Hlavní navigace

Download Centrum - 12. týden

23. 3. 2010

Sdílet

I v roce 2010 pro vás v Download Centru každý týden testujeme dva nové programy z kategorie freeware a shareware, které vám mohou usnadnit život.

Address Organizer Deluxe 3.3 – komplexní správa kontaktů


AOD1Kanadská společnost PrimaSoft PC se specializuje na vývoj nástrojů pro správu databází se zaměřením jak na podniky, tak na domácí uživatele. Jedním z dlouhé řady jejích produktů je Address Organizer, program pro správu kontaktů a adres. Tento software představuje způsob, jak shromáždit a uspořádat kontaktní informace o osobách a institucích. Pomocí průvodců budete schopni vytvořit dokumenty, adresáře, zprávy, adresní štítky a dopisy. Počet adres, které můžete mít v databázi adresáře, není limitován.

Předností programu je jednak jednoduché, graficky příjemné uživatelské prostředí, které je přehledné a vede ke snadnému používání programu, jednak rychlý přístup k datům, a to jak při jejich prohlížení, tak pořízení. Vestavěný prohlížeč záznamů umožňuje prohlížet data v podstatě jakýmkoli způsobem. Přepnutím do tabulkového prohlížeče můžete prohlížet všechna data uspořádaná do řádků a sloupců jako tabulka.

Možnosti Address Organizeru jsou veliké. Jednou z nejvýznamnějších je schopnost vytvářet samostatné adresní databáze pro osobní, soukromé, obchodní a jiné typy kontaktů. Silné stránky představuje flexibilní vyhledávání, výkonný filtr a víceúrovňové řazení, což je sada vydatných pomocníků při vyhledávání a získávání informací. Asi nejzajímavější funkcí programu je Designer - pomocí něj můžete definovat a měnit strukturu vaší databáze. Umožní zadat do formuláře datová pole, která potřebujete pro získání kontaktních informací o osobách a institucích. Přímo z políčka e-mailové adresy spustíte interní poštovní klient, ve kterém můžete příslušnému kontaktu napsat a odeslat e-mail. Zprávy můžete také posílat na jednu nebo vybrané či všechny e-mailové adresy v adresáři.

Stejně tak můžete z políčka adresy URL otevřít příslušnou webovou stránku, z políčka telefonu vytočit telefonní číslo. Zajímavostí z výbavy funkcí programu je Web Ready. Ta dokáže zobrazit celý záznam ve formátu webové stránky (záložka View). Volbou záložky Browser si můžete přímo v okně programu prohlížet webovou stránku vybraného záznamu. Pomocí průvodce HTML můžete bez použití vnějšího editoru HTML převést data (text a grafika) do HTML stránky. Výkonná sada HTML formátovacích funkcí vám pomůže vytvořit  barevné, profesionálně vypadající webové katalogy, internetové obchody, inventáře, za použití různých fontů, doplněné grafikou, odkazy atd.

Address Organizer je dodáván s databází šablon, které jsou ihned připraveny k použití. Šablona v tomto programu je sestava datových polí libovolně uspořádaných ve formuláři. Datovými poli mohou být např. jméno a příjmení osoby nebo název instituce, poštovní adresa, e-mailová a webová adresa, telefonní čísla, připojené fotografie a poznámky atd. Tak si můžete vybrat šablonu, která obsaženými typy datových polí a jejich rozmístěním ve formuláři se nejvíce přibližuje vaší představě o šíři poskytování informací o vašich kontaktech. Nebude-li vyhovovat žádná z nabízených, můžete si vytvořit vlastní šablony podle vaší potřeby.

Všechny kontaktní údaje můžete s pomocí průvodce definovat a vytisknout jako seznam, osobní adresář, obchodní adresář, nebo jako telefonní seznam, adresy můžete tisknout i na obálky a na adresní štítky. Definovat můžete přitom barvu, velikost, okraje, grafiku, záhlaví, zápatí atd. Nastavení můžete uložit pro budoucí opětovné použití. Využít můžete také nabídky stovky předdefinovaných formátů a typů standardních adresních štítků.

Z dalších zajímavých funkcí můžeme jmenovat flexibilní hledání/nahrazení, vytváření souhrnů a grafů, export/import do/z textových a dBase souborů, bohatá obecná nastavení programu. Nastavit si můžete libovolnou velikost okna pro zobrazení dat, zvolit si typ písma, barvu a velikost pro různé prvky uživatelského rozhraní. Všechna nastavení jsou snadno přístupná z jediné stránky. Další je funkce zajišťující zálohování databáze: je to užitečná funkce, která vaše data ochrání před ztrátou či poškozením zálohováním, obnovováním a opravou datových souborů. Není nutné k tomu použít externí software. Své databáze můžete dokonce zálohovat na více médií. Address Organizer může pracovat v síti i v multi-uživatelských systémech.

Poslední verze přináší důležitou kompatibilitu programu s Windows 7. Pracuje ve všech verzích operačního systému Windows od 95 až po „sedmičky“.

AOD2

Domovská stránka:
http://www.primasoft.com
Hodnocení: 85 %
Cena: shareware 75 $
Klady: Schopnost vytvářet samostatné adresní databáze, uživatelská konfigurace adresních formulářů
Zápory: Absence podpory vícejazykových prostředí

příloha_ovladnete_sva_data

 



Easy Picture2Icon 3.0 – konvertor obrázků na ikony


EPIEasy Picture2Icon je jednoduchý nástroj umožňující změnit běžné digitální fotografie na ikonu Windows. Mnozí uživatelé mohou namítnout, že k tomu mohou použít běžné grafické editory. Mají pravdu, ale proč kvůli této jednoduché konverzi spouštět velkou aplikaci, když totéž zvládne Easy Picture2Icon daleko rychleji a snadněji. Jediné, co musí uživatel v Easy Picture2Icon pro konverzi udělat, je soubor s obrázkem načíst do okna programu a ikonu uložit. Program obrázek bleskově přepočítá a uloží jako ikonu ve standardním formátu ICO. Hotové ikony pak mají široké možnosti použití v počítači, např. jako náhrada zástupných ikon programů, standardních ikon složek, ikon nástrojových tlačítek apod.

Samozřejmě nejsou možnosti programu omezené na pouhé dva úkony, výběr a uložení souboru. K výbavě doplňkových funkcí a voleb Picture2Icon patří ještě výběr velikosti ikony (16x16, 32x32 nebo 48x48 pixelů), vytváření transparentních ikon (volba Transparent Color, kdy uživatel vybere z obrázku barvu, která bude v ikoně transparentní), a přizpůsobení obrázku změnou jeho velikosti buď ořezem (volba Cut Edges) nebo komprimací (volba Compress) tak, aby vyplnil čtvercový tvar ikony. Třetí volba Fit zajistí, že obdélníkový tvar obrázku zůstane v ikoně zachován.

Pro konverzi obrázků na ikony v programu Easy Picture2Icon je podporována většina běžných grafických formátů včetně BMP, GIF, JPEG, JPG a PNG.

V poslední verzi 3.0, která „přišla na svět“ letos v březnu, byla přidána kompatibilita s Windows 7, takže nyní je Easy Picture2Icon schopen pracovat v rozsahu Windows 98 až po „sedmičky“. Ke své činnosti ještě vyžaduje prostředí Microsoft. NET Framework, které lze bezplatně stáhnout ze stránek společnosti Microsoft.

Shrnutí: Easy Picture2Icon je povedený nástroj pro rychlou konverzi obrázků nebo digitálních fotografií do ikony Windows. Vzhledem k tomu, že není mnoho bezplatných programů v této kategorii, lze tento program rozhodně doporučit alespoň k vyzkoušení.

Domovská stránka: http://www.picture2icon.com
Hodnocení: 70 %
Cena: freeware (zdarma)
Klady: Jednoduchá a rychlá práce s programem
Zápory: Vzhledem ke svému účelu nelze do funkcí programu zasáhnout více uživatelsky

Byl pro vás článek přínosný?