Hlavní navigace

Fox Dream X3 Media

1. 3. 2007

Sdílet

Multimediální PC s Intelem a znakem lišky na štítu Úspěch nové řady procesorů Intel Core 2 je zřejmý i při...


Multimediální PC s Intelem a znakem lišky na štítu


Úspěch nové řady procesorů Intel Core 2 je zřejmý i při pohledu na nabídku našich domácích "assemblerů". V minulosti byly počítače Fox Computer jednoznačně zelené, jinými slovy mohli jste mít jakýkoliv procesor, pokud to byl Athlon 64 Fox byl dokonce dvorním dodavatelem demosestav AMD, což firmě pro změnu umožnilo osahat si nové technologie v předstihu a vlastní sestavy maximálně odladit (proces, který je u zelených přece jen o fous náročnější než u modrých). S příchodem dvoujádrových procesorů, zejména Core 2 Duo, se ale ledy prolomily a Intel je v počítačích s liškou zcela běžný. Zajímalo nás pochopitelně, jak si Fox se změnou týmových barev poradil, a proto jsme se rozhodli vyzkoušet PC sestavu určenou do obývacího pokoje: tedy HTPC s operačním systémem Microsoft Windows XP Media Center Edition.
Co Fox tradičně zvládá, je první dojem. Nejinak je tomu i v tomto případě, zásluhou stříbrné desktop skříně CoolerMaster CM Media 260. Na přední straně je pouze displej a krytka DVD mechaniky, vše ostatní včetně tlačítek Power, Reset a LED diod je schované pod oklápějícími se dvířky (koneckonců, ovládání je přeci dálkové). Základem tohoto PC je procesor Intel Core 2 Duo E6300 osazený v základní desce Gigabyte 965GM-S, doplněný dvojicí velmi kvalitních pamětí Corsair Twinx XMS2 800 Mhz. Další výbavu tvoří 400W napájecí zdroj Fortron, chladič CPU CoolerMaster Hyper L3, 200GB pevný disk Seagate SATA 300 Gb/s, DVD mechanika NEC ND-4571, čtečka paměťových karet Teac a grafická karta Asus Extreme EAX1600Pro s HDMI výstupem. Nezbytou součástí MCE sestavy je i dálkový ovladač a TV tuner, v tomto případě byl k dispozici model Pinnacle PCTV Hybrid Pro 310i, plně zvládající příjem analogového i digitálního vysílání, včetně analogového FM tuneru.
K mechanickému zpracování nemáme (jak je ostatně u systému Fox zvykem) žádné výhrady. Instalace komponent byla provedena precizně a přesně tak, jak jsme u počítačů této firmy zvyklí. Chlazení je díky poměrně stěsnanému vnitřnímu prostoru náročný úkol řešením jsou v tomto případě průduchy na bočních stranách a vrchním krytu, což ale usnadňuje usazování prachu uvnitř PC. Nemůžeme ale nezmínit nelogičnost v konfiguraci: když už se ve Fox Computers rozhodli pro výkonný procesor a 1 GB kvalitní, rychlé (a drahé) paměti Corsair, proč osadili pouze 200GB pevný disk? Zejména u počítače, který má nahrávat televizní pořady, je to skutečně základní kapacita. Připomínku bychom měli i k výběru základní desky sama o sobě fungovala bez jakýchkoliv problémů, běh počítače byl stabilní i po několika dnech souvislé zátěže. Když už ale výrobce sáhl po značce Gigabyte, rádi bychom viděli jiný model s celokovovými kondenzátory, neboť u této sestavy bude právě deska díky horšímu odvodu tepla namáhána. Konečně výtku máme i k použitému chladiči procesoru, který byl i při běžném zatížení sestavy slyšitelný a zejména v nočních hodinách rušil požitek ze sledování filmů nebo televize. Ostatní komponenty vydávající hluk (grafická karta, chladič čipsetu, napájecí zdroj nebo pevný disk) byly navrženy optimálně hluk byl na hranici slyšitelnosti.
Výkon sestavy je s ohledem na použité komponenty pochopitelně velmi dobrý i nejslabší Core 2 Duo si dokáže s přehledem poradit s naprostou většinou aplikací, které lze na takto koncipovaném PC spustit. Z hlediska her je počítač spíše podprůměrný, nicméně uživatel si nějakou tu akční pecku s přimhouřením jednoho oka (a se snížením detailů) zahraje.
Výsledný dojem z počítačové sestavy Fox Computers je rozpačitý kvalitní komponenty vybrané s ohledem na maximální funkčnost systému a podporu HDCP prostřednictvím HDMI rozhraní, dostatečný výkon a velmi kvalitní zpracování, naproti tomu hlučné chlazení CPU a "pouze" 200GB pevný disk jinak vcelku povedený stroj kazí. Ano, jsme přísní, ale myslíme si, že u počítačů Fox PC je přísnost na místě, neboť se jedná o značku, která si sama staví laťku kvality velmi vysoko. Snad je vše jen následek nedávného přechodu na platformu Intel a bude ještě nějakou dobu trvat, než se k nám dostanou sestavy Fox PC odladěné tak bezchybně jako PC sestavy od stejného výrobce s procesory AMD.

Výsledky testůEverest Super PI PCMark05 DVD Shrink HD Tach 3 WinRar PCMark053DMark Half-Life2 PCMark05SysMark
čtení/zápis1M/4M CPU (min:sec)(MB/s) (čas) HDD2005/2006 E.O./Quake IV Systém 2004 SE
paměť (MB/s)(v sec)(body)(body)(body)(fps)(body)(body)
Fox Dream X3 Media9 667/4 76230/1544¦69010:0462,23:345¦2923 593/1 67639,4/54,24¦727268/320/224Fox Dream X3 Media
vzhled, provedení, stabilita, HDMI
hlučnost, malý disk
Cena vč. DPH: 34 940 Kč
K testu zapůjčila firma: Fox Computers, www.foxpc.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku