Hlavní navigace

Recenze: Belkin Powerline AV Starter Kit (F5D4074)

2. 3. 2009

Sdílet

Spojení počítačů na větší vzdálenosti v členitém interiéru může být problematické v i případě nasazení bezdrátového Wi-Fi spojení. Zajímavou alternativu proto představují síťové adaptéry homeplug, které jsou schopné šířit datové spojení skrze existující elektrickou síť, jež je zpravidla dostupná kdekoli.

Belkin Powerline AV Starter Kit (F5D4074)


Belkin

Společnost Belkin nabízí dvě varianty těchto zařízení lišící se maximální rychlostí přenosu. My jsme vyzkoušeli rychlejší variantu s označením Belkin Powerline AV Starter Kit (F5D4074), jež zvládá až 200 Mb/s. Ve startovním balíčku najdete dva adaptéry, další zařízení lze již dokoupit po jednom. Výrobce obecně poměrně dbá na design a nejinak je tomu také v případě Powerline.

V základním balení naleznete dvě koncovky pro připojení do elektrické sítě. První umožňuje přímé zapojení zařízení do zástrčky, druhá koncovka je pak na dlouhém kabelu. Zařízení tak můžete mít v případě potřeby stále na očích (např. na stole) a monitorovat jeho stav. Ten je indikován třemi stavovými diodami. Krom toho lze Powerline instalovat díky delšímu kabelu i tam, kde by jinak kvůli větším rozměrům tělo zařízení překáželo.

Výrobce uvádi maximální rychlost spojení 200 Mb/s (Physical layer speed) mezi zařízeními. Reálná (MAC) rychlost je samozřejmě výrazně nižší. Skutečně dosahované rychlosti jsou ovlivněny kvalitou spojení (elektroinstalace), interferencemi v síti a také vzdáleností mezi jednotlivými Powerline produkty. Naše měření ukázala, že rychlost na vzdálenost cca. 1 m se pohybuje kolem 72 Mb/s. Nicméně již při 30 m klesá na polovinu (zhruba 39 Mb/s), při 15 m jsme zaznamenali rychlost cca. 45-55 Mb/s.

Oproti podobným zařízením potěší také možnost využít šifrovaného přenosu (128-bit AES). Nemusíte se tak bát, že se vám soused nabourá do sítě, protože u této generace homeplug zařízení již dosah často překračuje hranice bytu.

Rychlost spojení poskytují dostatečné pásmo pro připojení k internetu i přenos videa, které není ani na Wi-Fi standardu 802.11n úplně bezproblémové. Rychlost spojení je totiž poměrně konstantní a umožňuje tak udržet stálý datový tok. Jediným problémem pro Powerline a obecně homeplug zařízení je připojení k síti s velkou interferencí (hodně připojeních zařízení, staré vedení). Problém mohou také činit různé přepěťové ochrany (test to ale nepotvrdil) a tzv. „pračky napětí“, které mohou přenos zcela eliminovat. S těmi se ovšem setkáme pouze u náročných audiofilů.

Uživatel jistě ocení i snadnou instalaci, kdy zařízení stačí připojit do routeru a zásuvky a vše je hotovo. Nevýhodou je vyšší cena např. oproti bezdrátovým kartám, ale ve srovnání s ostatními homeplug adaptéry je na příjemném středu.

Powerline AV Starter Kit (F5D4074)

IEEE 802.3/802.3u
Dosah: až 300 m
Až 16 zařízení na stanici
Certifikace HomePlug AV, součinnost s HomePlug 1.0
Cena: 3499 Kč vč. DPH

Hodnocení: 80%

Klady: rychlost spojení, design, možnost šifrovaného přenosu
Zápory: vyšší cena

příloha_ovladnete_sva_data

 

Byl pro vás článek přínosný?