Hlavní navigace

Fotoaparát Acer CP-8660

1. 9. 2006

Sdílet

Novinka s delším zoomem a zajímavými motivovými programy Acer nepatří k nejznámějším fotografickým značká...


Novinka s delším zoomem a zajímavými motivovými programy


Acer nepatří k nejznámějším fotografickým značkám, v poslední době se ale snaží zaujmout kompaktními modely s vysokým rozlišením, povedeným designem a stále lepší nabídkou funkcí. Nejnovější zástupce této modelové řady nese označení CP-8660.
Na první pohled se osmimegový kompakt téměř neliší od svého předchůdce CU-6530. Zůstalo slušivé kovové tělo, které výborně padne do ruky a není ani příliš velké, ani zbytečně titěrné. Pochvalu zaslouží i stylové koženkové pouzdro na opasek v základním balení a praktický dobíjecí kabel.
Velkou výhodou oproti předchozím modelům je objektiv s šestinásobným zoomem, jehož rozsah odpovídá 37-222 mm u klasického fotoaparátu. To jistě potěší hlavně milovníky teleobjektivů. Navzdory velkému rozsahu je navíc zoomování příjemně rychlé a plynulé.
Starší Acery byly se svou minimální funkční výbavou určeny především začátečníkům a nenáročným uživatelům, úkolem CP-8660 je ovšem zaujmout i náročnější fotografy. K tomu slouží především plná škála expozičních režimů, tedy programová automatika, priorita času i clony a plně manuální režim. Pochvalu zaslouží i velký a jasný displej s úhlopříčkou 7,1 cm, na kterém se během fotografování zobrazují všechny důležité informace tedy clona a čas, citlivost, případná korekce expozice, histogram apod. Nechybí ani upozornění v případě, že je expoziční čas vzhledem ke zvolené ohniskové vzdálenosti příliš dlouhý.
Kromě kreativních expozičních režimů jsou k dispozici samozřejmě i obvyklé motivové programy, oblíbené především mezi začátečníky. Acer jich nabízí slušnou řádku, bohužel ale jednotlivé programy nedoprovodil stručným vysvětlením jejich funkcí nebo dokonce obrazovými ukázkami, což je dnes u jednodušších kompaktů velkou a vcelku chvályhodnou módou. Na voliči režimů najdeme i polohu označenou typickým symbolem pro stabilizaci obrazu, jedná se však pouze o elektronickou náhražku mechanického stabilizátoru a její efekt není nijak valný.
Velmi dobrý první dojem z funkční výbavy, pramenící z plné škály expozičních režimů, bohužel záhy poněkud vyvanul nabídka pokročilejších funkcí tím prakticky končí, což náročnější uživatele určitě nepotěší. Manuální ostření, synchronizaci blesku s dlouhými časy nebo třeba kontinuální zaostření bychom hledali marně. Ani ovládání není zrovna šité na míru zkušenějším fotografům tlačítek je na těle velmi málo a do menu tak musíme i kvůli nastavení základních fotografických parametrů (citlivosti apod.).
Jednoznačnou výtku pak zaslouží pomalejší reakce fotoaparátu. Náběh i ukládání fotografií na kartu trvá v porovnání s konkurencí podstatně déle, totéž platí pro automatické ostření a zejména pro přepínání do režimu prohlížení snímků, které trvá čtyři sekundy. Ani asistenční přisvícení při fotografování ve slabém světle není zrovna rychlé, funguje ale spolehlivě. Při fotografování v režimu maticového měření expozice se fotoaparát snaží bránit přepalům tak usilovně, až je z toho velmi často silná podexpozice neustálá korekce expozice je proto bezmála nutností. Jinak je ale kvalita fotografií až překvapivě dobrá. Potěší syté barvy a ostrá kresba i v rozích, chromatické aberace je na snímcích minimum a výrobcům se velmi dobře podařilo zkrotit i neoblíbený šum, takže lze s trochou dobré vůle bez potíží fotografovat i při citlivosti ISO 400. Při testu fotoaparátu jsme využili paměťové karty Kingston a Verbatim.

Acer CP-8660

celkově dobrá kvalita fotografií
povedený design
kreativní expoziční režimy
velký displej se spoustou informací
pomalé reakce
slabší funkční výbava pro náročné
sklony k podexpozici
Cena vč. DPH: 9 150 Kč
K testu zapůjčila firma: Acer, www.acer.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku