Hlavní navigace

Firefox 3 na obzoru

4. 3. 2008

Sdílet

Nedávno byla uvolněna beta-verze Firefoxu 3, která má dle slov jejích vývojářů přinést spoustu nových funkcí pro usnadnění prohlížení stránek uživatelům. Změny se budou týkat spíše funkční stránky věci, úpravy vzhledu se chystají spíše kosmetické.

příloha_ovladnete_sva_data

Nově vydaná beta-verze má představit uživatelům nástin nových funkcí prohlížeče, ale zdaleka ještě nejde o finální verzi. Vývojáři se touto beta-verzí snaží spíše získat zpětnou vazbu od uživatelů a dle jejich odezvy budou schopni ještě novou verzi zásadně přebudovat.

Novinkou je například posílení ochrany uživatele zabudováním antivirového softwaru přímo do Firefoxu. Vzhled prohlížeče žádné zásadní změny nečeká, ale za to se má výrazně zlepšit možnost práce offline díky ukládání většího počtu dat do paměti prohlížeče. Toto ocení především uživatelé mobilních zařízeních, kteří se často připojují k internetu pomocí wifi síťí, které jsou ne vždy zcela stabilní. Hlavní změnou má být dle slov tiskové mluvčí Firefoxu, Mitchell Bakerové, usnadnění vyhledávání na internetu. Prý nebude třeba znát přesné internetové adresy, ale pouze zadávat do prohlížeče obecný název, např. kadeřnictví, a Firefox automaticky zobrazí seznam webů, které mají s tímto názvem největší relevanci. Toto ale již funguje ve stávající „staré“ verzi (a to velmi dobře), jsme tedy zvědavi, jaké vylepšení si pro nás tvůrci připraví.

Uvidíme, zda se Firefoxu 3 podaří přelákat na svou stranu další zaryté uživatele Internet Exploreru a ještě víc tak omezit jeho dominantní postavení mezi prohlížeči.

Dlaší informace naleznete v našem PREVIEW.

- - Adam Šoltys

Byl pro vás článek přínosný?