Hlavní navigace

FTP Editor 3.3.442

1. 4. 2006

Sdílet

Licence: shareware, 29 USD Domovská stránka: www.ftpeditor.com Jen velmi málo FTP klientů v sobě má zabudovaný ed...


Licence: shareware, 29 USD
Domovská stránka: www.ftpeditor.com

Jen velmi málo FTP klientů v sobě má zabudovaný editor HTML stránek. Mezi takto vybavené patří i FTP Editor, který nabízí "dva programy v jednom", řečeno podle současné reklamní terminologie. Základní určení programu, který doporučuji k vyzkoušení, je správa souborů přímo na vzdáleném serveru. Pomocí FTP Editoru určitý soubor na serveru načtete, v interním editoru zobrazíte, upravíte a hotový opět z prostředí programu uložíte zpět.
Obsahuje všechny konfigurační náležitosti nutné pro přenos souborů, např. nastavení typu (ASCII nebo binární), použití proxy serveru, apod. Pokud jde o vestavěný textový editor, nejde o nějakého chudáčka. K dispozici jsou pokročilé funkce a vlastnosti, odpovídající požadavkům dnešní doby. Samozřejmostí je zvýraznění syntaxe HTML a PHP s uživatelským nastavením barev, podpora metody drag&drop, funkce Hledání a nahrazení atd. Program podporuje firewall a proxy, rekurzívní přenosy, dokáže měnit přístupová práva k vzdáleným souborům (CHMOD), je schopen udržet připojení i při delší době nečinnosti, obsahuje zabudovaného správce pro soubory lokálního disku a Site Manager správce účtů, do něhož ukládáte náležitosti týkající se spojení se vzdálenými servery. Za příplatek 20 dolarů získáte verzi FTP Editor Pro, která je obohacena o šablony, nabízí zabezpečené FTP (SFTP), příkazový řádek DOS, umožňuje zobrazit obrázky na vzdáleném serveru s možností měnit velikost jejich zobrazení, nabízí týmovou práci s ochranou proti nežádoucím změnám provedených v témže souboru, editaci souborů lokálního disku a další funkce.

Archivarius 3000

Licence: shareware, 29,95 USD
Domovská stránka: www.likasoft.com

V únorovém čísle loňského ročníku PC WORLDu jsem doporučoval vyzkoušet výborný vyhledávací program Copernic Desktop Search od kanadské firmy Copernic Technologies. Kyperská firma Likasoft vytvořila konkurenční program Archivarius 3000, který je sice specializovaný na vyhledávání souborů pouze textové povahy (Copernic Desktop Search vyhledává i soubory grafické, zvukové a video), ale kanadský vyhledávač v několika parametrech předčí. Především v rychlosti zpracování úlohy: jakmile po zadání vyhledávacích parametrů kliknete na tlačítko Najít, obdržíte výsledky skutečně okamžitě! Této mimořádné vlastnosti dosahuje tím, že využívá vlastní databázi, kterou předtím získal indexací souborů uložených na disku. Při indexaci dokumentů i e-mailů extrahuje a ukládá veškeré v nich obsažené informace. Indexuje dokumenty a e-mailové zprávy uložené v počítači, v lokální síti (LAN) a na vyměnitelných médiích (CD, DVD). Podporuje snad všechny existující formáty textových souborů výrobci programu uvádějí 55 formátů pro text, od dokumentů MS Office přes PDF až po TXT, 18 e-mailových formátů včetně MS Outlooku, MS Outlook Expressu, MS Exchange, Netscapu, PocoMailu a aplikace The Bat!, a to dokonce včetně příloh. Kromě toho podporuje 29 archivačních formátů (ZIP, ACE, RAR a další). Aby toho nebylo málo, je schopen hledat dokumenty i na internetu a vzdálených serverech.
Dokumenty mohou být vyhledány nejen pomocí klíčových slov, ale i dotazovacím jazykem způsobem, kterým vyhledáváme internetové stránky na webu. Do vyhledávacího políčka lze dokonce zapsat i více vyhledávaných slov či slovních spojení najednou, oddělené operátorem +. Během hledání program automaticky generuje různé tvary slov. To znamená, že slovo zapíšete v určitém tvaru a Archivarius nalezne všechny výskyty tohoto slova v různých tvarech, pádech, číslech apod. Poskytuje opravdu fulltextové vyhledávání, a to dokonce v 16 jazycích. Během vyhledávání nalezne soubor podle klíčových slov a určí, na kterém disku se nachází (i v případě, že dokument není právě fyzicky přítomen). Nalezené dokumenty mohou být zobrazeny dvojím způsobem: tabulkovým zobrazením, což je standardní seznam souborů, doplněný podrobnými údaji, uspořádanými do sloupců. Druhým způsobem zobrazení výsledků je náhled souborů. V tomto případě nenabídne podrobné informace, ukáže ale hledaná slova, zobrazená společně s větou, v níž se nacházejí. Nalezená slova (slovní spojení) jsou barevně zvýrazněna.
Archivarius 3000 byl vytvořen tak, aby si bez problémů poradil i s velkými soubory (40 MB a více) i s velkými objemy dat. Denně může indexovat tisíce dokumentů a e-mailů, a to bez poklesu rychlosti vyhledávání. Webové stránky firmy s vámi komunikují česky, stejně jako pracovní prostředí samotného programu.

Free Commander 2005.09a

Licence: freeware
Domovská stránka: freecommander.com

Jak uvádí autor, Free Commander je alternativou k Průzkumníku Windows. Program se instaluje pouze do jediného adresáře, nic nekopíruje do systémových adresářů, ani do registru. To umožňuje použití např. na CD nebo flashdisku, odkud jej lze spouštět na kterémkoli počítači. Ač freeware, Free Commander je skutečně pokročilý správce souborů, neboť díky slušné sadě nastavení a uživatelskému přizpůsobení je schopen konkurovat mnohým placeným bratříčkům. Využívá tzv. duální panelové technologie, která dovoluje zobrazit obě pracovní okna ve vodorovném nebo svislém uspořádání na obrazovce, přičemž obě okna umožňují zvolit zobrazení stromového uspořádání adresářů (složek). Vestavěný prohlížeč umí zobrazovat soubory v textovém, binárním, hexadecimálním a grafickém formátu, prohlížet i editovat obsah archivů ZIP a CAB (RAR lze jen prohlížet). Umožňuje přímý přístup k systémovým složkám, řídicímu panelu, na pracovní plochu a do menu tlačítka Start, dokáže rozdělit velké soubory na menší (split), zobrazit velikost adresářů, porovnat a synchronizovat je, modifikovat data a atributy souborů či vytvořit složku Oblíbené (Favorites). Zobrazit a použít můžete příkazovou řádku DOSu, dále pak metodou drag&drop pro souborové operace můžete vybírat jednotky pohodlně z lišty disků, zobrazení souborů lze filtrovat, soubory pak řadit podle názvů, typu, velikosti, času a atributů, grafická data mohou být zobrazena jako náhledy (thumbnails). Soubory můžete vyhledat podle názvu i podle obsahu (textu), včetně archivů, podporována je funkce úplného nevratného smazání, komprimace a extrakce. Většina příkazů může být spuštěna pomocí klávesových zkratek, podporována je i práce v síti, umožněno je uživatelské nastavení zobrazovacího písma a barev pracovního prostředí, přičemž definovaná uspořádání prostředí (layouty) mohou být uložena pro pozdější použití. A konečně jazyková podpora 30 jazyků včetně češtiny.

SortPics 2.8

Licence: shareware, 26,95 USD
Domovská stránka: www.sb-software.com

SortPics je program určený k prohlížení a třídění velkých kolekcí obrazů do kategorií. Využijí ho uživatelé, kteří mají ve svém počítači mnoho obrázků a potřebují v nich už konečně udělat pořádek. Pracuje se všemi běžnými formáty JPG, GIF, BMP, TGA, FTS, WMF, EMF -, zvláště vhodný je pro kategorizaci obrázků, které stahujete z internetu.
Pracovní plocha je rozdělena do čtyř oken. Zcela vlevo zobrazuje navigační okno ve stromové struktuře celý disk se složkami a soubory, uprostřed okno pro prohlížení, vpravo okno pro třídění souborů do kategorií a konečně čtvrté okno, nacházející se zcela dole, indikuje duplikáty souborů. SortPics pracuje podle jednoduchého scénáře. Např. sbíráte obrázky aut a zároveň obrázky zvířat. Každý obrázek, který jste stáhli z internetu, si chcete prohlédnout a zařadit do příslušné kategorie. V SortPics si založíte banku Auta a banku Zvířata. V každé z obou bank pak vytvoříte potřebný počet kategorií, do nichž budete své obrázky ukládat. Např. banka Auta může obsahovat kategorie Sportovní, Závodní, Nákladní, Osobní apod., banka Zvířata zase kategorie Psi, Kočky, Koně... Kategorií a bank může být neomezené množství. Šikovná je z hlediska ovládání programu funkce Progressive-key categorization vyhledání cílové kategorie pro vložení aktuálního souboru metodou postupného zápisu názvu kategorie. Nemusíte tak pracně kategorii vyhledávat, prostě začnete psát její název a po prvních znacích se kategorie zobrazí zvýrazněná v seznamu v pravém okně aplikace. Stačí pak už jen stisknout klávesu Enter a soubor je do příslušné kategorie vložen. Užitečnou funkcí programu SortPics je však Duplicate Checker kontrola duplikátů. Při dlouhodobém hledání obrázků z různých zdrojů na internetu stáhnete stejné obrázky pod různými názvy a naopak stáhnete různé obrázky se stejným názvem, díky čemuž vznikne spousta duplikátů. Funkce Kontrola duplikátů pomůže tyto soubory rychle odstranit. Jakmile SortPics během prohlížení nějaký najde, hned vás na něj upozorní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku