Hlavní navigace

Doplňky pro Excel: vyhledejte si ty nejužitečnější - 2.díl

21. 3. 2019

Sdílet

 Autor: (c) Dmitri Mikitenko - Fotolia.com
Vybrali jsme pro vás některé oblíbené doplňky, abyste si je vyzkoušeli. Některé jsou dokonce i zdarma.

Předcházející díl

 

Doplňky (anglicky Add-Ins) pro MS Excel je možné přirovnat k aplikacím pro smartphony nebo k zásuvným modulům programů pro práci s počítačovou grafikou. Jedná se o samostatné aplikace napsané programátory nezávislými na autorovi programu pro práci s počítačovou grafikou. Tyto aplikace tedy vlastně poskytují pokročilé nástroje pro hlavní program. Existují doplňky pro Word, PowerPoint a celou řadu dalších často používaných programů. Naprostá většina doplňků je k dispozici zdarma, popřípadě za minimální poplatek a obecně pro ně platí, že v počítač po svém spuštění zabírají minimum paměti.

Ověřte si, které doplňky již v počítači máte

1. Chcete-li zjistit, které doplňky již v počítači máte, pak v Excelu klepněte do nabídky Soubor > Možnosti > Doplňky. Jakmile se zobrazí okno Umožňuje zobrazení a správu doplňků pro Microsoft Office, povšimněte si, že Excel zobrazí v horní části aktivní doplňky a ve spodní části okna ty neaktivní.

2. Obecně platí, že aktivní doplňky se zobrazují kdekoliv v pásu karet. Pokud tomu tak není (popřípadě pokud se váš doplněk vůbec v seznamu aktivních doplňků nezobrazí), pak je třeba znovu zobrazit výše zmiňované okno Umožňuje zobrazení a správu doplňků pro Microsoft Office. Ve spodní části okna vyhledejte rozevírací nabídku Spravovat:, v ní v tomto případě vyberte položku Doplňky Excelu a následně stiskněte tlačítko Přejít.

3. Zobrazí se dialogové okno Doplňky, kde v seznamu Dostupné doplňky povolte všechny doplňky, které chcete používat, a následně stiskněte tlačítko OK.

4. Pokud je váš doplněk ve formátu souboru COM, pak z rozevírací nabídky Spravovat: vyberte položku Doplňky modelu COM a poté opět stiskněte tlačítko Přejít.

5. Tentokrát se zobrazí dialogové okno Doplňky modelu COM, v němž v seznamu Dostupné doplňky povolte všechny doplňky modelu COM, které chcete používat, a následně stiskněte tlačítko OK.

Seznam doplňků v dialogovém okně, které lze zobrazit klepnutím na položku Doplňky v okně Možnosti aplikace Excel

Poznámka: Volba Doplňky, která se nachází ve spodní části dialogového okna Možnosti aplikace Excel, zobrazuje pouze doplňky, které se dodávají jako součást programu MS Excel (příkladem za všechny budiž třeba doplněk Adobe Acrobat PDF). Toto dialogové okno můžete upravit pomocí jiného doplňku s názvem Add-in Express, popřípadě pomocí programovacího jazyka Visual Basic.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?