Hlavní navigace

Dvoufázové ověřování při používání internetových služeb - 4.díl

31. 12. 2013

Sdílet

 Autor: © Brian Jackson - Fotolia.com
Při dvoufázovém ověřování se kromě uživatelského jména a hesla používá ještě další zabezpečovací údaj, obvykle nějaký bezpečnostní kód.

Samozřejmě se nejedná o žádný zázračný všelék, který by jednou provždy učinil přítrž všem pokusům o prolomení zabezpečovacích údajů, ale při používání internetových služeb typu Facebook, Twitter, Dropbox a jim podobných určitě poskytuje vyšší úroveň zabezpečení, než je pouhá ochrana pomocí uživatelského jména a hesla.

Předchozí díl

Dvoufázové ověřování pomocí textových zpráv

Pokud si vyberete pro dvoufázové ověřování používání zpráv SMS, pak se objeví výzvy na zadání čísla všeho mobilního telefonu. Zadejte tedy telefonní číslo svého mobilního telefonu, klepněte na tlačítko Next, a Dropbox vám na toto číslo zašle zkušební zprávu SMS, abyste si mohli ověřit, zda vše funguje v pořádku. Jakmile se zobrazí výzvy k zadání bezpečnostního kódu, pak kód zadejte a znovu stiskněte tlačítko Next. Dropbox vás v dalším kroku vyzve k zadání dalšího čísla mobilního telefonu, který bude fungovat jako záložní – pokud máte nějaký záložní mobilní telefon, který by  tomuto účelu mohl posloužit, pak zadejte jeho číslo. V opačném případě nechte políčko prázdné a stiskněte tlačítko Next.

Dropbox vám poskytne nouzový kód, který přijde na řadu, když se nebudete moci přihlásit do svého účtu

Na samém konci provede Dropbox kontrolu vámi zadaných parametrů a následně vám poskytne šestnáctimístný nouzový záložní kód, který přijde vhod ve chvíli, kdy ostatní způsoby pro přihlášení do Dropboxu selžou. Tento kód si poznamenejte a uložte na bezpečné místo. Nakonec klepněte na položku Enable two-step verification, kterým konfiguraci dvoufázového přihlašování dokončíte.

Když se příště přihlásíte do Dropboxu, budete po zadání svého přihlašovacího jména a hesla vyzváni k zadání bezpečnostního kódu. V tomto případě zadejte bezpečnostní kód, který jste získali a poté stiskněte tlačítko Submit.

příloha_ovladnete_sva_data

Ukázka ověřovacího bezpečnostního kódu
 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?