Hlavní navigace

Důvody zdržení GeForce 9800GX2

12. 2. 2008

Sdílet

Nedávno jsme vás informovali, že společnost nVidia se rozhodla odložit vydnání dvoučipové GeForce 9800GX2 a maličko spekulovali o důvodech. Ty se potvrdily, karta má problém s ovladači a bohužel i přehříváním.

příloha_ovladnete_sva_data

Průměrná spotřeba karty se podle zahraničních zdrojů ve 3D pohybuje nad 250W, což odpovídá její konfiguraci (2x GeForce 8800GTS 512MB, pouze o několik MHz nižší frekvence jader). Samotné GeForce 8800GTS 512MB používají dvouslotový chladič, který je sice bez problémů uchladí, ale na dvojnásobný tepelný výkon již nestačí, a karty se přehřívají. Jako jediné řešení tak ve 3D vidím zvýšení otáček na ventilátoru, což se jistě negativně projeví na hlučnosti grafiky.

Druhým problémem jsou očekávané ovladače. Samotná karta sice funguje bez problémů (vždyť jsou to jen známé G92 v SLI), problém však nastává u SLI těchto dvou karet, kdy se do hry dostávají rovnou čtyři grafické procesory, což už je obrovské sousto a výkon ani zdaleka není takový jaký by měl být. Na stejný problém narazila i proslulá dvoučipová GeForce 7950GX2, u té se však tato lapálie projevovala už u samotné karty, natož u Quad SLI.

Přinejmenším do března tak bude highendu po dlouhých měsících kralovat AMD se svou ATI Radeon HD3870X2, poté se konečně dočkáme duelu HD3870X2 vs 9800GX2, kde má sice papírově lepší podmínky GeForce, ale vše bude záležet hlavně na oněch ovladačích.

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?