Hlavní navigace

Download Centrum - 40. týden

3. 11. 2009

Sdílet

V Download Centru pro vás každý týden testujeme dva nové programy z kategorie freeware a shareware, které vám mohou usnadnit život.

FileSplit 2.34.424 – rozdělení velkých souborů na menší části


FS1Občas se při práci na počítači přihodí situace, kdy byste potřebovali na CD, DVD, Flash disk nebo i disketu uložit soubor, jehož velikost přesahuje kapacitu média. Takový soubor na disk neuložíte, systém ohlásí chybu. Pokud je soubor jen o málo větší, postačí jej zazipovat. Je-li však kapacita média několikanásobně menší, žádné zipování nestačí. Podobná situace nastane v okamžiku, kdy byste v e-mailové zprávě potřebovali poslat přílohou soubor, jenž svou velikostí přesáhne mez povolenou poskytovatelem vašeho internetového připojení pro odesílání e-mailových zpráv. Taková zpráva se prostě neodešle. Tyto a podobné situace řeší utilita, kterou její autor Joseph Partridge nazval FileSplit.

FileSplit celý problém řeší tak, že velký soubor rozdělí na několik částí, které se pak snadno ukládají na více médií. V konečném cílovém umístění je schopen tyto části opět spojit v jeden celek. Rozdělení a opětovné spojení souboru proběhne, samozřejmě, bez poškození jeho struktury a obsahu. S FileSplitem dokonce nepřijdete ani o informace se souborem spojené (datum a čas vytvoření a modifikace, atributy atd).

Podobných programů, jako je FileSplit, bylo vytvořeno více, FileSplit je však vybaven funkcí Self-Merging/Extracting, kterou v žádném konkurenčním programu nenajdete. Je určena především pro oblast elektronické pošty, kde vytvoří samospojovací sadu souborů, takže příjemce vaší e-mailové zprávy nebude muset instalovat FileSplit, ani žádný jiný speciální software, kterým by musel rozdělené soubory opět spojit. Za tuto vlastnost získal FileSplit několik prestižních ocenění.

Velkou předností FileSplitu je možnost definovat více souborů, které budou posléze rozděleny v jediné operaci. Navíc lze definovat nejen soubory, ale i celé složky. Jak budou soubory děleny, rozhodnete sami podle aktuální potřeby. Vybrat si přitom můžete ze tří možností: buď definujete velikost jednotlivých částí (k tomu program nabízí seznam 13 standardních médií, např. disketa, CD, ZIP disk, JAZ disk, CD, DVD, do seznamu můžete přidat další média), nebo počet částí, do kterých se má soubor rozdělit, nebo čas potřebný ke stahování. Nakonec určíte, kam má FileSplit vytvořené fragmenty uložit (cílové umístění). Tím může být buď stejný disk a jednotlivé části poté zkopírujete na jednotlivá média, nebo můžete vybrat přímo cílová média. Zapnutím volby Create ZIP file můžete také určit, že se má původní soubor ještě před dělením zazipovat, čímž se dosáhne dalšího zmenšení. Během operace FileSplit porovnává CRC, aby odhalil případná poškození souboru.

Ke každé operaci dělení můžete přidat své vlastní komentáře, příp. určit, že FileSplit má na každý jednotlivý cílový disk ukládat pouze po jedné části, zvolit můžete také, že se původní soubor má po rozdělení vymazat. Doplňkovou funkcí programu je porovnání souborů, která pomocí pracovního souboru FSI pouze zjišťuje, zda původní soubor je s fragmenty identický či nikoli.

FS2

FileSplit je rychlý, malý (na disku zabírá pouhých 430 kB), velmi snadno se používá. Pro rychlý přístup k jeho funkcím byl integrován do kontextového menu Průzkumníka Windows. Ke své činnosti potřebuje prostředí Windows verzí 95, 98, ME, NT, 2000 a XP Home i Professional.

Domovská stránka: http://www.partridgesoft.com
Hodnocení: 65 %
Cena: shareware 10 $
Klady: Užitečná funkce Self-Merging/Extracting
Zápory: Žádné významné

 


 

příloha_ovladnete_sva_data

WinUtilities 9.1 – balík optimalizačních utilit pro počítač

WU1Utilit pro optimalizaci systému počítače existuje celá řada, s WinUtilities se však pracuje snadněji a jednodušeji. Pro optimalizaci systému nabízí celkem 22 nástrojů. Pro přehled a snazší ovládání jsou rozděleny do šesti základních oblastí: System Cleaners, System Optimizers, System Control, System Tools, Registry Tools a File Tools. Každé oblasti odpovídá tlačítko v levé části hlavního okna okna aplikace. Kliknete-li na některé z tlačítek, zobrazí se v pravé části okna seznam nástrojů s  popisem účelu a činnosti.

Prvním tlačítkem – oblastí je System Cleaners. Tvoří ho tři nástroje: Disk Cleaner, který na pevném disku vyhledá a odstraní soubory, jež nejsou pro chod počítače nutné (dočasné soubory, neplatné odkazy, cookies), avšak mohou výkon počítače snížit. Registry Cleaner prohlédne systémový registr a detekuje v něm chybné, neplatné nebo zastaralé záznamy a opraví je, příp. odstraní. History Cleaner vymaže všechny záznamy aktivit vašeho počítače a tím chrání vaše soukromí.

Druhá oblast System Optimizers obsahuje čtyři nástroje: Disk Defrag, který provede rychlou optimalizaci pevných disků jejich defragmentací. Defragmentace disku totiž vede ke zpomalení činnosti systému, jeho pomalému spouštění, zavírání a někdy dokonce i k úplnému selhání. Memory Optimizer optimalizuje správu paměti systému a podstatným způsobem zvýší výkon počítače. Žádné zvláštní konfigurace není třeba, paměť je konfigurována automaticky. Vestavěná datová bezpečná technologie zajistí kompletní spolehlivost a bezpečnost vašich dat. Nástroj Shortcuts Fixer prohlédne váš systém, najde všechny chybné klávesové zkratky a odstraní je. Duplicate Files Finder uvolní diskový prostor tím, že najde a odstraní všechny zbytečné duplicitní soubory.

Třetí oblast System Control obsahuje rovněž čtyři nástroje, System Control, který organizuje a řídí nastavení vašich Windows, BHO Remover, jenž z  prohlížeče intenetových stránek odstraní nástrojové lišty, které do této aplikace vkládají různé aplikace, jako Acrobat Reader, Google Toolbar a řada dalších. Startup Cleaner řídí start a běh programů. Když Windows startují, automaticky se spouští množství programů. Startup Cleaner všechny tyto programy vypíše a nechá vás, abyste určité programy deaktivovali příp. vymazali. Pomocí nástroje Auto Shutdown můžete naplánovat odhlášení uživatele, uspání či vypnutí počítače v určitý čas. Pro editaci Windows nabízí pět kategorií a umožní také snadno upravovat systémové soubory  Boot.ini, System.ini, Win.ini, Autoexec.bat a Config.sys. Některé úlohy optimalizace systému, jako čištění systému, historie, disku, odhlášení uživatele, uspání systému, restart a vypnutí počítače, mohou být spouštěny automaticky. K tomu slouží funkce Task Scheduler, s níž pomocí série dialogových oken vybrané úlohy nadefinujete, a určíte časy, ve kterých se budou automaticky spouštět.

I čtvrtá oblast System Tools nabízí k použití čtyři nástroje. První z nich je důležitý: Process Manager, jímž získáte kontrolu nad běžícími aplikacemi a sledovat jejich činnost. Pomocí několika grafů zjistíte, jak mnoho paměti využívá ten který program, prohlížet detaily běžících procesů a ukončit nechtěné procesy jediným kliknutím myši. Nástroj Uninstall Manager bezpečně odinstaluje programy, které nepotřebujete nebo nepoužíváte. Pokud program neobsahuje vlastní odinstalační funkci, můžete vymazat záznamy z registru kliknutím na příkaz Remove entry a program nebude funkční. System Information poskytne podrobné informace o hardware a software vašeho počítače přehledně rozdělený do 10 sekcí. Nástroj Windows Tools poskytuje snadný způsob, jak spouštět utility obsažené ve Windows.

V páté oblasti Registry Tools najdete jen dva nástroje, Registry Backup a Registry Search. První má za úkol provádět zálohy a obnovení systémového registru Windows, druhý, určený spíše pro zkušené uživatele, usnadňuje vyhledání záznamů v registru.

Poslední, šestá oblast File Tools nabízí opět čtyři nástroje. Pomocí File Undelete obnovíte smazané soubory,  použít jej lze jak v systému FAT, tak i v NTFS. File Shreder definitivně a neobnovitelně odstraní určené soubory z disku, File Splitter rozdělí soubory do menších částí a opět je spojí do původního souboru. EXE Protector poskytne speciální ochranu souborům, jejichž spouštění je podmíněno zadáním hesla.

WU2

Vzhled oken WinUtilities můžete změnit pomocí 13 skinů, které si můžete stáhnout z internetových stránek programu. Pracuje v operačním systému Windows verzí 98, NT, 2000, 2003 Server, XP, Vista a Windows 7.

Domovská stránka: http://www.ylcomputing.com
Hodnocení: 75 %
Cena: shareware 49,95 $
Klady: Bohaté možnosti nastavení, přehledné a líbivé prostředí, jednoduché ovládání
Zápory: Absence jazykových prostředí

Byl pro vás článek přínosný?