Hlavní navigace

Download Centrum - 45. týden

8. 12. 2009

Sdílet

V Download Centru pro vás každý týden testujeme dva nové programy z kategorie freeware a shareware, které vám mohou usnadnit život.

XYplorer 8.70 – pokročilý správce souborů

XYP1

 

Německý autor Donald Lessau nabízí svůj XYplorer jako pokročilého správce souborů vybaveného spoustou užitečných funkcí a mimořádných vlastností. Klasického Průzkumníka Windows nahradí více než dostatečně. Jeho vysoce přizpůsobitelné rozhraní z něj činí všestranného a efektivního pomocníka při organizaci a správě disku.

XYplorer je řešen jako jedno nebo dvoupanelový správce souborů; dvoupanelové uspořádání umožní náhled obsahu dvou složek najednou a také rychlé kopírování a přesouvání složek a souborů mezi oběma panely. Oba panely mohou být orientovány buď svisle nebo vodorovně. Při prohlížení obsahu složek můžete volit rozmanité pohledy podle okamžité potřeby. Všechna nastavení lze ukládat pro pozdější použití.

Silnou zbraní XYploreru je vícezáložkové rozhraní. Jednotlivé záložky představují zobrazení určité složky, což pomáhá k rychlému přepínání mezi definovanými složkami. Záložek můžete vytvořit neomezený počet, můžete je libovolně pojmenovat, měnit jejich pořadí, skrýt je nebo je uzamknout.

Zobrazíte-li si Info Panel, získáte nejen obecné informace o aktuálním souboru (záložky Properties a Version), ale i schopnost prohlížet jeho obsah včetně dokumentů MS Office, souborů HTML, MHT a PHP, prohlížet si můžete obrázky, přehrávat video a zvukové soubory včetně MP3. Soubor může být prohlížen ve dvou módech, buď v jeho nativním formátu (záložka Preview) nebo v jeho základní struktuře (záložka Raw View). Miniatury obrázků (thumbnails) jsou podporovány pro formáty PNG, JPG, GIF, TIF, TGA, WMF, PSD, ICO a BMP, XYplorer je však schopný zobrazit obrázky i v jiných formátech. Info panel také poskytuje tzv. Report (záložka Report), který může být exportován do souboru ve formátu TXT.

Součástí Info panelu je záložka Find Files, která odkryje další silnou vlastnost XYploreru – hledání souborů. Vyhledávací panel poskytuje nebývalé množství parametrů a voleb, které bylo nutné rozdělit do sedmi skupin představované záložkami. Při vyhledávání jsou podporovány Boolean Logic a Boolean Regular Expressions.

Mezi zvláštnosti XYploreru, se kterými se u souborových správců běžně nesetkáváme, patří jednak Mini Tree, redukované stromové zobrazení cest a složek na aktuálně používané, jednak Favorite Panel, užitečný nástroj k rychlé navigaci na určité složky, soubory, adresy URL apod., může sloužit také k filtraci zobrazení souborů. Favorite Panel si lze přizpůsobit: jednotlivé položky mohou být přidávány, odstraňovány, libovolně pojmenovány, obarveny, tříděny a organizovány do kategorií. Panel si můžete zobrazit buď nad stromem složek nebo pod ním.

XYplorer poskytuje řadu dalších užitečných funkcí, jako např. hromadné přejmenování souborů, možnost přidávání značek a poznámek k souborům, konfigurovatelné obarvení položek seznamu souborů, barevné rozlišení souborů podle jejich názvů a atributů, zobrazování velikosti složek a souborů, prohlížení nainstalovaného, ale i neinstalovaného písma včetně typů TrueType a Type-1 s poskytnutím detailních informací o fontu, definování klávesových zkratek pro více než 300 funkcí, přizpůsobení nástrojové lišty (vybrat si lze více než z 50 tlačítek). Dále umožňuje editaci ID3 tagů, skriptování (pokročilá řešení pro pokročilé úlohy), podporuje tvorbu uživatelsky definovaných příkazů, práci s komprimovanými archivy, nabízí množství způsobů k dosažení automatizace často se opakujících úloh, funkci Undo/Redo a mnoho jiného.

Kromě toho může být XYplorer použit také jako přenosný správce souborů, neboť nevyžaduje instalaci, neinstaluje žádné soubory do systémových složek, ani nezapisuje nic do registru. Je tak ideální pro použití USB Flash disky.

Uživatelsky přívětivé rozhraní dělá práci s XYplorerem snadnou a intuitivní. Je extrémně rychlý, neustále se zdokonaluje a rozšiřuje. Na webových stránkách programu najdete bohatě zpracovanou, podrobnou nápovědu s připojenými video ukázkami zajímavých funkcí. Na stránkách také naleznete nabídku dvou základních typů licencí: Home a Pro. Licence Home (9,95 €) postrádá funkce určené pro náročné uživatele, licence Pro se dělí na verzi Standard (17,50 €) a verzi Lifetime (29,95 €), obě se liší pouze dobou poskytování bezplatných aktualizací a upgradů.

XYP2

XYplorer pracuje pod operačním systémem Windows v širokém rozsahu verzí počínaje 98 a konče Windows 7.

Domovská stránka: http://www.xyplorer.com
Hodnocení: 90 %
Cena: shareware (ceny viz text)
Klady: Vícezáložkové rozhraní, užitečné panely Info a Favorite, bohatá konfigurace programu
Zápory: Nevýznamné


 

Secure Notes Organizer 3.0.11 – elektronický zápisník

SNO1Elektronických zápisníků bylo vytvořeno již mnoho, ale Secure Notes Organizer je bez nadsázky mistrem v organizování vašich poznámek. Dokonale organizuje a zároveň bezpečně uloží vaše poznámky, nápady, adresy, telefonní čísla, čísla bankovních účtů a platebních karet a spoustu dalších informací. Všechny zapsané údaje zabezpečí heslem. Secure Notes Organizer patří do skupiny komfortních zápisníků, které svou výbavou funkcí a možnostmi se přibližují víc textovým editorům.

Poznámky, které do Secure Notes Organizeru vložíte, můžete roztřídit do kategorií, jejichž místo je v levém navigačním panelu, a mohou mít podobu tlačítek nebo standardních složek s možností jejich uspořádání do stromové struktury. Pro poznámky, ke kterým chcete mít rychlý přístup, vyberete typ tlačítkový, který poznámky otevírá v samostatném okně. Pro ostatní poznámky můžete zvolit typ "stromový", kde můžete poznámky dále členit do podsložek.

Správa kategorií a složek je rychlá díky rozsáhlé výbavě příkazových tlačítek rozmístěných do několika nástrojových lišt. Všechny složky a tlačítka navigačního panelu jsou opatřena zástupnými ikonami, přičemž pro každou složku i tlačítko lze vybrat jinou ikonu z interní knihovny ikon programu. V programu jsou již připravena tlačítka kategorií Personal Data, kam si ukládáte hesla, telefonní čísla, adresy, bankovní data, vaše osobní příběhy, seznam nejoblíbenějších CD a anekdot, dále kategorie To Do pro zápis povinností, které je třeba zajistit, kategorie Ideas, kam si budete ukládat vaše myšlenky, nápady, návrhy apod., a konečně Personal Diary, ve které jsou složky automaticky vytvářeny a pojmenovány tak, že jejich názvy budou tvořit letopočty, názvy měsíců a pořadová čísla dnů. Tak budou vaše záznamy v této kategorii rozdělené podle časových období (jako v kalendáři). Lze také nastavit, že vždy, když tuto kategorii otevřete, automaticky se na začátek listu vloží aktuální datum a čas. Datum a čas můžete vložit příkazovým tlačítkem do kterékoli poznámky v libovolné kategorii.

Mimořádně zajímavá v Secure Notes Organizeru je funkce Away Status (Režim nepřítomnosti). Někdy se stane, že během práce na vašem počítači jste odvoláni k rychlému řešení nějaké neodkladné záležitosti. Ani nemáte čas uložit váš dokument a zavřít ho. Po celou dobu vaší nepřítomnosti je však Organizer stále spuštěn a váš dokument zůstal otevřený. Vaše data jsou nyní snadno dostupná všem, kdo je přítomný v místnosti. Nebezpečí prozrazení obsahu vašich poznámek nebo dokonce jejich zneužití můžete předejít stanovením doby (v minutách) nečinnosti, po jejímž uplynutí se Organizer automaticky minimalizuje do ikony v systémové liště, odkud lze dokument otevřít pouze po zadání hesla (volba Away Mode). Ochrana může být rozšířena další volbou Extended Away Mode, při které je dokument uložen a zavřen. Jeho znovuotevření je opět podmíněno zadáním hesla.

Z pokročilých funkcí programu lze jmenovat automatické rozpoznání adres URL a jejich převedení do funkčních odkazů, plně přizpůsobitelná menu a nástrojové lišty se schopností vytvořit vlastní nástrojové lišty, přiřazení vlastních klávesových zkratek, samozřejmý je tisk všech poznámek. V obecných volbách můžete specifikovat, který dokument se má otevřít po spuštění Organizeru, zda dokumenty mají být při ukládání komprimovány, jak často bude Organizer změny v dokumentu automaticky ukládat a zda při jejich ukládání bude vytvářet záložní kopie (s možností určení počtu verzí záloh).

příloha_ovladnete_sva_data

SNO2

Kvalitu programu dokazuje 12 ocenění, jejichž seznam je zveřejněn na webových stránkách programu. Rozhodně příjemné a vítané je vícejazyčné programové prostředí, které nabízí 22 jazyků včetně češtiny.

Domovská stránka: http://www.secureaction.com
Hodnocení: 70 %
Cena: shareware 29,95 $
Klady: Členění poznámek do kategorií, režim nepřítomnosti
Zápory: Ukončený vývoj programu

Byl pro vás článek přínosný?