Hlavní navigace

Download Centrum - 30. týden

26. 8. 2009

Sdílet

V Download Centru pro vás každý týden testujeme dva nové programy z kategorie freeware a shareware, které vám mohou usnadnit život.


Image Comparer 3.7.710 - detekce duplicitních obrázků


IC2Při pořizování fotek se často nasnímá několik více či méně stejných záběrů, jichž se za léta fotografování nahromadí slušná sbírka. Tento fakt se může neblaze projevit zvláště při promítání fotek na počítači nebo na televizním přijímači vašim známým či příbuzným, jimž se může sledování řady snímků, které se od sebe liší jen detaily, jevit jako nudné. Ručně lokalizovat takové obrazy je možné při existenci několika exemplářů, avšak máte-li jich kupř. stovky či tisíce, je jejich odhalení nad lidské síly. Právě pro tyto situace byl firmou Bolide Software vytvořen program nazvaný Image Comparer, který je výjimečný právě tím, že nevyhledává jen absolutní duplicity (přesně stejné obrázky), ale dokáže rozeznat i obrázky vizuálně podobné.

Program pracuje tak, že analyzuje obsah vybraných obrázků a porovnává v nich rozdíly. Výsledkem činnosti je seznam párů obrázků, kde každý pár je označen procentním hodnocením shody. Jsou-li oba porovnávané obrázky zcela identické, je výsledkem 100 %, různé stupně rozdílnosti jsou pak vyjádřeny hodnotami nižšími. V nastavení programu lze stanovit dolní procentní hranici, při které Image Comparer již nemá obrázky považovat za podobné. V průvodci je možné vybrat si hledání buď jen přesných duplicit nebo zahrnout i přibližné duplicity.

Formát porovnávaných obrázků může být JPEG, BMP, GIF, PNG, TIF, PSD, RAW, J2K, TGA, PCX, WMF a další. Porovnané obrázky si můžete prohlížet buď v párech nebo v samostatné skupince (max. 10), ze které si vyberete jediný snímek (obvykle s nejvyšší obsahovou i obrazovou kvalitou) a ostatní vymažete. Obrázky, které v seznamu vyberete, můžete přejmenovat, kopírovat, přesunout nebo vymazat.

Poslední verze programu byla obohacena o dvě významné vlastnosti. První z nich je ta, že po provedené analýze dovede program sám vybrat nejlepší snímek ze sady duplicit, druhou vlastností je schopnost zvýraznit konkrétní rozdíly v obou obrázcích (rozdíly vyznačí malými obdélníčky). Navíc dokáže rozeznat stejné (nebo podobné) obrázky, i když se budou na disku nacházet v různém stupni otočení, velikosti a stranovém (zrcadlovém) převrácení.

Image Compare pracuje s tzv. galeriemi, kterých je možné vytvořit libovolný počet. Obrázky pak mohou být porovnávány buď uvnitř jedné galerie nebo mezi dvěma různými galeriemi. Jedna galerie může obsahovat obrázky z různých umístění a mohou se nalézat dokonce i na různých pevných discích. Výsledky porovnání může Image Compare uložit do textového souboru, rozšířená verze podporuje ovládání programu z příkazové řádky DOS.

IC1

Významná je také podpora jazykových prostředí, kdy nabídka sice není omračující (pouze 10 jazyků), zato však obsahuje češtinu!

Image Comparer pracuje v prostředí MIcrosoft Windows verzí 98, Me, 2000, XP, Vista a Windows 7.

Domovská stránka: http://www.bolidesoft.com
Hodnocení: 85 %
Cena: shareware 34,95 $
Klady: Schopnost detekce i podobných obrázků
Zápory: Absence kontextové nápovědy příkazových tlačítek nástrojové lišty

 


 

exPressIt 3.1 – tvorba a tisk etiket a obalů na CD, DVD, VHS atd.


EP1exPressIt britské firmy PressIt Contact je program pro vytváření a tisk vlastních samolepících etiket na kompaktní disky a vložky (booklety a vsádky) do plastových obalů na profesionální úrovni. K tomu nabízí jednoduchý a efektivní způsob včetně tzv. PressIt Galery, což je knihovna pozadí, textur a fotografií pro návrh etiket a vložek přehledně rozdělených do 21 kategorií (jedna kategorie pozadí, tři kategorie textur, 17 kategorií fotek). PressIt Galery si můžete bezplatně stáhnout z webové stránky programu. Komu nabídka obrázků nestačí, může si naimportovat svoje vlastní.

Rozsah použití exPressItu je také značný: štítky lze vytvořit pro CD, DVD, Blu-ray, MiniDisky, 8cm Mini CD a DVD, kazety Zip a Jaz, diskety, audiokazety, videokazety VHS, vložky do pouzder Slimline a vizitky; program je však schopný přizpůsobit se vašim potřebám a tak si můžete etikety vytisknout na vše, na co potřebujete.

Předností exPressItu je automatické přizpůsobení velikosti vybraného obrázku pro pozadí etikety či vložky a jeho vystředění na ploše návrhu. Odpadá tak jeho zdlouhavé a pracné usazování pomocí myši a úchopových bodů. Tato vlastnost je, samozřejmě, volitelná; nemusíte ji použít, pokud si obrázek na etiketě chcete ustavit sami. Další významnou vlastností programu je kalibrace pro dokonalé zarovnání tisku etiket na inkoustových a laserových tiskárnách. Nastavení kalibrace lze uložit pro pozdější použití.

Pro práci s návrhem etikety jsou k dispozici různé editační nástroje, např. otočení obrázku o 90, 180 a 270 stupňů nebo je možné definovat přesnou hodnotu (např. 39°), příp. obrázkem otáčet pomocí speciálních úchopových bodů. Dále je v nabídce zrcadlové převrácení obrázku (vodorovně i svisle), do obrázku lze vložit libovolný text, přičemž je možné měnit velikost písma, styl, barvu a zarovnání textu. Program nabízí zajímavou možnost: editaci úchopových bodů (přidávání, odebírání, posouvání). Pomocí této vlastnosti si obrázek přizpůsobíte přesně podle
vašich představ.

V obecných nastavení programu si můžete zvolit jednu až pět úrovní Undo (zpětných kroků), zobrazení pravítka, přichytávání k mřížce s možností nastavení "magnetické" vzdálenosti, měrné jednotky (mm nebo palce) atd.

Vzhled programu byl vytvořen tím nejjednodušším způsobem a šedé rozhraní programu nevypadá zrovna přitažlivě, program se však velmi snadno používá.

exPressit nabízí 22 jazyků rozhraní, jazyk se nainstaluje automaticky podle vybraného jazykového prostředí operačního systému. V jazykové nabídce nebylo zapomenuto na češtinu.

příloha_ovladnete_sva_data

EP2

Za své kvality získal exPressit ocenění od Softpedie a Macworldu, od společnosti Softpedia obdržel také certifikát o tom, že neobsahuje žádný spyware, adware, ani viry. Pracuje v prostředí operačního systému Windows verzí 95, 98, 2000, ME, NT, XP a Vista, je schopný pracovat i na starších systémech MacIntosh počínaje verzí 10.3. Nejnovější verze programu (3.1) vyžaduje pro svou činnost prostředí Java.

Domovská stránka: http://www.pressit.com
Cena: freeware (zdarma)
Hodnocení: 70 %
Klady: Automatické přizpůsobení velikosti vybraného obrázku pro pozadí štítku či vložky a jeho vystředění na etiketě
Zápory: Poněkud pomalejší spouštění programu (používá Javu)

Byl pro vás článek přínosný?