Hlavní navigace

Doporučuje devět z deseti ufonů!

8. 11. 2008

Sdílet

Co? No přeci mimozemský chladič na procesory. Tak by se dal s nadsázkou označit chladič pro milovníky netradičních tvarů s příznačným názvem GlacialTech UFO.

To, že je chladič UFO V51 od společnosti GlacialTech opravdu více než netradiční, už jste nejspíše poznali sami z fotografií, a tak se pojďme podívat, jak to celé vlastně funguje.

Nejedná se o nic složitého. Teplo od procesoru jde napřed na maličký heatsink, kde se však příliš neochladí, a tak jde přes čtveřici heatpipes dále - do největší části chladiče. Tam se teplo znovu rozvádí, tentokrát už na velká žebra, jež profukují dva ventilátory, trochu neprakticky však směrem do desky. Ventilátory jsou obráceny k sobě, a tak jeden z nich vzduch do chladiče fouká a druhý jej následně vyfukuje směrem do desky. Celý chladič je však různě zakrytován a i samotný název výrobce dává znát, že se jedná o trochu extravagantní kus hardware.

Vraťme se však ještě zpět k ventilátorům. Oba mají průměr 92mm a díky termoregulaci mění plynule své otáčky mezi 800 a 2500 za minutu. Jistě vás také potěší, že novinku osadíte i na nové procesory Core i7, které Intel oficiálně představil v pondělí. Dále lze chladič použít i na současné Core 2 procesory od Intelu a všechny Athlony a Phenomy od AMD (dokonce je kompatibilní i se socketem F pro Opterony). Cenu ani dostupnost výrobce dosud neoznámil.

- - Tomáš Šulc

příloha_ovladnete_sva_data

Byl pro vás článek přínosný?