Hlavní navigace

Dvoujádrové Celerony již brzy

29. 12. 2007

Sdílet

Lowendová řada procesorů Celeron od Intelu se konečně dočká změny v podobě výroby dvoujádrových modelů. Prvním z nich bude Celeron E1200 pracující na frekvenci 1.6GHz.

příloha_ovladnete_sva_data

Ač se to zdá k nevíře, v řadě Celeron dosud byly pouze jednojádrové modely. To chce Intel konečně změnit a první vlaštovkou se stane Intel Celeron E1200 postavený na architektuře Core. Ten jakoby z oka vypadnul Pentiu Dual Core E2140. Stejně jako on je postaven na jádře Allandale revize M0, pracuje na frekvenci 1.6GHz s 800MHz FSB a jeho tepelný výkon (TDP) je 65W. Jediný podstatnější rozdíl je ve velikosti L2 cache, která byla zmenšena z 512KB pro každé jádro na 512KB sdílené pro obě jádra.


Protože se jedná o lowendové procesory, chybí jim samozřejmě spousta technologií jako virtualizace, CIE či další, hlavní technologie jako SSE2 a SSE3 nebo 64bitové instrukce však zůstaly.

Jak již bylo řečeno, procesor je značně podobný Pentiu E2140, který pro něj bude velkou výzvou. Díky téměř identickým vlastnostem se dají očekávat vynikající předpoklady pro taktovaní, onen E2140 lze v drtivé většině případů hnát bez zvýšení napětí na 3GHz a se zvýšeným napětím až ke 4GHz.

Pro lowend je důležitým aspektem také cena. Ta se má pohybovat okolo 40 Euro, tedy lehce nad 1000Kč bez DPH. S očekávaným výkonem a možností přetaktování se tak E1200 stává velmi lákavou koupí pro všechny, kteří chtějí co nejvýhodněji upgradovat svůj počítač. Zbývá jen dodat, že Celerony E1200 se na trh dostanou v příštích několika týdnech.

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?