Hlavní navigace

Extrémní chlazení na GeForce GTX 280

28. 12. 2008

Sdílet

Společnost Inno3D představila svoji nejnovější verzi grafické karty NVIDIA GeForce GTX 280. Ta vás hned na první pohled doslova ohromí svým obřím chlazením.

 

Novinka od Inno3D patří do série iChill a jde o referenční model NVIDIA GeForce GTX 280, u něhož se výrobce rozhodl kompletně změnit systém chlazení. Vzal to pěkně od podlahy, takže paměťové i napěťové regulátory jsou z obou stran osazeny hliníkovými rozvaděči. Na samotném jádře je pak nasazen obří chladič se třemi 80mm ventilátory. Ačkoliv by se mohlo zdát, že jde o vlastní chladič od Inno3D, nenechte se zmást. Je to pouze přelepené Accelero Xtreme VGA firmy Arctic Cooling.

Chladič těchto rozměrů kartu při nižší hlučnosti uchladí lépe než referenční chlazení NVIDIE, přesto se výrobce rozhodl ponechat frekvence karty na základu, tj. 600 MHz jádro, 1300 MHz unifikované shadery a 2200 MHz grafické paměti. Té je na kartě 1024 MB a připojena je přes 256bitovou paměťovou sběrnici.

Cenu ani dostupnost výrobce zatím neoznámil, ale dovolíme si odhadnout, že karty se začnou prodávat již v průběhu ledna a cena bude samozřejmě o něco vyšší než u referenčních GTX 280, zřejmě lehce nad 10 000 korun včetně DPH.

- - Tomáš Šulc

příloha_ovladnete_sva_data

 

Byl pro vás článek přínosný?