Hlavní navigace

Give One Get One opravdu funguje

3. 1. 2008

Sdílet

V rámci programu Give One Get One projektu OLPC (stodolarový notebook) se již prodalo více jak 150 000 notebooků XO-1. Tolik jich je tedy připraveno na cestu k dětem do ekonomicky slabých zemí.

ICTrocenka

O projektu OLPC (One Laptop Per Child) jste již jistě slyšeli. Pouze připomenu, že se jedná o projekt ve kterém se sjednotilo několik velkých společností s cílem umožnit chudým dětem ze zaostalých zemí dostat se k cenově dostupnému počítači, a tím jim dopomoci ke vzdělání a lepšímu životu.

V rámci tohoto projektu (GOGO) se na začátku prosince minulého roku spustil v Severní Americe program, kde si libovolný občan mohl tento notebook za dvojnásobnou cenu zakoupit. Peníze za druhý kus pak slouží k zaplacení jednoho kusu, který poputuje tam, kde ho bude potřeba. V rámci této akce se již podle odhadů prodalo více jak 150 000 XO-1 (některé odhady dokonce hovoří až o 170 000 prodaných "stodolarových notebooků").

Oproti původním předpokladům se cena OLPC (XO-1) dostala na 200 dolarů, za což může jak prvotní přehnaný optimizmus, tak zejména dramatický pokles kursu dolaru vůči ostatním světovým měnám.

Z důvodu úspěšnosti programu se v průběhu tohoto roku program rozběhne i v Evropě. Konkrétně se počítá s Německem, Velkou Británií, Fracií, Itálií, zeměmi Beneluxu a dalšími. O České Republice se zatím neuvažuje.

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?