Hlavní navigace

Dočkali jsme se: AMD uvádí firemní čipset AMD 690

28. 2. 2007

Sdílet

Nová čipová sada v barvách AMD. Konečně je k dispozici celá platforma procesoru a čipsetu, která "zeleným" dlouho chyběla. Ti tak již bez větších problémů mohou konkurovat společnosti Intel a její platformě.

Nová čipová sada v barvách AMD. Konečně je k dispozici celá platforma procesoru a čipsetu, která "zeleným" dlouho chyběla


Právě dnes uvádí společnost AMD na trh sérii nových čipových sad AMD 690. Že se jedná o přelomový počin nemusí být hned na první pohled patrné, ale znalí vědí: čipová sada samotné společnosti AMD se neukázala na veřejnosti již dobrých několik let – celou tu dobu využívalo AMD pouze čipsetů třetích stran. AMD 690 je tak prvním hmatatelným přínosem pohlcení kanadské ATI společností AMD a díky tomu může konečně AMD nabízet svým zákazníkům plnohodnotnou platformu postavenou pouze na firemní technologii.



Poslední únorový den roku 2007 byl tím, kdy byly uvedeny rovnou dvě verze čipových sad AMD 690. Tento čipset najde využití jako u desktopových stanic, kde je prezentován jako zástupce střední a nižší třídy (neboť high-end zastává stále starší ATI Express 3200 CrossFire), své uplatnění AMD 690 nalezne samozřejmě i v mobilní sféře, pro kterou se stane stěžejním produktem. Čipset je uváděn ve dvou variantách - 690V jako levnější a méně vybavený model, 690G pak jako plnohodnotný model. Oba čipsety jsou vybaveny integrovanou grafickou kartou, postavenou na bázi Radeon 1x00, podporují tedy všechny důležité funkce jako externí grafické adaptéry. Mezi ně patří jednoznačně podpora AVIVO (možnost dekódování a zobrazení videa ve vysokém rozlišení ve formátech H.264 a VC-1), rozhraní DirectX 9.0c a s tím související technologie jako Shader Model 3.0, HDR a OpenGL 2.0, zaručující také podporu Windows Vista Premium. Integrovaný grafický adaptér pak má obsahovat čtyři pixel a čtyři vertex pipelines a má být podle vyjádření AMD nejvýkonnějším integrovaným řešením co se 3D výkonu a možností dekódování týká. V těchto oblastech by měl porazit jak čipovou sadu společnosti Intel G965, tak i připravovanou nForce 630a s GeForce 7050.

K dalším vlastnostem čipové sady patří podpora dvou výstupu pro zobrazovače signálu prezentované digitálními výstupy DVI a HDMI (samozřejmě s plnou podporou HDCP), v prezentacích společnosti AMD se objevuje taktéž HD televizní výstup. Jedním z mála rozdílů mezi oběma představenými čipsety je právě podpora/absence DVI/HDMI konektoru na základní desce, 690V budou chybět digitální výstupy. Zajímavostí je i to, že integrovaná grafická karta zvládne obsloužit dva displeje zcela nezávisle. Navíc pokud se rozhodnete osadit externí grafický adaptér, interní grafika se nevypne a zůstane aktivní, z čehož plyne maximální podpora až čtyř obrazových výstupů.



Čipset je rozdělen na dvě části – severní můstek RS690 propojený sběrnicí Hyper-Transport s procesorem, operační pamětí a nabízející připojení ke sběrnici PCI Express x16 pro grafickou kartu a PCIe x1 pro rozšiřující komponenty. Jižní můstek (náš starý známý SB600) pak bude mít na starost komunikaci s deseti porty rychlého rozhraní USB 2.0, čtyřmi Serial ATA 3 Gb/s a jedním řadiče PATA 100/133. Zajišťovat také bude připojení starší sběrnice PCI.

Jako u všech čipových sad pro procesory AMD i tato neobsahuje řadič paměti, neboť ten je umístěn uvnitř procesorů. A když jsme u CPU jednotek – čipové sady AMD 690V a G plně podporují všechny dostupné modely určené pro patici AM2, počínaje od low-endových Sempronů až po nejvýkonnější dvoujádrové modely Athlon 64 X2.

Dosud nezmíněnou výhodou oproti konkurenci by měla být minimální spotřeba čipové sady, o mnoho nižší nežli její předchůdci ATI.

Dostupnost nových čipsetů a základních desek na nich postavených se očekává v průběhu nejbližších týdnů, jednou z prvních představených byly i dva modely společnosti MSI. Ostatní výrobci se však přidají vzápětí a tak čekáme záplavu tiskových zpráv od takových značek jako je Gigabyte, Foxconn nebo Asus. Ceny základních desek by se měly pohybovat výrazně pod úrovní srovnatelně vybavených modelů s G965 čipsety.

Poznámka redakce: Tak jsme se přeci jen dočkali. To, oč zřejmě šlo ve spojení obou gigantů AMD a ATI nejvíce, je konečně na světě – ucelená platforma firmy AMD, jež může plnohodnotně konkurovat nabídce Intel. AMD totiž už má jak procesor, tak i vlastní čipové sady s logem AMD (i když je na nich stále stín rudé barvy ATI …), navíc k tomu nabízí i externí grafické adaptéry ATI Radeon, vyplňující oblast od těch nejvýkonnějších až po ty low-end. Tím se, alespoň prozatím, Intel pyšnit nemůže.

V následujících měsících tedy očekáváme nově rozpoutanou válku mezi Intelem a AMD. Nyní již mezi sebou nebudou válčit osamocené procesory, ale na řadu přicházejí platformy jako takové (tedy spojení procesoru a základní desky, nejlépe s integrovaným grafickým adaptérem), ve kterém chce společnost AMD zaujmout nižšími pořizovacími náklady a minimálně tak dorovnat výkonnostní náskok Core 2 Duo. Předběžně to vypadá, že za cenu základní desky a procesoru Intel Core 2 Duo E6300 bude možné pořídit motherboard s AMD 690G spolu s procesorem AMD Athlon 64 X2 5200+, který je podle prvních testů důstojným konkurentem výše zmíněného CPU Intel.

Více informací o představených čipových sadách AMD 690 spolu s prvními testy naleznete v následujícím tištěném čísle 04/2007 časopisu PCWORLD a detailní rozebrání základních desek několika výrobců osazených AMD 690V/G čekejte ve vydání 05/2007.

Osobně nejsme zvědaví jen na výkon čipové sady a její vlastnosti, ale také na její spotřebu. Zajímá nás, zda na její chlazení bude stačit proklamovaný malý pasivní chladič). Stejně zajímavé bude sledovat výkon integrovaného grafického adaptéru, stabilitu a spolehlivost. Na test v současnosti máme motherboard MSI K9AGM2-FIH s procesorem AMD Athlon 64 X2 5200+.

Zdroj a obrázky: Advanced Micro Devices

- - Petr Matuška

příloha_ovladnete_sva_data

Byl pro vás článek přínosný?