Hlavní navigace

Domácí kino ve vysokém rozlišení

1. 12. 2006

Sdílet

LCD projektor Hitachi PJ-TX300 černý švihák s kvalitním obrazem a zajímavou cenou Společnost Hitachi se do pově...


LCD projektor Hitachi PJ-TX300 černý švihák s kvalitním obrazem a zajímavou cenou


Společnost Hitachi se do povědomí spotřebitelů na našem trhu zapsala nejen výrobou harddisků s kolmým zápisem dat či vytvořením slavného MicroDrivu, ale také kvalitními tenkými televizory a především LCD projektory. Model PJ-TX100, určený pro domácí kino, ještě žádné velké pozdvižení nezpůsobil, ale PJ-TX200 uvedený na začátku tohoto roku už ano. Celá řada ocenění a vítězství v testech v internetových i papírových časopisech na celém světě už přece jen něco znamenají. PJ-TX200 se vyznačoval několika zásadními prvky. Za prvé se pyšnil označením HD Ready, tudíž disponoval rozlišením 1 280 x
x 720 (720p), rozhraním HDMI pro přenos HD videa i zvuku, systémem tří LCD, schopností zobrazit až jednu miliardu barev ve finále nabízel úžasný obraz při pořizovací ceně, začínající v době uvedení někde na šedesáti tisících.
Jeho nástupce, model PJ-TX300, který se do obchodů dostal někdy začátkem října, vzbudil proto velký zájem. Jeho cenovka měla totiž už při zahájení prodeje na sobě napsanou sumu pohybující se okolo šestatřiceti tisíc korun s daní (reálná cena na internetu, nikoliv doporučená). To je prosím suma, za kterou se nyní vyprodává i PJ-TX200. Řada zájemců očekávající další snížení ceny tohoto modelu proto hned sáhla po novince. Hitachi se zkrátka hned na počátku postaralo o úspěch své nové vlajkové lodi na poli projektorů pro domácí kino.
Nyní se asi ptáte, v čem se třístovka liší od slavné dvoustovky. Základní a z technického hlediska nedůležitá je změna barvy. Místo stříbrné zvolili tentokrát v japonské společnosti lesklou černou, která se k projektoru dokonale hodí. Je pravda, že v době, kdy trhu vládne stříbrná, to může působit jako zvláštní krok, ale vězte, že ani se stříbrnými reproduktory nebude tento cvalík vypadat špatně. Pouzdro jeho objektivu je laděno do stříbrné a navíc projektor není tak na očích jako třeba televize.
V technických specifikacích jako takových příliš změn nenaleznete. Nativní rozlišení je širokoúhlých 1 280 x 720, v nitru přístroje jsou stále tři LCD TFT panely o velikosti 0,7", optika Super Focus ED x 4, projektor pracuje s desetibitovým zpracováním barev, jak tomu bylo u PJ-TX300. Jediným zásadním rozdílem je proto vyšší kontrast. Místo 7 000 : 1 nabízí tento model 10 000 : 1. Nějaký omračující rozdíl v kvalitě obrazu však viditelný není a v tomto případě trošku podezříváme Hitachi, že si pouze hraje v teoretické rovině s čísly. Na druhou stranu byla cena stanovena na stejnou úroveň, na níž se nachází PJ-TX200, takže výtka, že z nás výrobce tahá peníze navíc jen kvůli pozměněné barvě šasi, tentokrát neplatí.
Jelikož na našem trhu zatím nejsou Blu-ray a HD DVD přehrávače, ani filmové tituly ve vysokém rozlišení, budete si muset vystačit s DVD, které vám však neumožňuje plně využít kvalit tohoto kousku. Pokud patříte mezi zkušené internetové uživatele, jistě vám neuniklo, že na síti lze nalézt desítky celovečerních filmů a seriálů v plné HDTV kvalitě. Jedná se o nahrávky z amerického i evropského vysílání. Nebudeme vám tvrdit, že jejich stažením neporušujete autorská práva, ale realita je prostě taková, že videosoubory ve vysokém rozlišení se sehnat dají. Pokud se nechcete pouštět do něčeho na hraně zákona, můžete si například ze stránek Microsoftu stáhnout ukázky filmů či přírodopisných pořadů v rozlišení 720p i 1 080p a vyzkoušet tak kvality tohoto projektoru. HD video v jeho podání vypadá opravdu skvostně. Počítejte ovšem s tím, že pro přehrání budete potřebovat výkonnější počítač, schopný v reálném čase vykreslovat všechny framy, z nichž se obraz skládá. Současně není určitě od věci připojit projektor k počítači přes HDMI. K tomu budete potřebovat DVI-D kabel s redukcí na HDMI či kabel, který má na jednom konci DVI a na druhém HDMI. Pro funkční spojení je však ještě nutné vlastnit grafickou kartu s DVI s HDCP ochranou. Jinak musíte projektor připojit k počítači přes VGA.
Hitachi PJ-TX300 je velmi povedený projektor s kvalitním obrazem, množstvím video vstupů a elegantním designem. Od PJ-TX200 se v kvalitě obrazu dramaticky neliší, takže záleží spíše na vás, zda upřednostníte stříbrnou dvoustovku či černou třístovku. Lampu používají oba stejnou, její výdrž v běžném režimu projekce činí kolem dvou tisíc hodin a její cena je příjemně nízká (zhruba pět tisíc). Ani samotný projektor vzhledem ke kvalitě obrazu nestojí nijak mnoho. Ve své cenové kategorie je opravdovou špičkou.

Hitachi PJ-TX300

HD Ready
kvalita obrazu
design
žádné velké změny oproti PJ-TX200
Cena vč. DPH: 49 990 Kč
K testu zapůjčila firma: Hitachi,
www.hitachi-ee.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku