Hlavní navigace

Galerie obrázků a kliparty v Office končí: kde najít náhradu? - 3.díl

30. 1. 2015

Sdílet

 Autor: (c) Dmitri Mikitenko - Fotolia.com
Také jste si oblíbili kliparty, které byly součástí kancelářského balíku Office a ke kterým jste se uchylovali, pokud jste potřebovali zpestřit své dokumenty? Pak je načase se s nimi rozloučit, protože Microsoft se s nimi rozhodl skončit. Ale nebojte se: náhrada existuje!

Už je to tak: Microsoft se rozhodl ukončit podporu a integraci funkce vkládání klipartů do svých produktů kancelářského balíku Office. Tato funkce se tak tedy navždy stává historií této firmy z Redmondu – stejně jako třeba pomocník Office ve tvaru sponky či přehrávač Zune.

 

Předchozí díl

Zkuste použít také internetový vyhledávač Google

Nesmíme zapomenout ani na internetový vyhledávač Google: přece jen se jedná o vyhledávač, který patří mezi internetovými vyhledávači mezi nejpoužívanější. A co si budeme povídat – je často daleko lepší než jeho konkurence, protože skutečně vyhledává přesně to, co chceme. To se týká samozřejmě i vyhledávání obrázků. Není tedy na co čekat: spusťte svůj oblíbený internetový prohlížeč a spusťte vyhledávání obrázků pomocí funkce Obrázky Google.

Při vyhledávání těch správných obrázků vám navíc pomůže ještě řada doplňkových nástrojů. Po zobrazení výsledků vyhledávání se vám zobrazí různé podkategorie s náhledy jiných skupin obrázků. Do libovolné podkategorie se samozřejmě můžete podívat a zjistit, zda se tam nenachází něco, co by přesně odpovídalo vašim představám.

I v tomto případě máte možnost ujistit se, že neporušujete autorský zákon – stačí omezit vyhledávání na obrázky, které jsou určeny k volnému použití. Klepněte na odkaz Vyhledávací nástroje a poté na odkaz Práva k užití. Zde najdete celkem pět možností, které se liší podle záměru, s jakým budete chtít obrázek používat. Vyberte si tu možnost, která odpovídá vaší situaci. Možnost Povoleno opětovné užití znamená, že obrázek z této skupiny můžete použít pro firemní či komerční účely, popřípadě i jinak. Možnost Povoleno opětovné nekomerční využití pak znamená, že obrázek nesmíte použít v žádném svém díle, které se bude prodávat nebo které bude předváděno na veřejnosti za účelem zisku finančních prostředků.

Největší sbírka klipartů se nachází na Internetu

Jakmile uvidíte obrázek, který se vám líbí, klepněte na něj pravým tlačítkem myši a uložte si jej do svého počítače. Poté můžete obrázek importovat do dokumentu.

Vraťte se do vámi vytvářeného dokumentu Office a na záložce Vložení klepněte na ikonku Obrázky. Zobrazí se okno Průzkumníka Windows, v němž stačí najít stažený obrázek a vložit jej do dokumentu.

příloha_ovladnete_sva_data

Svůj nejnovější objev nalezený na Internetu snadno vložíte přímo do dokumentu Office

Troufáme si tvrdit, že jakmile vyzkoušíte Bing, OneDrive či vyhledávání obrázků pomocí Google, takřka zapomenete na všechny ty často bláznivé kliparty. Ano, na některé se zapomíná skutečně jen velmi obtížně, ale aspoň neupadnete do pokušení je používat znovu a znovu.

Byl pro vás článek přínosný?