Hlavní navigace

Eset Smart Security Premium: Časem vybroušený bezpečnostní balík

11. 3. 2021

Sdílet

 Autor: PCWorld.cz
Bezpečnostní balík firmy známé firmy Eset se dočkal verze pro rok 2021. Jak si obstojí v porovnání s konkurencí?

Samotné uživatelské rozhraní se již několik let nijak výrazně nemění. V balíku najdeme většinu potřebných aplikací – velmi kvalitní antivirák, ramsomware štít, bezpečné rejdění po internetu, kontrolu domácí sítě, správce hesel a možnost šifrování souborů.

Antivirová ochrana je již tradičně na špičkové úrovni, samozřejmě se nezapomíná ani na malwarovou ochranu. V nezávislých testech německé firmy AV-TEST dosáhl tento program 100 procentní úspěšnosti.

Posílený štít proti ransomeware

Snaha je nejen o blokování nebezpečného materiálu, ale i o neustálou kontrolu chování klíčových aktivit, což by pomohlo odhalit malware ve chvíli, kdy se na počítači přece jenom usídlí. Potenciální nebezpečí se přesune do firemní cloudové laboratoře Live Grid pro další kontrolu. A pokud i tak dojde k masivnímu zamoření malwarem, firma Eset nám pomůže poskytnutím program SysRescue Live.

GALERIE: Jak vypadá program Eset Smart Security Premium

Posílený štít proti ransomeware využívá heuristické monitorování. ESET je jedním z prvních programů, který kontroluje i uvnitř Windows Management Instrumentation (WMI). Blokování spamu je samozřejmostí, pro další bezpečnost je zde dvojitý firewall.

Firewallová ochrana je kvalitní, nicméně je dobré připomenout, že po instalaci je v automatickém modu povolujícím veškerý provoz ven z počítače a blokuje pouze nežádané připojení zvenku. To lze samozřejmě změnit, ale musíme to nejdřív vědět. Mode Interactive funguje spolehlivě, ale na začítku se bude u každého program, který se chce spojit s internetem, ptát. Zdá se, že zde není databáze prověřených programů, takže si s nepříjemnými vyskakujícími okny přijdeme na své.

Kontrola nedostatečných hesel

Posílená ochrana bankovnictví podporuje všechny běžné internetové prohledávače. Aplikace Connected Home Monitor skenuje domácí síť, kde kontroluje nejen nedostatečná hesla, ale také třeba zvědavého souseda, který by se mohl zkusit připojit na naši síť.

Eset byl jednou z prvních firem, která něco podobného nabídla, a je to vidět. Verze Premium má navíc možnost využít šifrování pomocí technologie AES-256. Password Manager ukládá neomezený počet hesel a take pracuje se čtyřmi vyhledávači, tuto aplikaci si ale musíme stáhnout a nainstalovat separátně. Na rozdíl od konkurečních balíků zde nemáme možnost výběru mezi částečným-rychlých a plným skenováním.

Někomu to může vadit, ale jelikož je skenování velmi rychlé a ještě se postupně učí, nijak mi to nechybělo. Vedle neexistující možnosti bezpečného mazání dokumentů jsem postrádal i možnost VPN.

Rodičovská kontrola? Poněkud nepříjemná na používání

Aplikace Device Control je velice účinná, ale je možné, že pro běžného uživatele bude až moc komplikovaná a razantní. Nabízí kontrolu nad širokou paletou periférií, od těch připojených přes Bluetooth až po tradiční externí disky. Můžeme třeba zrušit přístup všem nebo jen některým externím paměťovým médiím nebo dokonce některým uživatelům.

příloha_ovladnete_sva_data

Rodičovská kontrola je spolehlivá, ale poněkud nepříjemná na používání. Je nutné identifikovat každého uživatele, u dětských přístupů pak přidat datum narození, aby program mohl předem upravit, co má zablokovat. Nastavení je zablokované heslem, navíc jsou blokovány i stránky HTTPS, takže si vychytralý potomek nevrzne ani s použitím proxy.

Eset Smart Security Premium je v každém případě časem vybroušený bezpečnostní balík, který nenabízí všechno, co může programátory napadnout, ale věnuje se tomu hlavnímu – zabezpečit počítač proti vnějším útokům. A dělá to dobře.


  • Pro: Spolehlivost, rychlost, male nároky na CPU
  • Proti: Chybí možnost bezpečného mazání souborů
  • Celkem: 80 procent

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.