po zasunutí USB Flash disku zcela zatuhnul, po vypnutí a zapnutí však již bylo vše v pořádku. Některá externí zařízení s vyšší kapacitou není přes USB možné vůbec načíst.

Tím však výčet funkcí nekončí, k dispozici je tu totiž ještě integrovaný televizní tuner, a to jak v analogové, tak i v digitální podobě (DVB-T). Aby nebylo funkcí málo, nabízí se ještě eventualita práce s teletextem a elektronickým programovým průvodcem (EPG). Pokud by to někomu bylo stále málo, může vyzkoušet některou z jednoduchých her nebo funkci kalendáře.

Sedmipalcový LCD displej se zobrazovacím poměrem 16:9 nabízí spíše průměrný rozsah pozorovacích úhlů, jako značnou nevýhodu u něj ale chápeme poněkud hrubší obrazový rastr – vzhledem k tomu, že se na displej budete zpravidla dívat spíše zblízka, je tato vlastnost z našeho pohledu zklamáním.

Zařízení je možné napájet z rozvodné sítě pomocí dodávaného adaptéru, popřípadě je zde k dispozici také baterie, jejíž použití je však poněkud nepohodlné, neboť ji musíte nabíjet ve chvíli, kdy je přístroj vypnutý. Současné přehrávání a nabíjení baterie není bohužel podporováno. Co se týče výdrže baterie, musíme podotknout, že jsme čekali poněkud více – zařízení přehrálo jeden devadesátiminutový film z DVD disku, když vtom zablikala kontrolka značící nedostatek energie a došlo k jeho vypnutí.

Integrované stereo reproduktory disponují výkonem 2 x 2W – produkovaný zvuk má pochopitelně k dokonalosti daleko, ovšem s ohledem na kategorii zařízení byl pro nás spíše příjemným překvapením, když nabídnul dostatečnou hlasitost a poměrně zřetelný přednes.

Součástí balení je také externí anténka - s její citlivostí jsme v rámci Prahy neměli při testování příjmu digitálního signálu žádné problémy, pro účely příjmu analogového signálu se však ukázala jako zcela nedostatečná. Spolu s přístrojem dostanete také dálkové ovládání (se 48 tlačítky), jež však budete užívat spíše k usnadnění ovládání než k účelu, který by se dal z názvu tohoto příslušenství vytušit. A pokud jsme už zmínili oblast ovládání, tak vězte, že mohlo být určitě jednodušší, také vlastní zařízení je totiž doslova poseto různými tlačítky (pro základní ovládání jich slouží 14). Na druhou stranu musíme uznat, že pohyb v menu je vcelku intuitivní a navíc jeho prostředí hovoří mateřským jazykem (česky).

Verdikt:

GoGEN PDXD859DVBT je dle našeho názoru poměrně povedený produkt se širokými možnostmi uplatnění, jeho hodnocení ale poněkud sráží hrubší rastr displeje, nadbytek ovládacích tlačítek a pouze podprůměrná výdrž baterie. Přímou konkurencí tohoto zařízení jsou malé notebooky, k nimž lze dokoupit digitální TV tuner (např. do USB), tato varianta je však stále výrazně dražší – konečná volba však zůstává na konkrétních preferencích každého uživatele.


Zapůjčil: HP Tronic

Cena: od cca 3700 Kč včetně DPH

Hodnocení: 60%

příloha_ovladnete_sva_data

Technické specifikace:

* Úhlopříčka displeje 17cm
* Přehrává DVD +R/+RW, DVD-R/-RW, VCD, SACD, CD R/RW
* Podporované formáty MP3, JPG, DivX 4.x, 5.x, 6.x, XviD
* Podpora českých DivX titulku (SRT, SUB, TXT)
* USB vstup
* DVB-T zabudovaný digitální tuner
* EPG - elektronický programový průvodce
* Přijímač analogové televize
* Kompletní podpora češtiny OSD, EPG, Teletext
* Přepínač režimu zobrazení 16:9 nebo 4:3
* Nabíjecí zabudovaný Li-on akumulátor
* Reproduktory s výkonem 2 x 2 W
* Přenosná brašna s možností uchycení na sedadlo
* Dálkové ovládání
* Adaptér do auta

Byl pro vás článek přínosný?