Hlavní navigace

Digitální fotolab

1. 4. 2006

Sdílet

Corel Paint Shop Pro X CZ - docela silná konkurence Stále více a více lidí si oblíbilo digitální fotografii, p


Corel Paint Shop Pro X CZ - docela silná konkurence


Stále více a více lidí si oblíbilo digitální fotografii, přičemž s radostí využívají svůj "digiťák" pro pořizování snímků zachycujících různé zážitky a životní události. Jen málokdy se však obrázky nakonec použijí ve stejné podobě, v jaké vzejdou z fotopřístroje. Uživatelé totiž velice rádi své výtvory dále vylepšují, upravují a dodávají k nim nové designérské prvky. Pokud se právě ohlížíte pro nějaké vyspělé softwarové laboratoři, v níž byste si mohli se svými snímky pohrát, máme pro vás jeden tip. Jeho jméno je Corel Paint Shop Pro X a nově se dodává v plné české lokalizaci.

Mistr na fotografie

Paint Shop Pro X je vskutku užitečný pomocník, jenž vám nabízí desítky grafických nástrojů, díky kterým můžete otevírat a upravovat fotografie, provádět retušování a kosmetické úpravy grafických regionů, vytvářet koláže kombinací více snímků, přidávat textové nápisy a grafické elementy či aplikovat jednoduché či pokročilejší vizuální efekty. Program je vybaven přívětivým uživatelským rozhraním, které je sladěno tak, abyste všechny potřebné palety, nástrojové lišty a jiné náčiní měli na dosah ruky. Dokonce můžeme prohlásit, že prostředí digitálního fotolabu je natolik povedené, že svou intuitivností hravě poráží i mnohem robustnější produkty od Corelu jako je třeba známý PHOTO-PAINT. Jestliže jste ještě neměli tu čest setkat se s novou verzí programu Paint Shop Pro, věnujte pozornost následujícímu přehledu hlavních inovací.
První velikou změnou je vytvoření Výukového střediska, které je citlivě integrováno do prostředí aplikace. Toto středisko působí jako informační portál, nabízející široké spektrum voleb pro úpravu vašich snímků. Společně s příkazy se před vámi odkrývají důležité informace sdělující, jak tu či onu činnost provést. Výukové středisko je tedy jakýmsi interaktivním průvodcem, který vám říká, co a jak máte udělat, abyste docílili profesionálně vyhlížejících výsledků. Zejména méně zkušené uživatele potěší zařazení inteligentních nástrojů, jež se soustředí na automatickou analýzu obrázků a následnou realizaci doporučeníhodných úprav. Ovlivnit můžete opravdu mnoho parametrů, mezi nimiž nechybí vyvážení barev, přizpůsobení jasu a kontrastu či úprava odstínů a sytosti. Z fotografií lze pouhým klepnutím myší odstraňovat nepříznivě působící šum. Můžete dát sbohem červeným očím, škrábancům nebo jiným kosmetickým defektům, o které nestojíte. Zcela určitě si oblíbíte přepracovanou paletu Prohlížeč, jejímž prostřednictvím můžete snadno listovat svými fotografickými sbírkami. Autoři programu Corel Paint Shop Pro X vůbec nešetřili na grafických efektech, a to je jen dobře. Náruživí fotografové a kreativci tak mohou vyzkoušet mnoho desítek efektů, jež jsou pro lepší spravovatelnost rozděleny do samostatných kategorií (3D efekty, deformace, osvětlení, fotografické efekty aj.). Nevíte-li, jak se použití určitého efektu odrazí na finální podobě snímku, zavolejte si na pomoc Prohlížeč efektů. Ten vám ve stromové struktuře představí všechny vestavěné efekty společně s jejich praktickým použitím. Snímky můžete opatřovat selektivními barvami (obarveny jsou jenom vybrané části fotografie) a rámečky, které se osvědčí hlavně při tisku fotografií do rodinného alba.

Česká lokalizace

Vzhledem k tomu, že jsme při testování měli k dispozici aplikaci Corel Paint Shop Pro X v české verzi, pečlivě jsme si všímali i úrovně lokalizace. S potěšením vám můžeme oznámit, že se překlad povedl velmi dobře. Počeštěno je kompletní uživatelské rozhraní, nabídky, dialogová okna a palety. Mateřštinou k vám promlouvá také nápověda, která si zachovává funkční vyspělost originální verze. V neposlední řadě si naše uznání odnáší rovněž více než stostránková uživatelská příručka, popisující práci s programem. Příručka je rovněž v češtině a její formální úprava je vskutku ukázková.

Závěr

Nemůžeme udělat nic jiného, než vám Corel Paint Shop Pro X vřele doporučit. Při pohledu na nízkou cenu je až s podivem, kolik důmyslných nástrojů, pomůcek a asistentů zahrnuje. Troufáme si tvrdit, že jako digitální fotolab se Paint Shop Pro X osvědčí znamenitě.

Corel Paint Shop X CZ

široká paleta účinných a přitom snadno použitelných nástrojů
Výukové středisko
vysoká úroveň lokalizace do češtiny
přívětivé a produktivní uživatelské prostředí
K recenzi poskytla firma: Corel Corp., www.corel.com
Cena: 2 940 Kč (bez DPH)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku