Hlavní navigace

Download Centrum 18. týden

3. 6. 2009

Sdílet

V Download Centru pro vás každý týden testujeme dva nové programy z kategorie freeware a shareware, které vám mohou usnadnit život.

EXPStudio Audio Editor 4.31a - editor zvukových souborů

AE1

 

Pokud byste rádi poznali zajímavý program pro úpravu zvukových souborů, vyzkoušejte Audio Editor od firmy EXP Studio. Jeho předností je snadné ovládání: zvukové soubory v něm můžete upravovat stejně jako byste pracovali s textovými soubory. Této metodě se říká vizuální editace. Program pracuje se všemi běžnými i méně známými formáty, např. nekomprimovaný WAV PCM, komprimovaný WAV (ADPCM, GSM, DSP, A-LAW, U-LAW, ALF2 atd.), MPEG2, MP3, MP2, VOX, WMA, RAW, CDA, OGG, G.721, G.723, G.726. V těchto formátech může Audio Editor soubory i ukládat a konvertovat. K editaci stačí otevřít zvukový soubor - nejen ten, který máte uložený na disku, ale soubor si můžete do editoru nahrát přímo z mikrofonu nebo z jakéhokoli externího zvukového zařízení. Se záznamy lze provádět běžné editační operace (kopie či odstranění vybraných částí souboru, vložení jiného souboru nebo jeho části, odstranění prázdných, nenahraných míst), na vybrané části souboru můžete aplikovat různé efekty (amplituda, zpoždění, slábnutí, inverze, reverze, redukce šumu, chorus, fázování, echo, komprese, expanze, vibrato, streč, posun výšky tónu, trimování) i zvláštní efekty (FX, FFT, FIR, Ban Pass, High Pass, High Shelf, Low Pass, Low Shelf, Notch).

Specialitou Audio Editoru je hlasová konverze, což znamená, že dokáže změnit ženský hlas na mužský a obráceně. Příjemná je možnost zoomování vybrané části vlnové křivky zvukového souboru a jejího přehrání včetně loopingu. Na libovolný úsek nahrávky může být vložen šum nebo prázdné místo (ticho).

AE2

Editor dovoluje používat značky (záložky), které umožňují rychlou lokalizaci určitého místa v souboru, a také vložit a změnit informace o souboru (název alba, titul, jméno umělce, číslo skladby, komentář, Copyright, žánr, rok vydání).

Audio Editor pracuje v operačním systému Windows verzí 98, NT, Me, 2000, 2003, XP a Vista.

Domovská stránka:  http://www.expstudio.com
Cena: shareware 34,95 $
Hodnocení: 80 %
Klady: Snadné ovládání a práce s programem
Zápory: Chybí lokalizace prostředí

 


 

Cyklotrasy 2.15 - plánování a evidence cyklistických tras

CT1

 

Pro cyklisty tu dnes máme program, který může být užitečným pomocníkem pro plánování tras výletů na kolech. Jmenuje se Cyklotrasy, a jelikož se jedná o český produkt, obsahuje mapy převážně území České a Slovenské republiky (94 map, z toho 70 map ČR, 22 map Slovenska, 1 mapa části Slovinska a 1 mapa části Itálie).

Při plánování cestovní trasy zadáte v programu místo startu, průjezdná místa a místo cílové. Připojíte kritéria vyhledání, např. po jakých typech cest chcete jet (silnice I. - III. třídy, vozové cesty, lesní/polní, pěší apod.), můžete zadat trasu nejkratší, s nejmenším stoupáním, s převahou terénu nebo s převahou silnice. Program poté vygeneruje celou cestu podle vašeho přání. Její průběh pak můžete sledovat na mapě, v itineráři nebo na grafickém výškovém profilu, který je k mapce připojen. Současně s mapkou obdržíte řadu informací jako celková délka trasy, nadmořská výška, zeměpisná poloha, u významnějších míst i fotografie s podrobným textem, délky úseků, čísla silnic, čísla cyklotras, typy povrchů, turistické i cyklistické značení. Dále můžete sledovat sklon, povrch cesty, značení, souhrnnou délku stoupání a klesání, průměrný a maximální sklon stoupání a klesání, délku a procentní podíl různých povrchů cesty atd., u některých tras i obtížnost a doporučený typ vhodného kola. K tomu všemu si můžete vést deník tras a také zobrazit si statistiky ujetých kilometrů doplněné průměrnými rychlostmi.

Výškový profil, mapu, itinerář a statistiku lze vytisknout na tiskárně. Vytvořenou trasu můžete uložit na disk a kdykoli se k ní vrátit nebo ji můžete poslat e-mailem přátelům. Mapa a výškový profil mohou být exportovány do souborů BMP a JPG. Mapu, profil, itinerář a statistiku můžete exportovat do formátu HTML a uveřejnit je na svých internetových stránkách. Itinerář trasy lze exportovat do formátu CSV a použít jej např. do MS Excelu. Vygenerovnou trasu je možné také exportovat do formátů GPX, PLT a WPT a nahrát ji do navigačního přístroje GPS.

Pro výběr a plánování tras je také možné využít cyklomapy uveřejněné na internetu, ty však mají četná editační omezení. V programu Cyklotrasy např. nejste omezeni počtem míst, přes která chcete jet, průchozím místem může být nejen obec, ale i křižovatka, hrad, vrchol kopce, apod. Cestu můžete plánovat také po vozových cestách, lesních, polních a pěších stezkách, lanovkách nebo přívozem. Jakoukoli mapu můžete editovat, tj. přidávat nebo odstraňovat místa, cesty, objekty, fotografie a přidávat i vlastní texty k místům.

CT2

Samotný program, tj. program bez map, lze koupit za 189 Kč, každá mapa se dá zakoupit samostatně za 89 Kč. Přehled všech map je k dispozici a výběru na internetové stránce programu, kde se dají objednat a také stáhnout.

příloha_ovladnete_sva_data

Domovská stránka: http://www.cyklotrasy.info/index.php?stranka=uvod
Cena: 189 Kč
Hodnocení: 85 %
Klady: Bohaté možnosti zadání parametrů, spousty získaných užitečných informací, český produkt
Zápory: Žádné významné

Foto: Pixmac

Byl pro vás článek přínosný?