Hlavní navigace

Recenze: Dynamic Photo HDR 4.5

19. 12. 2009

Sdílet

Kanadská společnost Mediachance představila novou verzi svého opravdu vydařeného fotoeditačního programu Dynamic Photo HDR.

Dynamic Photo HDR 4.5


Kanadská společnost Mediachance (před lety ji v Kanadě založil Roman Voska) představila novou verzi svého opravdu vydařeného fotoeditačního programu Dynamic Photo HDR. Pokročilejší zájemci o počítačové vylepšování digitálních fotografií jistě vědí, o co v případě tohoto programu jde, pro ty ostatní bychom jen v krátkosti shrnuli, že technika HDR (High Dynamic Range), která se dnes těší značné popularitě, využívá skutečnosti, že zatímco digitální fotoaparáty mají dynamický rozsah asi 6-9 clonových čísel, lidské oko je s téměř 24 clonovými čísly stále o nejeden krok napřed.

 

Dynamic Photo HDR 4.5

 

V praxi to potom znamená, že zatímco vidíme jak osvětlený plot v popředí, tak bouřkové mraky na obrazovce, na fotografii bude buď osvětlený plot a přesvětlená obloha nebo krásné mraky s plotem ve stínu. V černé komoře jsme to zakrýváním patřičných oblastí pohodlně vyřešili, softwarově se to řeší spíše kombinací několika fotografií nasnímaných s různými expozicemi. Výsledkem je potom snímek s vysokým dynamickým rozpětím. Je jasné, že bez stativu tyto postupy nezvládneme. Začínají se proto objevovat softwarová řešení, která si pohrají s jediným snímkem.

Dynamic Photo HDR 4.5 stojí někde uprostřed, je optimálně vyladěn pro práci s několika snímky ve formátu RAW, ale poradí si i s osamocenou fotografií ve formátu JPEG. Samotná práce je jednoduchá – vybereme si formát a to, zda budeme snímky skládat nebo jestli máme pouze jeden. Podle toho se nám otevře pracovní okno, ve kterém se objeví vybraný snímek. Většina nastavení je stejná jako dřív - v podstatě platí, že přinejmenším designově je dost obtížné najít rozdíly mezi současnou a předchozí verzí. Důležité novinky se ale najdou – od podpory počítačů řady Mac, která dříve chyběla, až po zvýšenou rychlost práce s programem, takže změny nastavení již vidíme skutečně okamžitě.

Objevila se i podpora plug-in pro Photoshop nebo lepší hraní s osvětlením Gamma/WB. Mimořádně zajímavá je možnost dokreslovat změny v HDR pomocí oblíbeného štětce v aplikaci Light Paint, čímž můžeme pozměnit jen části fotografie. Je také možno kopírovat Exif data a připravit nový napínáček Exif. Práce s vyhledáváním fotografií ve formátu RAW je díky vylepšené aplikaci Quick browser mnohem jednodušší.

Hromadné úpravy byly samozřejmostí již dříve, máme ale pocit, že u programu s takto razantními změnami budou úpravy fotografií ponejvíce individuální a na hromadnou práci zde příliš prostoru nebude. O to více si vychutnáme integrovanou nápovědu, která nám na pravé straně nabízí rady v reálném čase.

 

Verdikt:

Cena se oproti minulé verzi zvedla až na 55 dolarů, což sice příliš pochválit nemůžeme, ale i tak nebudeme litovat. Kdo totiž dnes nemá ve svém albu nějaké fotografie v HDR, jakoby nežil.


Klady: Robustní editor vylepšující přírodu

Zápory: Výrazné zdražení aplikace

příloha_ovladnete_sva_data

Hodnocení: 85%

Cena: 55 USD (900 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.