Hlavní navigace

Dragon: nová platforma společnosti AMD

11. 1. 2009

Sdílet

Na americkém veletrhu Consumer Electronics Show (CES) byla minulý týden představena zcela nová platforma AMD s názvem Dragon, jejíž hlavní součástí je mikroprocesor AMD Phenom II.

A právě nejnovější verze mikroprocesoru je tím nejzajímavějším prvkem na celé platformě, neboť další dvě její součásti – grafickou kartu založenou na čipu ATI Radeon HD 4800 a čipové sadě AMD řady 7 – jsou na trhu již několik měsíců. Společnost AMD se snaží právě prostřednictvím integrace kompletní platformy přesvědčit uživatele, že nepotřebují žádné jiné produkty od konkurence a vystačí si pouze s AMD výrobky. Jako bonus pak, při nákupu všech tří komponent, umožňuje AMD použít utilitu OverDrive 3.0, která umožňuje velmi snadné nastavení všech důležitých frekvencí, napětí a hodnot potřebných k provozu a hlavně přetaktování systému.

Vraťme se ale k nejnovější verzi mikroprocesorů AMD. Už jejich název – AMD Phenom II – naznačuje, že se jedná o nástupce čtyřjádrových modelů známých jako AMD Phenom. Předností nových modelů je především nový, 45 nm výrobní proces, přinášející nové a toužebně očekávané možnosti vylepšení nových procesorů. Menší výrobní proces nejenže snižuje výrobní cenu procesoru, ale zároveň dovoluje zvýšení pracovních frekvencí nad hranici, kam se předchozí generace Phenomů jen těžko dostávala. Tou hranicí jsou 3 GHz.

AMD Phenom IIProtože však AMD dlouhé měsíce bojovalo s výjimečně povedenými mikroprocesory Intel Core 2, jejichž výkon je velmi dobrý i při nižších pracovních frekvencích, inženýři AMD museli zapracovat i na vnitřní struktuře a nenechat zvýšení výkonu pouze na vyšší pracovní frekvenci. Asi nejviditelnějším rozdílem je větší vyrovnávací paměť cache, která je u nových mikroprocesorů rozdělena následovně: pro první úroveň L1 je přiděleno vždy 64 kB pro instrukce a 64 kB pro data, a to pro každé jádro zvlášť. Stejně tak i vyrovnávací paměť druhé úrovně je samostatná pro každé jádro zvlášť, její velikost je 512 kB. Až sem jsou velikosti vyrovnávacích pamětí stejné s předešlým modelem, změna proběhla u vyrovnávací paměti L3 cache, která byla navýšena z původních 2 MB na velmi hezkých 6 MB.

Základní technické parametry bychom tedy měli za sebou, nyní si představíme modely a formu Phenomů II. Bohužel to nebude tak jednoduché, jak bychom si možná přáli, proto tomuto tématu věnujeme celý odstavec. Původním cílem nových procesorů bylo přijít se zcela novou paticí a platformou, pracující výhradně s operačními paměťmi DDR3. To se však díky nižší rozšířenosti pamětí DDR3 a jejich vyšší ceně oproti DDR2 při uvedení Phenomu II nestalo, a tak na trh přišel Phenom II vyzbrojen nejen integrovaným paměťovým řadičem pro DDR2 (jako jeho předchůdce), ale i zcela novým integrovaným řadičem pro DDR3 paměti. Minulý týden uvedené dva modely, AMD Phenom II 920 a 940, jsou tedy plně kompatibilní se stávající paticí AM2+ a po update BIOSu by měly bezproblémově fungovat na všech základních deskách AM2+. Za několik měsíců však přijdou na trh nové modely (předpokládáme, že budou označené číslicí 5 na konci názvu), které již budou pasovat do nově připravované patice AM3 a využívat budou operační paměti DDR3. Až se tak stane, modely Phenom II 920 a 940 budou postupně doprodávány a jejich výroba se ukončí. To bylo trochu odbočení od technologických parametrů, nyní tedy zpět k aktuálně uvedeným Phenomům II 920 a 940.
 
I přesto, že jako výrobní technologie byla použita nejmodernější 45 nm SOI, nově uvedené modely disponují 125 W TDP (maximální spotřebou při plném zatížení). Na jednu stranu se jedná o zklamání, neboť 125 W je velmi vysoká hodnota, na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že to jsou nejvýkonnější modely řady. Model 920 pracuje na 2 800 MHz a 940 dokonce na rovných 3 GHz. Frekvence sběrnice HyperTransport je u obou modelů stejná a její hodnota je 4 GHz.

Ještě než před závěrem si uděláme takové malé odbočení – nepřipadá vám označení 920 a 940 od někudy povědomé? Jako by se už tyto číslice u nějakých mikroprocesorů objevily, nemyslíte? Nebudou to náhodou, samozřejmě pouze čistě náhodou, nové modely mikroprocesorů Intel Core i7 920 a 940?

Abychom se ale opět vrátili zpět k novým produktům společnosti AMD – ještě jsme si neřekli nic o jejich zaměření, cílech a dalších parametrech. První uvedené modely jsou určené pro desktopové (jednopaticové) systémy, přičemž jejich výkon by měl podle našich odhadů být někde na úrovni výkonnějších čtyřjádrových modelů Intel Core 2 Quad, při základních taktech ovšem nepočítáme, že by výkon mohl dosáhnout k Core i7 920 a výš. Atakování této hranice bude dle našeho názoru možné až při případném přetaktování a navýšení pracovní frekvence Phenomů II. A to, podle prvních zpráv ze zahraničí, bude možné a snadnější než u předchozích modelů, neboť frekvenční strop se má pohybovat u nových procesorů až na hranici 4 GHz. Co se týká ostatních parametrů nových mikroprocesorů, jsou na chlup stejné jako u původních Phenomů – mezi zásadní patří podpora instrukční sady SSE4A, Cool’n’Quiet 3 a další známé technologie.

Posledním článkem do mozaiky představení nových mikroprocesorů je jejich prodejní cena, která se nyní v našich obchodech pohybuje (u možnosti předobjednání, neboť žádné modely ještě nejsou fyzicky v den psaní článku k dispozici) na hranici 5 500 Kč za model AMD Phenom II X4 920 a přibližně 6 500 Kč za AMD Phenom II X4 940 Black Edition (ano, hádáte správně, nejvyšší model má odemčený násobitel pro snadné přetaktování). Nové mikroprocesory by měly do Česka dorazit do konce následujícího týdne, jakmile se tak stane, přineseme vám kompletní recenzi a porovnání výkonu.

Byl pro vás článek přínosný?