Hlavní navigace

Dva dobré důvody, proč namísto IMAP používat POP3 - 3.díl

15. 11. 2014

Sdílet

 Autor: © Nmedia - Fotolia.com
Pro elektronickou poštu se používají dva protokoly: starší POP3 a novější IMAP. V současnosti se upřednostňuje protokol IMAP, nicméně své přednosti má i starší protokol POP3. Víte, který z nich je nejvhodnější pro vás?

Čas od času se objeví na Internetu či v odborných časopisech články či diskuse týkající se stále populárního tématu týkajícího otázky, zda je lepší pro elektronickou poštu používat protokol IMAP nebo POP3. Pokud snad nevíte, o čem právě hovoříme, pak vězte, že pod zkratkami IMAP a POP3 se skrývají protokoly používané pro přístup k elektronické poště prostřednictvím klientů elektronické pošty, jako je kupříkladu Outlook, Thunderbird či podobná aplikace integrovaná v operačním systému Android.

 

Předchozí díl

Zápory používání protokolu POP3

Stinnou stránkou používání protokolu POP3 v dnešním světě, kde se k Internetu a internetovým službám přistupuje pomocí různých zařízení, je fakt, že budete muset zvážit nasazení některých opatření a pečlivě promyslet, jak přistupovat k elektronické poště na mobilních zařízeních.

Vzhledem k tomu, že po stažení e-mailu se zpráva elektronické pošty nachází v počítači, budete muset vymyslet způsob zálohování, abyste o své e-maily nepřišli například při nejbližším výpadku pevného disku.

Na smartphonech či tabletech byste měli všude, kde je to jen trochu možné, používat protokol IMAP, a to i přesto, že na svém počítači používáte POP3. Tím posledním, co byste chtěli, by určitě bylo to, abyste stahovali pomocí POP3 e-maily do svého smartphonu a do svého počítače – ve výsledku by to dopadlo tak, že byste část e-mailů měli na smartphonu a část na počítači, což by byla opravdu katastrofa.

Pokud máte zřízenu e-mailovou schránku u některého z globálních poskytovatelů webového e-mailu, jako je kupříkladu Gmail, pak vám můžeme doporučit, abyste použili aplikaci Gmail od Googlu určenou jak pro Android, tak pro iOS. TO samé pak platí i pro Outlook.com či Yahoo Mail.

A ještě jedna poznámka týkající se protokolu IMAP na vašem smartphonu a protokolu POP3 na vašem počítači: pokud odpovíte na e-mail ve svém smartphonu, pak se na vašem počítači tato zpráva ve složce pro odeslanou poštu neobjeví (v okamžiku, kdy se na počítači rozhodnete stáhnout nové zprávy). Jde o to, že protokol POP3 pouze stahuje e-maily ze serveru. Pokud tedy používáte u své e-mailové schránky protokol POP3, pak vězte, že se mobilní zařízení hodí spíše pro prohlížení či odstraňování e-mailů, ale už nejsou tak vhodná pro odesílání e-mailů, zejména když potřebujete mít i pro příště představu o tom, co jste odeslali.

ICTrocenka

Také si uvědomte, že pokud necháte na svém počítači spuštěn program pro práci s elektronickou poštou a odejdete, pak v okamžiku, kdy tento program stáhne do počítače nové e-maily, se již tyto e-maily ve vašem mobilním zařízení neobjeví – jedině, že byste (obvykle ručně) program pro práci s elektronickou poštou na počítači nastavili tak, aby na serveru po určitou vámi zadanou dobu po stažení e-.maily ponechával.

V žádném případě se nejedná o dokonalé řešení, zejména pokud potřebujete používat e-mail na mobilních zařízeních, nicméně pokud ve vašem případě hraje zásadní roli omezená velikost úložiště či zabezpečení, pak bude pro vás protokol POP3 pravděpodobně vhodnější než protokol IMAP.

Byl pro vás článek přínosný?