Hlavní navigace

Dotyk budoucnosti? Osahali jsme si bezdrátový router TP-LINK Touch P5

15. 3. 2016

Sdílet

 Autor: TP-Link
Podíváme-li se na nabídku bezdrátových domácích routerů, v záplavě více či méně hranatých černých či stříbrných krabiček sem-tam vynikne neotřelý kousek.

Svým futuristickým provedením nás zaujal router s označením Touch P5, a to především jednou dosti neobvyklou vlastností – dotykovým displejem, který slouží k nastavení zařízení, ovládání sítě a zobrazení stavových informací.

Na trh jej dodává společnost TP-LINK, poměrně mladá, původem čínská firma, která se rychle vyšvihla mezi nejvýznamnější světové dodavatele především bezdrátových síťových prvků pro domácnosti a malé kanceláře. S inovacemi přichází na trh takřka neustále a jednou z nich je právě zmíněný dotykový displej.

TP-LINK Touch P5 je bezdrátový směrovač s vysokou propustností určený pro domácnosti či malé kanceláře. Dokáže připojit větší počet zařízení do rychlé bezdrátové sítě (celkem 1900 Gb/s) i místní metalické (100 Mb/s) prostřednictvím 4 LAN portů. Umožňuje i sdílení tiskárny a síťového disku jako centrálního úložiště dat. Lze jej využít jako router, opakovač signálu nebo přístupový bod.

TP-Link Touch P5

Vzhled

Jak jsme již zmínili, to, čím se Touch P5 skutečně odlišuje od konkurence, je rozměrný barevný dotykový displej s úhlopříčkou 4,3 palce a rozlišením 128 bodů na palec (ppi), který dominuje horní straně zařízení provedené ve vzoru drobné nepravidelné černo-šedé mozaiky. S ovládáním dotykem souvisí i nutnost umístit router na snadno dostupné místo, což je nejspíš důvod, proč designéři TP-LINKu věnovali vzhledu zařízení takovou péči. Celé zařízení totiž působí spíše jako solitérní doplněk interiéru nebo designové digitální hodiny (ty se na displeji zobrazují v klidovém režimu) než jako technické vybavení, které obvykle schováváme někam pod stůl nebo do kouta.

Na zadní straně nalezneme tři konektory pro odpojitelné antény, napájecí konektor, hlavní vypínač, jeden port USB 2.0, gigabitový WAN port, čtyři gigabitové Ethernetové LAN porty a tlačítko pro restart. Nenápadný port USB 3.0 je ukrytý zepředu přímo pod horní hranou zařízení.

TP-Link Touch P5

Displej a ovládání

Větší pohodlí u „obyčejného“ síťového prvku jsme dlouho nezažili. Ne že by standardní webová rozhraní různých výrobců (i TP-LINKu pro ostatní dosavadní zařízení) nebyla komfortní, ale ve srovnání s pár dotyky na displeji těžko obstojí. Ovládání routeru TP-LINK Touch P5 je zjednodušené na maximum. Pomocí dotykové obrazovky lze spravovat veškeré funkce, od počáteční konfigurace přes změnu hesla po nastavení rodičovské kontroly nebo oprávnění pro hosty.

Jako ochrana proti neoprávněnému přístupu je nutné vždy při vstupu do uživatelského prostředí zadat administrátorské heslo. Displej přehledně zobrazuje údaje o aktivních sítích (2,4 GHz, 5 GHz nebo obě), aktuální režim provozu (router, přístupový bod, opakovač signálu), datum a čas a počet připojených zařízení.

Pokud říkáme, že veškeré nastavení lze provést na displeji, neznamená to, že je tento způsob pro všechny účely ideální. Na složitější úlohy jako konfiguraci firewallu nebo otevření specifických portů jsme po frustrujícím boji nakonec rezignovali a raději je provedli z webového rozhraní na počítači. Ale třeba jsme jen neměli dostatek trpělivosti.

Anténní technologie

Touch P5 je vybaven třemi externími anténami. Designéři si jistě museli kousat prsty do krve, protože mnohem více by mu slušely integrované interní, ale samozřejmě by to bylo na úkor výkonu a tam TP-LINK kompromis zjevně udělat nechtěl. Anténní technologie má vedle výkonných zesilovačů i funkci směrování paprsku (tzv. beamforming), která lokalizuje koncové zařízení a soustředí signál jeho směrem, a to i pokud je v pohybu, což se hodí například u mobilních telefonů. Bohužel tato funkce nelze vypnout, takže není možné srovnat kvalitu připojení s ní a bez ní za jinak stejných podmínek.

TP-Link Touch P5

Rychlost připojení a konektivita

Wi‐Fi router TP-LINK Touch P5 podporuje (zatím) nejnovější standard 802.11ac. Pracuje zároveň ve dvou pásmech, a to maximální rychlostí 600 Mbit/s v pásmu 2,4 GHz a 1 300 Mbit/s v pásmu 5 GHz, přičemž zachovává kompatibilitu i se staršími zařízeními. Takové rychlosti připojení samozřejmě využije ten, kdo potřebuje provozovat datově náročné činnosti jako hraní moderních her po síti nebo streamování videa v HD nebo dokonce 4K kvalitě do více koncových zařízení zároveň. Přirozeně z domácího media serveru, protože průměrné připojení k internetu v našich krajích se stále ještě (bohužel) pohybuje v nižších desítkách megabitů.

Provoz lze ručně rozdělit mezi obě pásma, tedy nastavit, co bude jak rychle připojené. Do běžnějšího, podstatně vytíženějšího a tedy více zarušeného pásma 2,4 GHz lze vyčlenit nenáročné aplikace jako prohlížení webu nebo e-mail a zařízení s nižší prioritou, zatímco v dosud čistém pásmu 5 GHz mohou běžet zmíněné náročné aplikace.

Pro ty, kdo z nějakého důvodu nechtějí nebo nemohou provozovat bezdrátovou síť, případně volí smíšený provoz metalické i bezdrátové sítě nabízí Touch P5 celkem 4 standardní ethernetové porty RJ45 o rychlosti 100 Mb/s.

K routeru lze také připojit libovolnou tiskárnu pomocí USB portu a ta je potom dostupná všem uživatelům jako síťová, což může být výhodné s ohledem na přetrvávající cenový rozdíl mezi tiskárnami s podporou LAN a bez.

Vedle portu USB 2.0 je Touch P5 osazený i jedním portem standardu USB 3.0, k němuž lze připojit například externí disk, který bude sloužit jako sdílené síťové úložiště. Opět zde lze dosáhnout úspory oproti celému NASu.

 

Verdikt

Router TP-LINK Touch P5 vystupuje z řady. Nikoli nadprůměrnými parametry, ale svým konceptem dotykového zařízení, které zvládne ovládat skutečně každý i bez připojeného počítače. Nabízí přitom plnohodnotné funkce pro správu a zabezpečení, jaké nalézáme u zařízení vyšších kategorií. To vše za konkurenceschopnou cenu.

příloha_ovladnete_sva_data

Výhody

  • Jednoduché nastavení a ovládání pomocí dotykového displeje bez nutnosti použít obvyklé webové rozhraní

  • Celková přenosová rychlost 1,9 Gb/s stačí i na bezdrátové streamování 4K videa

  • „Připravený na budoucnost“ díky podpoře nejnovějšího standardu 802.11ac

  • Líbivý design

  • Příznivá cena

Nevýhody

  • Dotykové rozhraní nemusí vyhovovat každému

  • Design trochu kazí výrazné antény

  • Přidělování zařízení do jednotlivých frekvenčních pásem je nutné provádět ručně

Byl pro vás článek přínosný?