Hlavní navigace

Nokia končí v Rusku, své zboží přestal Rusům dodávat i čínský Huawei

13. 4. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Do Ruska přestávají kvůli útoku na Ukrajinu dodávat své komponenty i velcí dodavatelé pro mobilní infrastrukturu. V úterý oznámila konec byznysu v Rusku společnost Nokia. Končí také i čínský Huawei.

Šéf finské Nokie Pekka Lundmark o ukončení podnikání v Rusku mluvil v úterý v rozhovoru pro agenturu Reuters. "Za současných okolností prostě nevidíme žádné možnosti, jak v zemi pokračovat,“ řekl Lundmark.

Dodal, že nedokáže nyní říct, na jak dlouhou dobu se firma z Ruska stáhne. „Muselo by se toho hodně změnit, než bude možné znovu uvažovat o podnikání v této zemi,“ doplnil.

Padá tím tak třeba plán na vytvoření společného podniku s ruskou firmou YADRO, se kterou měla Nokia pracovat na budování stanic pro 4G a 5G. Nokia má v Rusku asi dva tisíce zaměstnanců, časti z nich nabídne firma práci v jiných státech.

Odchod Nokia ale asi Rusko nebude až tak bolet, protože finská firma má v zemi jen minimální podíl na trhu. Ten zde opanovaly čínské firmy Huawei nebo ZTE. První jmenovaná ale ale podle strohých informací také z ruského trhu hodlá stáhnout, případně zde už aktivity utlumila.

příloha_ovladnete_sva_data

Podle ruského deníku Izvestija totiž firma ke konci března přestala přijímat nové nové objednávky na hardware. Komponenty od čínské firmy přitom tvoří až 40 procent základových stanic pro mobilní signál, které v Rusku jsou. Huawei ale informace zatím nepotvrdila.

Své podnikání v Rusku už ukončily desítky technologických firem. Nedávno třeba „exit“ z Ruska oznámila americká firma Intel.

Byl pro vás článek přínosný?