Hlavní navigace

Download Centrum 39. týden

27. 10. 2009

Sdílet

V Download Centru pro vás každý týden testujeme dva nové programy z kategorie freeware a shareware, které vám mohou usnadnit život.

AlarmWiz 2.22 – plánovač úloh

AW1

 

AlarmWiz je všestranný, flexibilní a na ovládání jednoduchý plánovač úloh, který může vykonávat rozmanité úlohy, jako např. spouštění aplikací, otevírání souborů, otevření konkrétní webové stránky v internetovém prohlížeči, posílání e-mailů, přehrávání hudebních souborů MP3 a WAV s možností opakovaného přehrávání (loop), spuštění hudebního CD s přehráním určité skladby či s náhodným přehráváním, provádění obousměrných FTP přenosů se schopností automatického znovupřipojení při přerušení přenosu apod., a to všechno v určitý, uživatelem nastavený čas. Samozřejmě může také upozorňovat na různé akce, události a povinnosti, jakmile nastane jejich čas. Mimo své základní funkce zajišťuje AlarmWiz také synchronizaci systémových hodin počítače s atomovými hodinami časových serverů, dokáže vytvořit telefonní připojení RAS a PPPoE (DSL).

Plánovač úloh AlarmWiz umí naplánovat i alarmy, které se cyklicky opakují. Tak můžete být na určité události upozorňováni každou hodinu, každý den, týden, měsíc, každoročně, určité dny v týdnu nebo v měsíci apod. Škála nastavení je v tomto ohledu v AlarmWiz skutečně široká. Jakmile nastane čas definované události, AlarmWiz zobrazí upozorňovací okénko (pro zvýšení efektu bliká). Jestliže potřebujete, aby se okénko se stejným upozorněním zobrazilo po nějaké době znovu, není problém; stačí jen zvolit čas.

Nová verze umožňuje přesouvání, kopírování a mazání souborů, do názvů souborů může být vloženo datum a čas. V nabídce programu také najdete dvě praktické funkce: Alarm Duplication (Duplikace alarmu), která umožňuje vytvořit nový alarm založený na již existujícím alarmu. Nový záznam přejme všechny akce původního alarmu včetně skriptů, stačí upravit jen potřebné parametry. Druhá z funkcí Global Exceptions (Globální výjimky) umožňuje přechodně deaktivovat všechny definované alarmy. Chvíle jejího použití přijde v situacích, kdy po delší čas nebudete pracovat se svým počítačem, a tak po dobu své nepřítomnosti nepotřebujete, aby AlarmWiz upozorňoval na nastavené události, ani by neměl spouštět definované aplikace, internetové stránky apod. Takovými situacemi může být dovolená, nemoc, služební cesta, účast na vícedenních konferencích a pod. Nastavit můžete buď konkrétní datumy, nebo časový rozsah (od – do).

AW2

Z dalších významných funkcí a vlastností programu lze jmenovat možnost sdílení alarmů v počítačové síti a vytváření protokolu, který zaznamenává realizované alarmy do textového souboru. Pokročilí uživatelé mohou vytvářet makra. Určitou předností je jednoduchá instalace, program ke své činnosti nepotřebuje externí soubory DLL. Program nabízí bohatě ilustrovanou nápovědu. Pracuje ve Windows 98, NT 4, ME, 2000, XP, Server 2003 a Vista.

Domovská stránka: www.acrovista.com
Hodnocení: 70 %
Cena: shareware 24,95 $
Klady: Řízené spouštění aplikací, souborů a webových stránek a jiných podobných úloh
Zápory: Nevýznamné

 


 

Clipboard Box 4.2 – rozšíření systémové schránky

CB1

 

Také vám vadí, že je systémová schránka Windows nedokonalá? Že neudrží více jak jednu položku, která se navíc ukončením činnosti systému definitivně ztratí? Kolikrát jste byli v situaci, kdy jste potřebovali do aktuálního dokumentu vložit text, který jste včera tak pracně vyhledali v jiném dokumentu a zkopírovali do schránky, a teď všechno musíte podniknout znovu! Tyto a podobné situace řeší utilita Clipboard Box firmy Dreamfly Software Company.

Tato utilita všechno, co do systémové schránky vložíte, uloží a uchová po dlouhou dobu. Mimo textových položek je schopná uložit také grafiku (obrázky, fotky atd). Od okamžiku instalace Clipboard Boxu kdykoli použijete klasickou klávesovou zkratku Ctrl C, Ctrl X nebo ekvivalentní příkaz (Copy, Cut) nástrojové lišty, přibude v seznamu položek Clipboard Boxu nová položka. Kdykoli později, třeba po týdnu, po měsíci i déle otevřete okno Clipboard Boxu (je zastoupeno programovou ikonou v systémové liště), vyhledáte v něm položku, která obsahuje potřebný text/obrázek, pouze na ni kliknete, tím se znovu vloží do schránky, a pak standardním postupem (Ctrl V nebo příkazem Paste) text či obrázek do aktuálního dokumentu vložíte.

V jednoduchosti tkví síla. Tomuto sloganu přesně odpovídá řešení Clipboard Boxu. Jeho rozhraní je naprosto přehledné, kromě seznamu položek, čtyř skupin příkazových nabídek a stejného počtu tlačítek nástrojové lišty neobsahuje prakticky nic jiného. Položky obsahují prvních několik slov sejmutého textu, grafické položky mají uvedeno datum a čas sejmutí. Celý text textové položky si můžete přečíst v dialogovém okně Clip Properties, ve kterém se můžete mimo úplného textu dozvědět některé zajímavé údaje o položce. Užitečné v tomto okně je políčko Title, které obsahuje text položky. Text totiž můžete označit a změnit tak, aby byl pro Vás přehlednější. Každá položka seznamu je vlevo opatřena ikonou, která prozrazuje typ položky: text nebo grafika. Pouhé ukázání myší na tuto ikonu zobrazí zmíněné dialogové okno Clip Properties.

V rozsáhlém seznamu bývá mnohdy obtížné nalézt určitou položku. Pokud si pamatujete alespoň část textu, použijete funkci Search, která, za pomocí zadání specifických parametrů, vám hledanou položku určitě nalezne. Dlouhým používáním se seznam rozroste do nebývalých rozměrů, a tak přijde vhod možnost mazání položek (jednotlivých nebo i všech najednou). Na druhou stranu umožňuje Clipboard Box všechny položky zálohovat.

Obecná nastavení programu rovněž obsahují jen ty nejzákladnější volby (podmínky snímání, automatické skrývání a transparence okna programu, zvukový doprovod snímání). Nadstavbou programu je snímání obrazovky s volbou snímání celé obrazovky nebo obdélníkového výřezu. Program také umožňuje vytvořit novou, prázdnou položku, jejíž obsah si posléze upravíte podle svých potřeb.

příloha_ovladnete_sva_data

CB2

Clipboard Box lze použít ve Windows verzí 98, Me, 2000, XP, 2003 a Vista.

Domovská stránka: http://www.dreamflysoft.com
Hodnocení: 65 %
Cena: 19.99 $
Klady: Jednoduché a přehledné rozhraní
Zápory: Pevně nastavené rozměry pracovního okna, nezalamování řádek v okně prohlížení položky

Byl pro vás článek přínosný?