Hlavní navigace

FutureMark opět na scéně – benchmark pro Visty

19. 10. 2007

Sdílet

Operační systém MS Windows Vista je s námi již pomalu desátým měsícem a stále nám chyběl benchmark z dílny proslulé společnosti FutureMark. To se dneškem mění a FutureMark představuje PCMark Vantage.

příloha_ovladnete_sva_data

Kdo by neznal společnost FutureMark, tomu připomeneme, že jde o firmu, která stojí za aplikacemi testujícími a porovnávajícími výkon celého systému a jednotlivých komponent. V minulosti vystupovala pod názvem MadOnion.


Nejznámějšími programy společnosti jsou bezesporu aplikace 3DMark testující především výkon grafických adaptérů a PCMark, dále pak výkon mikroprocesoru, operační paměti, pevného disku, tak i systému jako celku. S vývojem těchto benchmarků začala již před mnoha lety ještě pod názvem MadOnion. Aktuální verze těchto programů - FuruteMark 3DMark 2006 a PCMark 2005 - byly napsány na tělo operačnímu systému MS Windows XP a s příchodem Windows Vista, nového grafického rozhraní DirectX 10 a vícejádrových procesorů tyto aplikace postupně přestaly objektivně hodnotit výkon sestav a jednotlivých testovaných komponent.



Se zájmem jsme čekali na uvedení nových verzí těchto programů, neboť předchůdci se staly základem pro laické porovnání výkonu. Jak tomu bude s PCMark Vantage ukáže teprve až čas.

Zajímavé jsou i hardwarové nároky na systém, aby mohl být nový PCMark Vantage spuštěn. Jako operační systém budete potřebovat jakoukoliv verzi OS Microsoft Vista (pouze, na XP tento benchmark podle vyjádření vývojářů nerozjedete), z hardwarové výbavy budete muset mít minimálně procesor Intel Pentium 4 nebo odpovídající ekvivalent AMD Athlon 64 (obojí s podporou SSE2 instrukcí), grafickou kartu s podporou DirectX 9.0b, Shader Mode 2.0 a 256 MB paměti pro běžné testy a pro testy GPU pak grafickou kartu vybavenou podporou Shader Model 3.0 a DirectX 9.0c, na pevném disku zformátovaném na NTFS systém budete potřebovat minimálně 1,7 GB volného místa, minimum operační paměti jestanoveno na 1 GB (což u MS Windows Vista je opravdu nutný základ).

Nově jsou zavedeny i tři licenční pásma, ve kterých se bude program prodávat. První z nich – verze Basic, je volně dostupná na internetu a obsahuje základní testy bez možnosti jakéhokoliv zásadního nastavení jak testů, tak i konfigurace samotného programu.

Druhá varianta se jmenuje PCMark Vantage Advanced, prodává se za necelých 20 dolarů za verzi staženou přes internet a za necelých 30 dolarů za verzi distribuovanou na CD-ROM. Tato verze umožňuje nastavení veškerých dostupných parametrů včetně dostupnosti všech testů, které jsou obsaženy, jediné omezení spočívá v použití, které musí být nekomerční.

Třetí varianta nazvaná PCMark Vantage Professional je funkčně stejná s předchozí, pouze stojí 495 dolarů a zahrnuje kompletní technickou podporu, prohlížení výsledků bez připojení k internetu, export do Excelu, veškeré testy a využití i pro komerční účely.

Volně šiřitelnou verzi FutureMark PCMark Vantage si můžete stáhnout ze stránek výrobce, balík má velikost necelých 700 MB.

- - Petr Matuška

Byl pro vás článek přínosný?