Hlavní navigace

Dostupný elegán

1. 12. 2007

Sdílet

Doba, kdy byly notebooky určeny jen pro vyvolené, je dávno pryč a přenosný počítač si dnes může pořídit praktic...


Doba, kdy byly notebooky určeny jen pro vyvolené, je dávno pryč a přenosný počítač si dnes může pořídit prakticky každý. A za rozumnou cenu lze získat nejen dobře vybavený, ale také dobře vypadající počítač, což je případ MSI EX600. Za nějakých 26 tisíc korun včetně daně získáte vybavený a nepřehlédnutelný notebook. Navíc ani velikost či váha 2,68 kg není u tohoto řešení překážkou přenášení, ač se jistě nejedná o mobilního favorita na cesty letadlem.
Co tedy uživatel za 26 tisíc dostane? Intel Core 2 Duo 1,5 GHz je slušný základ pro většinu aplikací, 2 GB RAM pro Windows Vista jsou ovšem nutnost. Nálepka Centrino Duo je zárukou, že v notebooku najdete jak procesor Intel, tak i zbytek „balíčku“ – čipset a kvalitní (ale hlavně kompatibilní) bezdrátovou kartu. Navíc je samozřejmostí i „kabelový“ gigabit. Disk se 160 GB patří k lepšímu standardu a dedikovanou grafiku nVidia 8400MG s podporou DirectX 10 ocení jistě nejen hráči či grafici. Široko¬úhlý displej spolu s dobrým ozvučením láká ke sledování filmů. Nechybí ani „vychytávky“ jako je podsvícené logo MSI na víku displeje ve stylu notebooků Apple.
Celkově na nás udělalo MSI EX600 dobrý dojem, kdy výkon odpovídá použitým komponentám. Díky metalízové barvě EX600 přitahuje pohledy a uživatel zakusí pocity, které by měl při pořízení dražšího notebooku. Pochvalu z větší části zaslouží i klávesnice. Do notebooku se totiž podařilo vměstnat i numerický blok, což ocení každý, kdo pracuje často s čísly. Navíc jde z větší části o fullsize NumPad. Integrace se však neobešla bez obětí – některé klávesy (kurzorové, Enter, Backspace, Shift atp.) prodělaly dietu a jsou menší. Větší problém bude uživateli spíše činit prohození kláves Ctrl a Fn, které je zpočátku k vzteku, ale najdete ho i u Lenova.
Samozřejmě nechybí ani programovatelná tlačítka nebo dvouvrstvá vypalovačka. Konektory pro audio jsou umístěny na čelní straně. Trochu nám vadilo větší zahřívání na pravém palmrestu a slabá ochrana víka notebooku – je třeba s tím počítat a víko nevystavovat velkému tlaku.
Čím notebook jistě zaujme, je velmi slušný počet rozhraní – 4× USB, IEE1394, VGA a S-Video se určitě bude hodit. Nechybí ani čtečka paměťových karet 4 v 1 nebo integrovaná 1,3Mpx kamerka nejen pro příznivce Skype. Pro komunikaci ještě můžete využít Bluetooth či mikrofon, který u levnějších notebooků často chybí. Vytknuli bychom podporu pouze staršího standardu PCMCIA, resp. PC Card – PCIe se bude do budoucna jistě hodit. 7 0598/TJi

Verdikt

Hledáte stylový a dobře vybavený notebook za rozumnou sumu? Pak je MSI EX600 dobrou volbou. Dvoujádrový procesor poskytuje dostatečný výkon a dedikovaná grafika s podporou DX10 se bude také hodit. Méně náročné hry MSI rozhodně problémy dělat nebudou. Skoro nás napadá heslo: za málo peněz hodně muziky. Vytknout lze tak jen menší ochranu displeje a větší zahřívání v oblasti rukou.

MicroStar EX600 YA Edition

CPU: MSI EX600 YA Edition
Čipset: Intel Core 2 Duo T5250, 1,5 GHz
Intel Crestline-PM PM965 RAM: 2 048 MB DDR2
Grafická karta: nVidia GeForce 8400M G 256 MB
HDD: 160 GB
Displej: 15,4 ", 1 280 × 800
Wi-Fi: Intel Wireless WiFi Link 4965AGN
Rozměry:
358 × 259 × 330 mm
Hmotnost: 2,6 kg
Záruka: 2 roky
Výkon: 71 (SYSMark 2007)
Klady: cena, výkon, NumPad
Zápory: větší zahřívání,
méně odolné víko
Cena vč. DPH: 26 200?Kč
www.penta.cz
Hodnocení: 4

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku