Hlavní navigace

Dostaňte z Firefoxu 4 maximum - 1.díl

8. 5. 2011

Sdílet

V tomto článku vám ve 14 krocích nabízíme jednoduchého průvodce, který vás seznámí s těmi nejlepšími funkcemi a vlastnostmi ze staré i nové verze Firefoxu 4.

Ať již v práci nebo doma, pro většinu z nás je dnes přístup na web naprostou samozřejmostí. A nejen to, většinou už se tato samozřejmost stává doslova nutností. V celé řadě případů jsme na webu natolik závislí, že kdyby byť jen jediný den nefungoval, nemohli bychom pracovat, ani provádět žádné další činnosti, které jsou zkrátka závislé na přístupu do online světa.

Asi nejvýznamnějším nástrojem pro přístup na web je internetový prohlížeč. Pětice nejvýznamnějších internetových prohlížečů - Microsoft Internet Explorer, Google Chrome, Apple Safari, Opera a Mozilla Firefox, se neustále navzájem doslova předhánějí v tom, který bude rychlejší, snáze ovladatelný a který nabídne bohatší paletu funkcí. V poslední době prošel nejvýraznější proměnou Internet Explorer od Microsoftu, jež se dočkal své deváté verze, a Firefox od Mozilly, jež se přehoupl do čtvrté generace. Tipy a triky pro devátou verzi Internet Exploreru jsme váš již přinesli, nyní přichází na řadu nová generace Firefoxu.

Příznivci Firefoxu čekali na výraznější aktualizaci svého oblíbeného prohlížeče poměrně dlouho, vždyť verze 3.6 se objevila už v lednu 2010. Mimochodem až s touto nejnovější verzí Firefoxu 4 přišel tým Mozilly s první finální verzí určenou pro Google Android a Maemo - platformu firmy Nokia.

Čtvrtá generace Firefoxu

Firefox 4 představuje zásadní proměnu oblíbeného internetového prohlížeče. Za uvedením této verze se skrývá obrovské množství práce s cílem vytvořit ještě rychlejší internetový prohlížeč, a to jak ve smyslu vlastností a funkcí, které nejsou na první pohled vidět, tak ve smyslu uživatelské přívětivosti. Každá změna, kterou vývojářský tým Mozilly provedl, byla provedena s ohledem na pružnost, jednoduchost a efektivitu při brouzdání na internetu.

Řada proměn se pak snaží reagovat na naši závislost na webu v běžném životě. Vždyť většina z nás používá internetový prohlížeč i pro komunikaci na webu, a to ať už se jedná o webové rozhraní elektronické pošty, Twitter nebo Facebook. Stále větší popularitě se těší i webové aplikace pro vlastní tvorbu, kam řadíme například online nástroj Google Docs. Tyto aplikace rovněž pracují v prostředí internetového prohlížeče a používají je zejména ti uživatelé, kteří potřebují pracovat všude, kde se právě nachází.

Další změny v prohlížeči se pak týkají správy veškerých otevřených stránek, manipulace s doplňky, synchronizace údajů nalezených při prohlížení webů mezi počítači, ochrany osobních údajů a možností využívání nejnovějších technologií, jakou je například HTML 5.

V tomto článku vám ve 14 krocích nabízíme jednoduchého průvodce, který vás seznámí s těmi nejlepšími funkcemi a vlastnostmi ze staré i nové verze Firefoxu 4.

 

Krok 1.

Přesuňte se na internetovou adresu mozilla.org a prostřednictvím tlačítka Get Firefox a následně Firefox 4 Stáhnout zdarma si stáhněte internetový prohlížeč. Po dokončení stahování spusťte instalaci Firefoxu 4 a po jejím dokončení otevřete Firefox 4. Instalační program se vás následně zeptá, zdali chcete ze svého výchozího prohlížeče importovat nastavení, záložky, historii, hesla a další data.

Firefox 4

Krok 2.

Asi první věcí, které si po spuštění nové verze Firefoxu všimnete, je velmi jednoduché rozhraní. Nenajdete zde například žádný panel nabídek. Namísto nich se u horního okraje okna nachází záložky a panel Adresa je umístěn s polem pro vyhledávání na internetu až pod nimi. Výsledkem je daleko větší prostor pro zobrazení obsahu internetových stránek.

Firefox 4

Krok 3.

Pokud stále chcete ve Firefoxu používat panel nabídek, stiskněte klávesu Alt. Panel nabídek se objeví v horní části okna aplikace, přesně nad řádkem se záložkami. Pomocí tohoto panelu se pak dostanete ke svým starým dobrým položkám Soubor, Úpravy, Zobrazení, Historie, Záložky, Nástroje a Nápověda. Přitom se vám zde nabídne daleko více možností než při použití rozbalovací nabídky.

Firefox 4

Krok 4.

Ve standardním nastavení tlačítko Firefox nahrazuje panel nabídek. Toto tlačítko naleznete v levém horním okraji okna. Po klepnutí na něj se zobrazí rozbalovací nabídka s nejčastěji používanými položkami, například Nový panel, Spustit anonymní prohlížení, Uložit stránku jako, Tisk a Celá obrazovka. Některé položky v seznamu mají v sobě vnořené další položky.

Firefox 4¨

příloha_ovladnete_sva_data

 

Zbývajících 10 kroků společně podstoupíme příští týden.

Byl pro vás článek přínosný?