Hlavní navigace

Gartner tvrdí: prodalo se 18 mil. kapesních počítačů!

14. 2. 2007

Sdílet

Ve zprávě se praví, že „mobilní data“ a částečně i bezdrátový e-mail ženou prodeje PDA nahoru o čemž svědčí i 18% nárůst oproti roku 2005. A jak se zdá, letos kapesní PC „pojedou“ ještě více!

příloha_ovladnete_sva_data

Ve zprávě se praví, že „mobilní data“ a částečně i bezdrátový e-mail ženou prodeje PDA nahoru o čemž svědčí i 18% nárůst oproti roku 2005. A jak se zdá, letos kapesní PC „pojedou“ ještě více!


Jasným trendem je bezdrátové připojení – 60 % všech PDA vyrobených v minulém roce nabízelo připojení přes GSM či nějakou z jeho variant, což je o plných 47 % více, než v roce předchozím.

BlackBerry láká

Společnost Research In Motion (RIM) pokračuje v dobývání trhu, avšak výrobky rychle míří směrem k „chytrým telefonům“, jako v září uvedený BlackBerry Pearl. RIM poslal na trh více než 1,8 milionu zařízení BlackBerry ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku, celkově však firma rostla pomalu (o 10 %).

Hewlett-Packard vyrobil 2,3 mil. kusů, což je – celkově vzato – 9,7 % všech kapesních počítačů. Naproti tomu Sharp, pětka na trhu roku 2006 s 1.438.218 mil. PDA, vyprodukoval přibližně 1,1 mil. Sidekicků, avšak kapesním PC s Linuxem se u něj dařilo velice špatně – trh si řekl jen o 30.000 kusů.

Výroba Palm PDA klesla o skoro 30 %, firma se však soustředila na trh „chytrých telefonů“ s výrobky značky Treo.

Windows Mobile pro podniky

Zařízení s Microsoft Windows Mobile jsou více orientována na potřeby firemních zákazníků než ostatní (výjimku tvoří RIM BlackBerry) – to je zřejmé. Avšak i přesto, že mnoho zájemců bylo ve čtvrtém čtvrtletí orientováno opačně, tedy na spotřební trh, výrobky s Windows Mobile velmi vyrostly. To, podle Gartneru, pomohlo získat Microsoftu (v rámci roku 2006) podíl plných 56,1 %. Výroba zařízení s Windows Mobile pak stoupla na skoro 10 mil.

A co to je vlastně PDA v podání Gartner Dataquestu?

Zařízení, které je primárně navrženo pro ovládání oběma rukama, které neváží více než zhruba 450 g, je vybaveno operačním systémem a podporováno aplikacemi třetích výrobců, které musí jít instalovat uživatelem. Vedle toho má také mít synchronizaci s PC a může nabídnout i podporu rozsáhlých sítí, a to nejen datovou, ale klidně i hlasovou.
Mezi příklady jsou uváděny RIM BlackBerry 8707v, HP iPAQ 69xx, Nokia E61, Motorola Q, T-Mobile Dash a Sidekick 3.

Něco podobného sice nabízejí i „chytré telefony“ (smartphones) avšak se zařízeními typu Treo 750, BlackBerry 81xx, Nokia E60 či Sony Ericsson P990i počítáno v průzkumu není, protože podle Gartneru jde prvoplánově o hlasová zařízení.


Stáhněte si tabulky z našeho regionu a celovětový přehled, včetně nárůstů jednotlivých operačních systémů (xls, 25 KB).


Pokud se podíváte na dnešní Computerworld, najdete v rubrice Tento týden, zcela jina data pocházející tentokráte od IDC. Asi největší rozpor bude zřejmě v definici kapesního počítače, kterou ovšem v případě IDC neznáme.

- - Bohumil Herwig, IDG on-line

Byl pro vás článek přínosný?