Hlavní navigace

Everex předvedl svůj levný notebook

12. 1. 2008

Sdílet

První společnost zkopírovala napád Asusu s jeho Eee - uvádí na trh svoji verzi levného a lehkého notebooku. Ta se jmenuje Everex CloudBook a Asusu Eee jako by z oka vypadla.

příloha_ovladnete_sva_data

U nás nepříliš známá firma Everex se nechala přinejmenším inspirovat geniálním nápadem Asusu, a uvedla vlastní verzi notebooku této kategorie. Vše můžete posoudit sami podle specifikací.

Everex CloudBook je vybaven procesorem C7-M od společnosti VIA na frekvenci 1200MHz (Asus Eee má Intel Celeron na 900MHz), 512MB RAM / 533MHz (Eee 667MHz 512MB), 30GB klasickým pevným diskem (zde se oproti Eee liší, ten má 4GB SSD), integrovanou grafickou kartou VIA UniChrome Pro IGP (Eee má Intel GMA900), 7" LCD s rozlišením 800x480 (identický s konkurencí), 100Mbit Ethernet, Wifi, webcamera, čtečka paměťových karet (to vše má i Eee).

Notebooky jsou si také velmi podobné designově, to můžete každopádně posoudit z přiložených fotografií. I hmotnost Cloudbooku je stejná jako u konkurence, tedy lehce pod 1kg. Výdrž baterie je podle výrobce o něco vyšší, udává až pět hodin (Eee má 3,5 hodiny). V doporučené ceně se však oba výrobci shodují, ta je 399USD.

Další z několika významějších rozdílů je v operačním systému. Zatímco Asus své Eee dodává s předinstalovaným Linuxem, Everest své CloudBooky vybavil systémem gOS Rocket (GoS 2.0), jehož název mi vůbec nic neříká. Verze v CloudBook má však v sobě Mozillu Firefox, Skype, OpenOffice a další známé programy, proto očekávám něco jednoduššího ve stylu ořezaného Linuxu na Eee.

Everex CloudBooky se na trh dostanou v USA za dva týdny (25. ledna), o evropské premiéře zatím nemáme informace.

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?