Hlavní navigace

Dokonalý a ještě dokonalejší

1. 1. 2008

Sdílet

Společnost Nokia uvedla na předvánoční trh vylepšenou verzi své vlajkové lodi, modelu N95. Jak jsme vám prozradili ...


Společnost Nokia uvedla na předvánoční trh vylepšenou verzi své vlajkové lodi, modelu N95. Jak jsme vám prozradili v recenzi z letního dvojčísla, N95 patří mezi ukázku skloubení nejlepších současných mobilních funkcí do jednoho supermoderního přístroje. Ani na první pohled dokonalý telefon se ovšem nedokázal vyvarovat některých nepříjemných chyb, které nyní odstraňuje nová verze N95 8 GB.
Mezi nejvíce kritizované nedostatky původní N95 patří malá výdrž baterie. V tomto směru zapracovali tvůrci na kapacitě baterie a původních 900 mAh zvýšili na 1 200 mAh. Nicméně současně s tím zvětšili také displej, a proto se reálná výdrž nezvýší až tak markantně – při běžném provozu se baterie vybije zhruba za tři dny. Větší displej a baterie zapříčinily nutnou změnu konstrukce, která přináší jednu nepříjemnou věc – z čočky fotoaparátu na zadní straně zmizela aktivní krytka, což je u pětimegapixelového přístroje mírně řečeno zarážející. Další zásadní změnu oproti původnímu modelu přináší velikost paměti telefonu. Nová verze nabízí 100 MB vnitřní paměti a 8 GB rychlé flash paměti, která slouží jako úložiště vašich multimediálních souborů. Obrovský vnitřní úložný prostor je ovšem přidán na úkor slotu pro paměťové karty, jenž úplně chybí.
Drobné změny lze zaznamenat i v celkovém designu. Přístroj je tentokrát navržen v decentní černé barvě s příjemným soft touch povrchem na spodní straně. Na přední straně hraje opět dominantní roli obrovský displej, zvětšený z původních 2,5 " na 2,8 ", ovšem při zachování stejného QVGA rozlišení. Blok funkčních kláves pod displejem se musel o něco zúžit, což působí elegantněji, ovšem za cenu horšího nahmátnutí kláves menu a rychlého přístupu k multimé­diím. Blok alfanumerických kláves, který se objeví po horním vysunutí předního panelu, zůstal totožný, lehce se změnil pouze sloupek kláves pro ovládání přehrávače, jenž se ukáže po dolním vysunutí – tentokrát jsou tlačítka hmatem dobře rozlišitelná. Velké rozměry (99 × 53 × 21?mm) zůstaly nezměněny, hmotnost stoupla o 8?g (na 128 g). Zachována zůstala kamerka pro videohovory na přední straně, stereofonní reproduktory, zdířka pro 3,5mm jack i tlačítka fotoaparátu a přehrávače.
I tentokrát se vám dostane do rukou smartphone s operačním systémem Symbian 9.2 a prostředím S60 3rd Edition (Feature Pack 1). Znamená to tedy nejen přítomnost multimediálních, ale rovněž kancelářských aplikací, jako je QuickOffice, Adobe PDF nebo Zip. Operační systém rovněž umožňuje aplikovat plnohodnotný GPS navigační systém. Citlivost čipu dobře zvládá navigaci na silnicích, ovšem na geo­cashing někde v lese radši rychle zapomeňte. Připojení k satelitu a určování základních navigačních parametrů zajišťuje aplikace GPS data, program Mapy pak umožní prohlížet mapy České republiky i zahraničí – aktuální části se nicméně stahují z internetu, proto je dobré si mapové podklady ručně nahrát do mobilu příslušnou utilitou. Hlasovou navigaci je nutné dokoupit.
Nový model nabízí rovněž kvalitní 5MPx fotoaparát Carl Zeiss, který díky široké nabídce funkcí představuje v mobilním segmentu absolutní špičku. Novinkou u N95 8 GB je přidání herní platformy N-gage, jejíž kvality si můžete ověřit na dvou demoverzích. Plné hry, stejně jako třeba hudbu, lze zakoupit ve speciálním virtuálním Nokia shopu. V datové oblasti telefon nabízí veškeré druhy přenosů, včetně užitečného Wi-Fi. Samozřejmostí je kvalitní internetový prohlížeč a e-mailový klient. Multimediální přehrávač, který si poradí s běžnými hudebními formáty (MP3) i videoformáty MPEG-4, 3GP nebo RealVideo, si můžete vyzkoušet třeba na přibaleném filmu Spider-Man 3. Nokii N95 8 GB tak v podstatě nechybí nic z toho, co současné mobilní technologie nabízejí. Díky vysoké ceně však tento telefon ocení asi jen zapálení techničtí hračičkové.

Verdikt:

Nová Nokia je ukázkou nejmodernějších mobilních technologií i vynikajícím kapesním multimediálním přehrávačem. Škoda jen ceny a někdy možná až zbytečně složitého ovládání, které pramení z nepřeberné řady nabízených funkcí.

Nokia N95 8 GB

8GB vnitřní flash paměť,
GPS navigace, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, Wi-Fi, videohovory, 5Mpx fotoaparát, aktivní TFT displej (2,8 ") s rozlišením 240 × 320 bodů, Symbian 9.2, pohotovostní doba až 280 hod., doba hovoru až 300 min.
Klady: 8GB paměť, Wi-Fi, GPS, 5Mpx fotoaparát, displej, Symbian
Zápory: cena, nemá kryt ­fotoaparátu
Cena vč. DPH: 19 900?Kč
Zapůjčil: Nokia ČR,
www.nokia.cz
Hodnocení: 4,5

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku