Hlavní navigace

Echelon: Wind Warriors

26. 10. 2003

Sdílet

Futuristický letecký simulátor Echelon se zapsal do srdcí mnoha fanoušků akčně pojatých vzdušných soubojů. Autoři proto nelenili a vytvořili stand-alone datadisk, ve kterém se opět přenesete do tři sta let vzdálené budoucnosti.

Kvalitní herní projekty kombinující prvky simulátorů spolu s čistokrevnou akcí patří mezi nedostatkové zboží. Ono totiž není nijak jednoduché skloubit tyto dva herní žánry dohromady tak, aby výsledek dokázal bavit ortodoxní piloty, jimž na všechny ovládací funkce pomalu nestačí ani celá klávesnice, a zároveň i drsňácké Serious Samy či Will Rocky, kteří se brodí potoky krve mezi hromadami mrtvol.



Když už se podobně laděný titul dostal mezi hráčskou veřejnost, většinou se odehrával v nekonečných prostorách hlubokého vesmíru, podobně jako tomu bylo u vynikajícího Freelanceru. Pokud se však raději držíte zemské atmosféry, pak je pro vás určen spíš titul Echelon: Wind Warriors, v němž se akčně laděné letecké souboje odehrávají nízko nad povrchem planety. Příznivci tohoto žánru si jistě vzpomenou na původní Echelon, který jim přede dvěma lety představila ruská společnost Buka Entertainment. Ačkoliv se jednalo o velmi zábavný a v mnoha prvcích také originální kousek, nedokázal se vyvarovat některých chyb, které mu nakonec přiřadily škatulku lepšího průměru.



Pokračování nazvané Echelon: Wind Warriors se snaží většinu těchto chyb eliminovat. Vlastně se nejedná o pokračování v pravém smyslu, ale spíš o rozsáhlý stand-alone datadisk. Ačkoliv však Echelon: Wind Warriors nepotřebuje k instalaci původní hru, graficky vypadají oba tituly až na několik drobných úprav a vylepšení úplně stejně. Druhá hra je ovšem výrazně rozsáhlejší. Čeká vás přibližně pět desítek náročných misí, odehrávajících se na různých místech dvou obřích map.



Jednotlivé mise spojuje nový příběh, jehož pozadí je totožné s původním titulem. Znovu se tedy přenesete do tři sta let vzdálené budoucnosti, v níž má hlavní slovo vesmírná federace, sdružující většinu hlavních kolonií. Expanze do vzdálených končin však nakonec přivodila krvavý válečný konflikt. Přímou hrozbou pro federaci se stala technologicky vyspělá rasa Velianů. Právě v tomto okamžiku vstupuje na scénu zkušený federální pilot Jason Scott. V jeho kůži začnete trénovat nové kadety a s narůstající velianskou hrozbou se postupně zúčastníte rozsáhlých vojenských operací. Pokud jste hráli první díl, určitě vás zaujme skutečnost, že děj Wind Warriors začíná ještě před událostmi popsanými v jedničce a končí daleko za nimi.



Kromě grafického zpracování a pozadí příběhu mají obě hry ještě mnoho dalších společných rysů. Autoři si příliš nelámali hlavu s úvodním tutoriálem a zařadili do druhého dílu tři tréninkové lekce totožné s původní hrou. Scénář ostatních misí je už naštěstí odlišný. Nový hlavní hrdina nahlíží na celou válku s nepřátelskými Veliany z odlišného pohledu, což vás v některých částech hry zavede do bitev, během nichž sledujete operace vzdušné letky Alfa, za niž jste se bili v prvním Echelonu. Vrhnete se dokonce i do závěrečné bitvy z první hry, avšak tentokrát budete plnit zcela jiné úkoly.



Koncepce misí zůstala v Echelon: Wind Warriors zachována. Většinou se účastníte rozsáhlých operací, do nichž se zapojuje několik pozemních i leteckých týmů. Budete hlídat vzdušný prostor před narušiteli, eskortovat důležité náklady, bránit vojenské základny a samozřejmě dobývat nepřátelské pozice. V každé misi je obrovský důraz kladen na týmovou souhru všech letek. Proto musíte pozorně pročítat úvodní brífink a v misi se držet jen těch úkolů, které vám byly svěřeny. Jestliže se například pokusíte zneškodnit nepřátelské stíhače, k jejichž likvidaci byla určena jiná letka, může se vám docela klidně stát, že vám mezitím jiní protivníci rozbombardují klíčový objekt, jehož obrana spočívala na vašich bedrech.



Právě v rozmanitosti úkolů a týmové souhře spočívá největší síla hratelnosti druhého Echelonu. Rozkazy se mohou měnit i během plnění samotných operací. Dopravíte-li do bezpečí kolonu tanků, jak bylo původně plánováno, mise nemusí ještě zdaleka skončit. Dost často se naskytnou okolnosti, které vás donutí spěšně změnit plány a vrhnout se do boje na jiné frontě. Ovšem s touto skutečností je spojen také jeden velký neduh, a tím je naprosto nevyvážená obtížnost. Řadu úkolů dokážete splnit pomocí několika mazáckých manévrů a přesně mířených ran. Často však narazíte na velmi obtížné části, které vám vzhledem k nemožnosti ukládání pozice během mise dokáží hraní pěkně znepříjemnit. Když k tomu připočteme různé zdlouhavé startovací procedury, které navíc při nezdaru dokolečka opakujete, a zdlouhavé lety se zapnutým autopilotem, nebudete mít daleko k tomu, abyste ze zoufalství vytáhli svoji příruční sadu voodoo nástrojů a začali na autory hry přivolávat ty nejstrašnější nemoci.



Za plněním zmiňovaných vzdušných operací se vydáte v kabině několika různých letounů. Vesměs se jedná o rychlé stíhací stroje nebo těžce vyzbrojené bombardéry. Každý letoun se vyznačuje charakteristickými vlastnostmi, které se projeví na jeho chování ve vzduchu. Letadla mohou být vybavena různými zbraněmi, od konvenčních kulometů přes rychlopalná plazmatická děla až po samonaváděcí střely. Ve hře se setkáte ještě s mnoha dalšími pozemními i vzdušnými jednotkami, které budete chránit nebo doprovázet. Útoky na pozemní cíle zajišťují jednotky tanků a mobilních děl. Proti vzdušným cílům a na ochranu vojenských základen jsou využívány raketové a kulometné věže a v jedné z misí zaútočíte také na lodní flotilu.



K zábavné hratelnosti velkou měrou přispívá použité ovládání. Optimální je samozřejmě používání joysticku vybaveného co největším množstvím tlačítek. Ovšem díky původnímu systému „e-mouse“, který autoři oproti minulému dílu ještě zdokonalili, lze se stíhačkami manipulovat tak dobře, že nepřátelům bude občas hořet koudel u zadku. Akčně laděná koncepce Echelonu vás rovněž nenutí soustředit se na titěrné funkce svého stroje a pamatovat si seznam klávesových zkratek. Můžete se tak plně věnovat samotnému dění v oblacích.



Jestliže patříte mezi fanoušky akčních simulátorů a s chutí jste kdysi hráli tituly jako Freespace nebo třeba Crimson Skies, určitě se u pilotování letounů v Echelon: Wind Warriors nebudete nudit. Hra má potřebný spád, vynikající technické zpracování a v neposlední řadě se může pochlubit i sérií propracovaných misí. I přes drobné nedostatky vás snaha o jejich pokoření dokáže přikovat k virtuálním kniplům pilotovaných letadel na dlouhou dobu.





Výrobce: MADia Entertainment

Vydavatel: Buka Entertainment

Minimální konfigurace: CPU 400 MHz, 64 MB RAM, HDD 1,2 GB, 3D karta 32 MB

Doporučujeme: CPU 1 GHz, 128 MB RAM, HDD 1,2 GB, 3D karta 64 MB

Multiplayer: ano

Internet: http://www.windwarriors.madia.ru

Verdikt: Zábavný akční simulátor, který vás vrhne do zběsilých leteckých bitev nízko nad povrchem planety.


Hodnocení: 80 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku