Hlavní navigace

Dvoufázové ověřování při používání internetových služeb - 8.díl

4. 1. 2014

Sdílet

 Autor: © Scanrail - Fotolia.com
Při dvoufázovém ověřování se kromě uživatelského jména a hesla používá ještě další zabezpečovací údaj, obvykle nějaký bezpečnostní kód.

Samozřejmě se nejedná o žádný zázračný všelék, který by jednou provždy učinil přítrž všem pokusům o prolomení zabezpečovacích údajů, ale při používání internetových služeb typu Facebook, Twitter, Dropbox a jim podobných určitě poskytuje vyšší úroveň zabezpečení, než je pouhá ochrana pomocí uživatelského jména a hesla.

Předchozí díl

Konfigurace dvoufázového ověřování ve dvou jednoduchých krocích

Začněte tím, že v internetovém prohlížeči načtete internetovou stránku account.live.com a zadáte svoje uživatelské jméno a heslo. Jakmile se přihlásíte, vyberte ze seznamu v levé části okna internetového prohlížeče položku Security Info.

Je možné, že vás firma Microsoft požádá o ověření vaší identity, a to buď zasláním bezpečnostního kódu prostřednictvím textové zprávy nebo telefonicky (to v případě, pokud jste při zřizování účtu zadali číslo svého mobilního telefonu), popřípadě zasláním e-mailu na e-mailovou adresu spojenou s vaším účtem. Ze seznamu vyberte tu možnost, která vám vyhovuje více a stiskněte tlačítko Next. Následně na další stránce zadejte získaný kód a stiskněte tlačítko Submit. Od této chvíle můžete přistupovat k nastavení zabezpečení svého účtu. Předpokládejme, že se vám zachtělo vyzkoušet, co se dá čekat od dvoufázového ověřování.

Tato obrazovka se dá považovat za jakéhosi předchůdce věcí příštích

Nyní, když se nacházíte na obrazovce s možností konfigurace zabezpečení, vyhledejte nadpis týkající se dvoufázového ověřování a klepněte na odkaz s popiskem Set up two-step verification. Microsoft vás začne provádět celým postupem konfigurace.

Jakmile se proklepete následující obrazovkou, na níž se zobrazí přehled kroků nutných pro konfiguraci, pak vám Microsoft doporučí, abyste si stáhli speciální aplikaci pro ověřování určenou pro váš smartphone. Na rozdíl od textových zpráv funguje tato aplikace všude, kde je k dispozici bezdrátové připojení Wi-Fi, ale kde není signál mobilního operátora. Dále se řiďte pokyny na obrazovce a poté klepněte na tlačítko Pair.

Pokud si aplikaci pro ověřování instalovat nechcete, pak klepněte na tlačítko Skip: Jen si buďte vědomi toho, že se pravděpodobně nebudete moci přihlásit, pokud se budete nacházet v tzv. "mrtvé zóně" a pokud nebudete moci přijímat ani telefonní hovory, ani textové zprávy.

Microsoft vám pošle kód na vaši poštovní schránku, aby si ověřil, že vše funguje správně a bez problémů s aby si ověřil, že účet skutečně patří vám.

Microsoft vás ujistí, že pokud by se něco pokazilo, má v záloze ještě další způsob, jak vás kontaktovat – standardně vám zobrazí e-mailovou adresu spojenou s vaším účtem. Tuto adresu potvrďte a klepněte na tlačítko Next. Microsoft vám pak na tuto e-mailovou adresu pošle bezpečnostní kód. Jakmile se objeví výzva pro zadání bezpečnostního kódu, pak jej zadejte a znovu stiskněte tlačítko Next.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?