Hlavní navigace

Díky užitečné aplikaci poznáte jakoukoliv rostlinu

7. 7. 2022

Sdílet

 Autor: Pixabay.com
Zaujala vás na tuzemské či zahraniční dovolené zajímavá rostlina a chtěli byste vědět o jaký rostlinný druh se jedná? Se spolehlivou identifikací vám pomůže aplikace PlantNet.

Aplikace PlantNet pro chytré telefony a tablety slouží k určení rostlinných druhů za pomoci jejich vizuálního rozpoznávání z fotografií. Pro účely určování rostlin pak lze použít jak v daném okamžiku pořízený snímek, tak i dříve zachycenou rostlinu na fotografii uložené ve vašem telefonu či tabletu. Za vývojem aplikace PlantNet stojí francouzští vědci, kteří své dílo neustále vylepšují a posouvají dále k co nejlepší použitelnosti. Aplikace PlantNet je dostupná jak pro Android, tak pro iOS.

PlantNet porovnává vámi zachycenou rostlinu s vlastní databází. Na základě analýzy následně určí rostlinný druh a současně uvede i procentuální přesnost s jakou by se mělo o daný druh jednat.

Jak určit rostlinný druh

1) Na úvodní obrazovce, kde aplikace nabízí návrhy rostlin od ostatních uživatelů, klikněte na ikonu fotoaparátu v dolní části.

PlantNet

2) Následně vyberte, zda bude k rozpoznávání rostlinného druhu použita již dříve pořízená fotografie z galerie telefonu či tabletu, nebo zda rostlinu teprve vyfotíte.

PlantNet

3) Pokud chcete rozpoznat druh rostliny, kterou se chystáte právě vyfotografovat, pak dojde k aktivaci fotoaparátu telefonu či tabletu a po stisknutí spouště budete vyzváni k odsouhlasení vytvořeného snímku, případně budete mít možnost vyfotit rostlinu znovu.

PlantNet

4) V dalším kroku aplikaci upřesníte jakou část rostliny (či jejího plodu) jste zachytili – zda se jedná o list, květ, plod, celou rostlinu, apod. Tento krok je již shodný jak pro fotografii uloženou v paměti vašeho zařízení, tak pro aktuálně zachycený snímek.

PlantNet

5) Aplikace poté odešle pořízenou fotografii k analýze.

PlantNet

6) Poté PlantNet zobrazí výsledky společně s procentuálním vyjádřením pravděpodobné shody. Čím typičtější snímek rostliny jste pořídili, tím bude rozpoznání přesnější. Výsledek můžete potvrdit a tím pomoci se zpřesňováním pro ostatní uživatele.

příloha_ovladnete_sva_data

PlantNet

Printscreeny v článku vytvořila redakce PCWorld

Byl pro vás článek přínosný?