Hlavní navigace

Do třetice všeho dobrého

1. 5. 2006

Sdílet

M-CODY MX700 povedený multimediální přehrávač s bohatou funkční výbavou Nástup značky M-CODY na český trh ...


M-CODY MX700 povedený multimediální přehrávač s bohatou funkční výbavou


Nástup značky M-CODY na český trh nebyl zpočátku nijak razantní, neboť ji před Vánoci zastupoval jenom jeden jediný model. Byl to MX400, jehož test naleznete v únorovém čísle PC WORLDu. Následoval levnější MX300, jemuž jsme se podívali na zoubek v dubnovém čísle. Nyní se nám dostal do rukou další přehrávač z dílny společnosti Median, je jím M-CODY MX700.
Přehrávač, který se prodává buď ve stříbrné (512 MB) nebo černé (1 GB) barvě, má zaoblené tvary a je jakousi směskou mezi předchozími dvěma modely. Přední straně dominuje TFT displej s úhlopříčkou 1,1" (128 x 128 bodů), schopný zobrazit 65 tisíc barev. V této oblasti si sedmistovka oproti čtyřstovce pohoršila, protože starší model měl displej s 262 tisíci barev. LCD panel sám o sobě je ale u MX700 zjevně kvalitnější a ještě o něco jemnější, takže ve finále na něm není omezenější barevná škála znát.
Ovládání je tentokrát řešeno pomocí tradičního kruhu s pěti tlačítky (další tři ovládací prvky jsou umístěny na pravé straně přehrávače) a zdá se, že tato oblast je pro M-CODY asi zakletá. Tlačítka sice nejsou malá jako u MX400, ale kruh je umístěn příliš blízko dolní hrany a palec je nutné při práci s tímto drobkem hodně ohnout, což není nijak příjemné.
Jelikož se přehrávač přihlásí jako externí disk, nepředstavuje kopírování hudby problém. Díky integraci praktického plochého USB konektoru je možné MX700 používat i jako flash disk pro jakákoliv data. Přenos souborů probíhá rychlostí kolem 4 MB/s.
Nyní k formátům, které přehrávač podporuje. V oblasti hudby, respektive zvuku jsou to MP3, WMA, OGG, ASF a WAV. Jelikož se jedná o multimediální player, zvládá i video (je ho nutné transkódovat), obrázky v JPEG či textové soubory. Samozřejmostí je FM tuner a nahrávání (hlas, rádio, line-in). Již tradiční specialitkou M-CODY je funkce dálkového ovladače, nechybí ani nějaká ta hra. Za mnohem důležitější vychytávku ovšem považujeme možnost využít linkový vstup jako druhý sluchátkový výstup. Maličkost, kterou na cestách ve dvou rozhodně oceníte, neboť v tomto případě není kvalita zvuku degradována jako při použití rozdvojky na jednom výstupu. Hochy z Medianu musíme pochválit i za firmware. Takto přehledné menu jsme dlouho neviděli zorientovali jsme se v něm doslova během několika vteřin. Základní nabídka je řešena tradičně pomocí ikonek vyjíždějících z levé strany obrazovky, ale pochvalu zaslouží hlavně nastavení. V něm je na displeji zobrazována vždy sada ikon, logicky a přehledně seřazených ve dvou řadách.
Na jedno nabití (přes USB) by měl při přehrávání hudby přístroj vydržet nějakých 24 hodin. Naše zkušenosti hovoří spíše o dvaceti hodinách, ale záleží na používání displeje. Pokud si budete pouštět video či prohlížet desítky fotek, výdrž baterie je samozřejmě mnohem menší.
Koupit či nekoupit? Klasická otázka, na kterou dnes máme zcela jednoznačnou odpověď koupit. MX700 posouvá M-CODY zase o krůček dál a je zatím nejpovedenějším přehrávačem této značky. Nám se zalíbil především díky bohaté funkční výbavě a přehlednému menu.

M-CODY MX700

pěkný design
propracované funkce
dva sluchátkové výstupy
velmi přehledné menu
Cena vč.DPH: 4 290 Kč (512 MB), 5 390 Kč (1 GB)
K testu zapůjčila firma: HBC Europe, s. r. o., www.mcody.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku