Hlavní navigace

Drzá konkurence nabízí klony Maců

16. 4. 2008

Sdílet

Počítače Mac od firmy Apple jsou zvláště za oceánem dosti populární. Jejich výrobce si proto může dovolit za ně požadovat prémiovou cenu, zvláště když pro ně nebyla přímá konkurence. Až dosud.

příloha_ovladnete_sva_data

V pondělí začala americká společnost Psystar nabízet za 400 dolarů počítač Open Mac. Ten je postaven na běžné architektuře Intel, je ovšem dovybaveny programem Extensible Firmware Interface, který ošálí operační systém Apple Leopard, takže ten si pak myslí, že se instaluje a provozuje na standardním vymóděném Macu.

V základní variantě Open Macu není operační systém, ale Psystar nabízí k zakoupení OS Leopard, dokonce ho na počítač i nainstaluje, takže zákazník může po vybalení počítače rovnou začít pracovat v plně funkčním prostředí Mac. Přitom ho to vyjde o 200 dolarů levněji, než by dal za originál, který je navíc hardwarově slabší.

Samozřejmě to není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Právníci Apple jistě již nyní vymýšlejí, jak si malou drzou konkurenci podat. Nedlouho po zveřejnění prvních informací o Open Mac se stránky Psystar staly nedostupné, spekulovalo se, že za tím stojí rychlý zásah Apple, nakonec se ukázalo, že jen velký zájem návštěvníků, tedy potenciálních zákazníků a zvědavců.

- - Alexandr Radecký

Byl pro vás článek přínosný?